Stoję przed dylematem jak w temacie. Na korzyść rozwiązania z M-Audio przemawia firewire. Z kolei LE daje możliwość czytania dysków Macowych w HSF+. Latencje ma korzyść M-Audio, podobnie jak realizacja odsłuchu na żywo przez lektora + talk-back. Będę wdzięczny za konstruktywne sugestie.
MBox 2 MINI + PT 8 LE 8.0 vs Profire 610 + PT MP 8.0 - nagrania głosu
Re: MBox 2 MINI + PT 8 LE 8.0 vs Profire 610 + PT MP 8.0 - nagrania głosu
...
Stoję przed dylematem jak w temacie. Na korzyść rozwiązania z M-Audio przemawia firewire. Z kolei LE daje możliwość czytania dysków Macowych w HSF+. Latencje ma korzyść M-Audio, podobnie jak realizacja odsłuchu na żywo przez lektora + talk-back. Będę wdzięczny za konstruktywne sugestie....
Zastanowilbym sie nad zastapieniem pro-toolsa czymkolwiek, co zgrywa off-line. Dostaniesz do zrobienia audiobooka i bedziesz buczal
...Słuszna uwaga, ale w 8.0 "bounce to disk" to nie jedyna opcja zgrywania... ...
A co, jedna wtyczke bedziesz zapinal, czy szesc razy po kolei audiosuite? Przyjdzie poprawic cokolwiek i lezysz, kolejne szesc razy wg zapiskow na karteczce?. No i nie wiem, jak inne programy, ale w cubase szybciej mi sie montuje gadanie niz w PT - mimo, ze PT znam i mam od zawsze... Wybor interfejsow asio jest zdecydowanie wiekszy. Calkiem sensowny do lektorskich nagran jest konnekt 6 na przyklad.
...A jaki interfejs poleciłbyś do nagrywania głosu z Cubasem? ProFire 610 spokojnie pójdzie (mam jedną sztukę do innych zadań i zero zastrzeżeń), ale nie ten pream nie jest chyba topowy... Nie chciałbym się pchać w racka, bo to powinno być rozwiązanie mobilne w miarę......
Konnekt 6 jest OK. Wprawdzie ma sprzetowy direct monitoring, ale dziala OK, zreszta z lektorem rzadko sa problemy (ale bywaja), preamp nienajgorszy, przynajmniej nie szumi
- Soundscape
- Kontakt:
Profire 610 ma preampy Octane, które sprawdzają się lepiej niż te w FW 410. Prawda jest taka, że lepsze i tak trudno znaleźć w interfejsach za tą kwotę. Może jednak jakiś zewnętrzny?
Co do wymiany Pro Tools, to w sumie się zgadzam z Matiz`em. Jest bardzo dużo narzędzi za pomocą których możesz osiągnąć zamierzony efekt.
Pozdrawiam!
Ale ten profire 610 drogi jest, za co tyle kasy?
A co sądzicie o Samplitude? Ktoś mi polecał ten soft... Czym się różni od Cubase'a. Mnie do tej pory zdarzało się montować dźwięk głównie na aplikacjach związanych z obrazkami ruchomymi: FinalCut, Avid i Vegas Pro - na tym ostatnim chyba najprzyjemniej.
W sofcie czysto dźwiękowym lekko zielony jestem, a trzeba nagrać kilkaset minut instrukcji i dlatego pytam. Przy okazji pytanie o mikrofon: NT-1 czy sE-2200 bardziej. Głosy będą mieszane - raz dziewczynka, raz chłopaczek...
Profire za 1350 złociszy brutto można wyrwać. Wolę wziąć coś, co już opanowałem sterownikowo - trochę jazd było zwłaszcza pod polską Vistą. W połowie grudnia nowe stery wyszły i już dają radę.