Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
majall
Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza ?

Post autor: majall » czwartek 06 sie 2009, 11:04

Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza ? Jeśli prawa nie ma to jakich kosekwencji może się spodziewać ? Przyładowo - wystąpi naobraża zwinie sprzęt i wyjedzie bo jest z innego kraju . Słuchacz zostanie upokorzony i co może zrobić ?
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza ?

Post autor: DJOZD » czwartek 06 sie 2009, 11:23

...Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza ? Jeśli prawa nie ma to jakich kosekwencji może się spodziewać ? Przyładowo - wystąpi naobraża zwinie sprzęt i wyjedzie bo jest z innego kraju . Słuchacz zostanie upokorzony i co może zrobić ?... 

Nawiązujesz do "Kobieta Szanatan" koncert 15 Sierpnia?  

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 06 sie 2009, 11:27

...Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza ? Jeśli prawa nie ma to jakich kosekwencji może się spodziewać ? Przyładowo - wystąpi naobraża zwinie sprzęt i wyjedzie bo jest z innego kraju . Słuchacz zostanie upokorzony i co może zrobić ?... 

Obowiązują go tak jak wszystkich zasady prawa. Jeśli ktoś czyje się obrażony to może wnieść sprawę do sądu. Czasami włacza się do tego instytucja, która np. czuje się odpowiedzialna za utrzymanie porządku moralnego i to ona może wytoczyć proces takiemu artyście. Skąd Twoje wątpliwości co do jakiegoś specjalnego traktowania artystów w tym względzie ? Na pewno wiele rzeczy uchodzi im płazem bo są artystami i tym tłumaczą swoje "nietypowe" zachowanie lub też jak niektórzy włączyli obrażanie w program swojego show. Nie licz natomiast raczej na ściganie kogoś z tego powodu międzynarodowym listem gończym {#nie}. A może podasz jakiś przykład ? Czy ktoś obraził w ten sposób Ciebie ?

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 06 sie 2009, 13:43

Mam na myśli prokuratora i policję . Czy policja ma prawo wkroczyć na scenę i przerwać łamanie prawa ?
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 06 sie 2009, 13:48

O sklepaniu maski już słyszałem (Sokół jednemu gościowi wtłukł, bo naprawdę się o to prosił, ba, nawet ten filmik wylądował na pudelku ), ale o obrażaniu... Jak dla mnie jeżeli ktoś z widowni obrazi artystę to nie można puścić tego płazem
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 06 sie 2009, 13:58

W naszym kraju, szczególnie w okresie wszelkich wiosenno-letnich festynów, festiwalików, dni miast, większość tzw. "artystów" obraża publiczność grając totalną POPelinę nazywając ją sztuką a siebie artystą. A ludzie to kupują, bo słyszeli te hity w pracy na Zetce czy innej Planecie, zagryzają to niedopieczoną kiełbasą i wcale nie wiedzą, że powinni pozwać ich do sądu bo to godzi w ich prawidłowy metabolizm. Jednak najbardziej to obraża mnie, a że nia mam czasu i ochoty biegać z tym po sądach, to ja się na nich obraziłem i gram tylko w swoim garażu {#hmm}

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 06 sie 2009, 14:59

Amen
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 06 sie 2009, 17:04

...O sklepaniu maski już słyszałem (Sokół jednemu gościowi wtłukł, bo naprawdę się o to prosił, ba, nawet ten filmik wylądował na pudelku ), ale o obrażaniu... Jak dla mnie jeżeli ktoś z widowni obrazi artystę to nie można puścić tego płazem ... 

Małe sprostowanie. Nie Sokół a Jędker.

Sytuacja jest całkowicie odwrotna do tej którą podaje autor tematu aczkolwiek równie kontrowersyjna{#śmiech}

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » piątek 07 sie 2009, 00:40

...
...O sklepaniu maski już słyszałem (Sokół jednemu gościowi wtłukł, bo naprawdę się o to prosił, ba, nawet ten filmik wylądował na pudelku ), ale o obrażaniu... Jak dla mnie jeżeli ktoś z widowni obrazi artystę to nie można puścić tego płazem ... 

Małe sprostowanie. Nie Sokół a Jędker.

Sytuacja jest całkowicie odwrotna do tej którą podaje autor tematu aczkolwiek równie kontrowersyjna{#śmiech}
...

oj jednak Sokol...

www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 07 sie 2009, 01:42

...Czy artysta ma prawo obrażać ze sceny słuchacza

Madonna to robi non stop.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ