Lepszy sprzęt do klasyki

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zagloba2009
Lepszy sprzęt do klasyki

Post autor: zagloba2009 » piątek 20 lis 2009, 15:08

Realizuję głównie klasykę i w tym kierunku planuję iść nadal. Do tej pory pracowałem na sprzęcie nazwijmy to uniwersalnym - mikrofony Neumann TLM-103, AKG C-414, Oktava MK-012, interfejs z 12-ma preampami Mackie.

Jeśli chodzi o mikrofony, to myslę nad produktami Schoepsa oraz nad Neumannem U-87. Co do interfejsu to namierzyłem Prism Sound Orpheus. Ma wbudowane 4 wysokiej klasy preampy, można wprowadzić dodatkowo cztery kanały, oraz 8 przez ADATa. Mimo to myślę nad jakimiś 2-kanałowym porządnym peampem. Znajomy korzysta z Audio Upgrades i osbie chwali. Jest tylko problem z ceną - producent z USA chce 1500$ netto, więc z podatkami i przesyłką wyjdzie pewnie ze 2000$, no ale zapewne sprzęt jest wart swojej ceny.

Co sądzicie o tych urządzeniach? Może macie jakieś inne propozycje?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Lepszy sprzęt do klasyki

Post autor: JoachimK » sobota 21 lis 2009, 12:29

Znajomy korzysta z Audio Upgrades i osbie chwali. Jest tylko problem z ceną - producent z USA chce 1500$ netto, więc z podatkami i przesyłką wyjdzie pewnie ze 2000$, no ale zapewne sprzęt jest wart swojej ceny.

Co sądzicie o tych urządzeniach? Może macie jakieś inne propozycje?...

Nie pracowałem na tym. Używamy różnych mikrofonów do klasyki, głowny zestaw to różne modele B&K/DPA, różne modele Schoeps. Jeśli jest potrzeba, to dołączamy do tego inne szerokowkładkowe (Neumann, AKG, Sony...). Preampy to najczęściej ze stołów Studer i Millenia. Wydaje się, że ten ostatni wśród takich hi-endowych modeli ma dobry stosunek ceny do jakości, jeśli chodzi o model ośmiokanałowy (oczywiście mam na myśli zwykły, bez opcji phantom 130V). Czy jest najlepszy? Nie wiem, niektórzy nie lubią Millenii. Zaletą są wielopozycyjne przełączniki wzmocnienia, ze skokiem co 1,5dB, co daje dużą precyzję nastaw. Na pewno jest to bardzo szybki preamp i w grupie tych kilku światowych konstrukcji nie kolorujących lub prawie nie kolorujących.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 21 lis 2009, 12:31

Co do przetwornika - Prism jest bardzo drogi. Nie wiem, czy nie lepiej zainteresować się Lynx'em. 16 kanałów w dwie strony jest w dobrej cenie.

[addsig]
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ

Post autor: MUSICTOOLZ » czwartek 26 lis 2009, 20:07

Witam,

ja natomiast proponowałbym przedwzmacniacze Lipinski Sound L-609 i przetworniki Mytek 8x192. To najlepsza opcja, z tym, że niestety kosztowna. Zgłoś się proszę do nas, spróbujemy zorganizować test. Zawsze warto sprawdzić.

Dziękuję i pozdrawiam,

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

ODPOWIEDZ