Wokale - nagrywać w mono czy stereo?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Meduz
Re: Wokale - nagrywać w mono czy stereo?

Post autor: Meduz » czwartek 03 wrz 2009, 12:28

...
witam

to nie prowokacja

nagrałem wokale do bitów  kapeli hip-hopowej ,ci wysłali je do studia które specjalizuje się w tym gatunku i dostali odpowiec że ścieżki wokalne powinny być w stereo a nie w mono?

w stereo to ja tylko chóry nagrywam

...

Nagrywam Hip-Hop i ścieżki mam tylko w standardzie 5.1{#śmiech}

[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 03 wrz 2009, 12:38

witam

to nie prowokacja

nagrałem wokale do bitów  kapeli hip-hopowej ,ci wysłali je do studia które specjalizuje się w tym gatunku i dostali odpowiec że ścieżki wokalne powinny być w stereo a nie w mono?

Jaki kraj takie Ich Troje
...i specjalizacja

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 03 wrz 2009, 12:49

...
witam

to nie prowokacja

...

Przekonwertuj w najprostrzym edytorze slady z mono do stereo, wyslij i bedzie git, bedą zadowoleni :)

...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 03 wrz 2009, 12:49

No! I właśnie tak im trzeba było odpowiedzieć Cool

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 03 wrz 2009, 13:00

...
na stronie studia widać że realizuja zespoły z pierwszej ligi...

Tym realizatorom chodzilo pewnie o dable do Lead Vocalu. Bo nie sądze że kazali ci tak poprostu wysłać wokal mono na ścieżce stereo bo to głupota.  

TeeR

Post autor: TeeR » czwartek 03 wrz 2009, 13:19

Może to śmieszne bo był już poruszany kiedyś termin "masterowania wokali" ale takie coś faktycznie istnieje.

Hip-hop ma to do siebie że różni nagrywają z różnymi i często przychodzą raperzy, którzy chcą nagrać np. zwrotkę i refren bo drugą nagra kto inny. Wtedy nagrwam wokal i robię jakby "miks" ale nie eksportuję tego na końcu jako sumę tylko wszystko co jest wokalem ale bez bitu (podkładu). Ma być korekcja, kompresja, efekty. Wszystko zgrane do stereo wava. Razem rap i podbicia. Czyli w takiej formie że po złączeniu tego z bitem i dopasowaniu proporcji w głośności powstanie zmiksowany utwór. Takie są wymagania współczesnego hip-hopu.

I jak tu mówić że nie ma czegoś takiego jak mastering wokalu?

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » czwartek 03 wrz 2009, 13:26

...
Może to śmieszne bo był już poruszany kiedyś termin "masterowania wokali" ale takie coś faktycznie istnieje.

Hip-hop ma to do siebie że różni nagrywają z różnymi i często przychodzą raperzy, którzy chcą nagrać np. zwrotkę i refren bo drugą nagra kto inny. Wtedy nagrwam wokal i robię jakby "miks" ale nie eksportuję tego na końcu jako sumę tylko wszystko co jest wokalem ale bez bitu (podkładu). Ma być korekcja, kompresja, efekty. Wszystko zgrane do stereo wava. Razem rap i podbicia. Czyli w takiej formie że po złączeniu tego z bitem i dopasowaniu proporcji w głośności powstanie zmiksowany utwór. Takie są wymagania współczesnego hip-hopu.

I jak tu mówić że nie ma czegoś takiego jak mastering wokalu?...

Ok ale w pierwszym poście jest że studio oczekuje ścieżek w stereo nie w mono z wokalem a nie gotowy zmiksowany wokalLaughing

RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

ODPOWIEDZ