Co zrobić z tym pogłosem?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Nowi-cjusz
Co zrobić z tym pogłosem?

Post autor: Nowi-cjusz » niedziela 30 sie 2009, 21:25

Witam.

Biorę udział w konkursie na remix. Jak każdy zainteresowany, pobrałem acappellę z internetu, po czym przystąpiłem do pracy. Kiedy miałem już całość skomponowaną, a z pozycji mixu, wstępnie zmasterowane ścieżki, dotknął mnie pewien problem. Mianowicie całość brzmiała tak "muliście". Z początku próbowałem jeszcze bardziej odchudzić ścieżki stopy i basu, delikatnie tłumiąc wybrane częstotliwości z zakresu 70-130Hz (tak pi razy drzwi podaję) Efektu nie było wcale.  Potem balansowałem rozmieszczeniem instrumentów w panoramie, również bez poprawy. Zlustrowałem również wszystkie pogłosy i echa na ścieżkach, bezmyślnie omijając wokal. Gdy zazcąłem prace od nowa (taki mam styl pracy, przewaznie robie wszystko od początku, nigdy nie ściągam tłumików w doł aby dokonać zmian itd.), zauwazyłem w końcu ja głupi, że wokal został oddany ludzim zbyt skąpany w pogłosie.

Teraz moja prośba. Czy mógłby mi ktoś posłużyć radą? Może są jakieś częstotliwości, które chociaz troche zmienią stan tego biednego wokalu??  Sam nie znam innego sposobu na "odmulenie" głosu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Co zrobić z tym pogłosem?

Post autor: DJOZD » niedziela 30 sie 2009, 21:33

Pogłosu niczym nie usuniesz. Bramkowanie tez nie ma sensu.
Nikt tutaj nie powie ci jak rozwiązać twój problem. Ja osobiście polecam przeczytanie podstaw dotyczących miksowania nagrań w dziale FAQ
Powodzenia!

Kalamb

Post autor: Kalamb » niedziela 30 sie 2009, 22:42

Spróbuj "odchudzić" delikatnie ścieżki w zakresach 250, 400 i 800 Hz. Wokal 250-350 i ok 1kHz.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 30 sie 2009, 23:05

ale Ty chcesz z sumy usuwac ten poglos czy z traku wokalu?

ODPOWIEDZ