Hej!
Szukam jakiegoś pluginu, który emulowałby nierównomierność przesuwu taśmy. Bawiłem się z De La Mancha Unstable i z samego efektu "dryfowania" dźwięku byłem bardzo zadowolony. Niestety oprócz efektu odstrajania Unstable generuje również cyfrowe artefakty (podobne do tych jakie można spotkać w kiepskich algorytmach stretchingu). Pół biedy, gdy procesujemy nim jeden track (jest duża szansa że w całym miksie zakłócenia znikną bez śladu), w przypadku grupy instrumentów lub obróbki na sumie efekt jest nie do przyjęcia. Ma ktoś pomysł czego można by użyć (pozostając w domenie cyfrowej)?
"Dryfowanie" taśmy - plugin VST
- drstrangelove
Re: "Dryfowanie" taśmy - plugin VST
PSP 42 symuluje efekt nierownomiernosci przesuwu tasmy.
Szukałem kiedyś podobnej wtyczki na maca, nic nie znalazłem, Wiem że na win był plugin, co ciekawe polskiego pochodzenia - Tape Twister. Niestety nie jest do dostania w necie, coś mi po głowie chodzio że był na jakiejś płycie EiS, z 5 lat temu.
Kontaktowałem się z twórcą tego pluginu, zasada działania jest prosta: delay z czasem opóźnienia płynnie sterowanym LFO lub obwiednią sygnału wejściowego. Jak ktoś ma trochę czasu i zaparcia, to myślę że w jeden wieczór w Synthedicie coś takiego zrobi. Mnie trochę brak tego zaparcia ;)
-
- doministry1
...
Hej!
Szukam jakiegoś pluginu, który emulowałby nierównomierność przesuwu taśmy. Bawiłem się z De La Mancha Unstable i z samego efektu "dryfowania" dźwięku byłem bardzo zadowolony. Niestety oprócz efektu odstrajania Unstable generuje również cyfrowe artefakty (podobne do tych jakie można spotkać w kiepskich algorytmach stretchingu). Pół biedy, gdy procesujemy nim jeden track (jest duża szansa że w całym miksie zakłócenia znikną bez śladu), w przypadku grupy instrumentów lub obróbki na sumie efekt jest nie do przyjęcia. Ma ktoś pomysł czego można by użyć (pozostając w domenie cyfrowej)?...
W SoundForge genialny Pitch/Bend ale to masakra - ręczne ustawianie.
http://www.interruptor.ch/vst_overview.shtml
Nawet fajne
- doministry1
...
http://www.interruptor.ch/vst_overview.shtml
Nawet fajne
...
Bardzo Ci dziękuję!
Rewelacyjny efekt.