Witam! Czy jest jakiś standard stosunku głośności wokalu do podkładu? Czy podczas nagrywania wokalu do podkładu głośność ścieżki powinna być na 0db czy może mniej? I to pewnie pytanie na inny temat ale jak najlepiej nagrywać żeby wszystkie kawałki na płycie miały tą samą głośność w stosunku do siebie? Z góry dzięki za pomoc! ;)
głośność wokalu w stosunku do podkładu
Re: głośność wokalu w stosunku do podkładu
...
Witam! Czy jest jakiś standard stosunku głośności wokalu do podkładu? Czy podczas nagrywania wokalu do podkładu głośność ścieżki powinna być na 0db czy może mniej? I to pewnie pytanie na inny temat ale jak najlepiej nagrywać żeby wszystkie kawałki na płycie miały tą samą głośność w stosunku do siebie? Z góry dzięki za pomoc! ;)...
Piosenka jest formą muzyczną w której tekst odgrywa nadrzędną rolę. Musi zatem być "na wierzchu", bo w przeciwnym razie cała forma straci sens. Jeśli chodzi o proporcje, to już wprawne ucho, wiedza i doświadczenie realizatora. Tutaj nie da się zasosować konkretnej recepty niestety. Posłuchaj dobrze zmiksowanych produkcji, spróbuj usłyszeć owe proporcje i ... postaraj się uzyskać podobny efekt w swoim projekcie. Natomiast co siętyczy jednakowej głośności, postaraj się o zastosowanie zbliżonej dynamiki jeszcze na etapie miksu, no a później ewentualna normalizacja sygnału. Pozdrawiam.
...Głośności nie mierzy się miernikiem dB. W tym cały problem....
A niby czym innym jak nie tym?
Witam! Czy jest jakiś standard stosunku głośności wokalu do podkładu? Czy podczas nagrywania wokalu do podkładu głośność ścieżki powinna być na 0db czy może mniej? I to pewnie pytanie na inny temat ale jak najlepiej nagrywać żeby wszystkie kawałki na płycie miały tą samą głośność w stosunku do siebie? Z góry dzięki za pomoc! ;)...
Piosenka jest formą muzyczną w której tekst odgrywa nadrzędną rolę. Musi zatem być "na wierzchu", bo w przeciwnym razie cała forma straci sens. Jeśli chodzi o proporcje, to już wprawne ucho, wiedza i doświadczenie realizatora. Tutaj nie da się zasosować konkretnej recepty niestety. Posłuchaj dobrze zmiksowanych produkcji, spróbuj usłyszeć owe proporcje i ... postaraj się uzyskać podobny efekt w swoim projekcie. Natomiast co siętyczy jednakowej głośności, postaraj się o zastosowanie zbliżonej dynamiki jeszcze na etapie miksu, no a później ewentualna normalizacja sygnału. Pozdrawiam.
Dziękuje za odpowiedź :) Ktoś mi kiedyś powiedział że zawsze nagrywa wokal na -6 db i wtedy praktycznie zawsze brzmi to dobrze z podkładem, ale przecież podkłady są różne :) chciałem się upewnić czy nie ma jakiegoś "magicznego" sposobu :D Pozdrawiam
...Uchem. Głośność to subiektywne wrażenie a nie wielkość fizyczna....
No tak, ale jak ucho jest skatowane po calodziennej sesji, to albo wychodzi tendencja do podbijania albo sciszania i bez tych znacznikow czasem nie idzie zczaic, ze cos nie tak - dopiero nastepnego dnia wychodzi albo jeszcze pozniej... dlatego ja sobie nie wyobrazam pracy bez "VU-meters" albo jakiejs innej wizualizacji fali.
......
Dziękuje za odpowiedź :) Ktoś mi kiedyś powiedział że zawsze nagrywa wokal na -6 db i wtedy praktycznie zawsze brzmi to dobrze z podkładem...
Gratualcje dla tego kto taką rade dał. Magiczny to jest czas świąt Bożego Narodzenia!
PS. Najwazniejsze w miksie by jasno ustalić priorytety. Na coś trzeba w miksie postawić.
Zgoda, ale ja nie twierdzę, że wskaźniki VU to samo zło. Po prostu trzeba mieć świadomość, że to techniczne wskaźniki poziomu a nie wskaźniki głośności. Oczywiście poziom sygnału ma pewną korelację z głośnością, ale to tylko jeden z jej czynników. Sam poziom to za mało, żeby powiedzieć jak jest głośno. A już na pewno nie czy proporcje składników w miksie są ok.
Zgoda, ale ja nie twierdzę, że wskaźniki VU to samo zło. Po prostu trzeba mieć świadomość, że to techniczne wskaźniki poziomu a nie wskaźniki głośności. Oczywiście poziom sygnału ma pewną korelację z głośnością, ale to tylko jeden z jej czynników. Sam poziom to za mało, żeby powiedzieć jak jest głośno. A już na pewno nie czy proporcje składników w miksie są ok....
To mi cos zakrawa o psychofilozofie... Do tej pory myslalem, ze jak wskaznik nie schodzi ponizej -3dB to jest dosc glosno, a wszystko ponizej -24dB, to juz "prawie" cisza - co niby wiecej sklada sie na glosnosc? Pomijajac czynniki psychologiczne, do glowy przychodzi mi jedynie "tlustosc" widma... :D Co do proporcji, to trzeba chyba kminic juz na wyczucie, aczkolwiek jakis przewodnik (w stylu "your guide to frequency") bylby pewnie bardzo przydatny! 8)