Co oprócz Akai MPC1000?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
raczek
Co oprócz Akai MPC1000?

Post autor: raczek » piątek 24 lip 2009, 02:42

Witam,

chciałbym zakupić MPC 1000. Co oprócz niego potrzebowałbym do rozpoczęcia zabawy z tworzeniem muzyki na samplach ?

Czy wystarczyłyby jakieś średniej klasy słuchawki i komputer ?

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Co oprócz Akai MPC1000?

Post autor: lakiernik » piątek 24 lip 2009, 09:15

...
Witam,

chciałbym zakupić MPC 1000. Co oprócz niego potrzebowałbym do rozpoczęcia zabawy z tworzeniem muzyki na samplach ?

...

zależy co chcesz osiagnąć....jeśli to ma być zabawa w sampling to wystarczy, ale jeśli chcesz osiągnąć brzmienie zbliżone choć troszkę do nagrań twoich ulubionych wykonawców to słuchawki to zły pomysł. Słuchawki tak ale jako pomocnicze narzędzie wspomagające dobre monitory studyjne. Pozdrawiam

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

raczek

Post autor: raczek » piątek 24 lip 2009, 11:21

...
...
Witam,

...

zależy co chcesz osiagnąć....jeśli to ma być zabawa w sampling to wystarczy, ale jeśli chcesz osiągnąć brzmienie zbliżone choć troszkę do nagrań twoich ulubionych wykonawców to słuchawki to zły pomysł. Słuchawki tak ale jako pomocnicze narzędzie wspomagające dobre monitory studyjne. Pozdrawiam
...

Na początek będą musiały wystarczyć. Mix i mastering będzie na początku musial robić mi ktoś inny, ponieważ nie będę w stanie sprostać finansowo, aby kupić MPC i dobre monitory. Na monitory sie pozbiera ;)

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 24 lip 2009, 12:39

Witam,

...

Jeżeli dopiero rozpoczynasz zabawę z muzyką to nie kupuj MPC1000. Do niczego ci sie nie przyda, chyba, ze planujesz za miesiąc wyskoczyć na scenę, heheh.

Polecam:

- szybki komputer

- kartę dzwiekową z ASIO

- tani sekwencer (Reaper np.)

- sampler programowy i jakiś parę CD na początek 9może być Kontakt 3 - ma niezłą bibliotekę sampli)

- jakiś tani syntezator programowy

- glośniki

Zalety:

- większy komfort (duży ekran monitora, klawiatura, myszka)

- większe możliwości (taki Kontakt 3 bije na głowę możliwościami MPC1000)

- możliwość miksowania numerów z wykorzystaniem setek darmowych efektów i instrumentów VST

MPC dla początkującego to zbędny (i drogi) bajer IMO.

Awatar użytkownika
Fleishman

Post autor: Fleishman » piątek 24 lip 2009, 13:08

Dokładnie, MPC jest obecnie jest typowym bajerem. Amerykańscy producenci R'n'b czy Rap tego używają dlatego, że na tym się wychowywali, od tego zaczynali i tak już zostało  - to stare nawyki. Zresztą to co wbiją w MPC ("yo, I use MPC man" ) i tak później jest wysyłane do kompa.

Żadem hardłerowy senwencer czy sampler nie będzie tak wszechstronny  i poręczny (jeśli ktoś się nauczy obsługi) jak DAW i w to warto inwestować na początku. Jak już zarobisz na beatach to sobie sprawisz akai, ot co !

Pine

Post autor: Pine » piątek 24 lip 2009, 13:55

Nie zgadzam sie , moja przygoda zaczęła sie od kiedy kupiłem MPC, ja osobiscie nie potrafie osiągnąć takiej perkusji na komputerze jak na MPC.

Swing jaki jest w akai powoduje że wszystko brzmi naturalnej no i wystukanie perkusji zajmuje 2 minuty a na kompie to samo zajełoby chyba 2 godziny.

Napewno całości nie poskładasz na mpc wiec przyda sie jakis z czasem syntezator napewno Equalizer i kompressor .

Nie mniej jednak pamiętaj najważniejsze są monitory kupisz dobre w swojej klasie Alesisy mk2 przeszło 1000 PLN na początek wystarczą i naprawde są dobre.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 24 lip 2009, 14:00

...
Nie zgadzam sie , moja przygoda zaczęła sie od kiedy kupiłem MPC, ja osobiscie nie potrafie osiągnąć takiej perkusji na komputerze jak na MPC.

Swing jaki jest w akai powoduje że wszystko brzmi naturalnej no i wystukanie perkusji zajmuje 2 minuty a na kompie to samo zajełoby chyba 2 godziny.

A bo to się kupuje klawiaturę MIDI, albo - dla maniaków - kontroler z padami. Nadal jest to tańsze niż MPC. I wklepanie rytmu trwa chwilę. No i jest możliwe do natychmastowej wszechstronnej edycji, w tym też edycji swingu, humanizacji czy groove quantize, bo to się w każdym DAW nieco inaczej nazywa...

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » piątek 24 lip 2009, 14:30

...

A bo to się kupuje klawiaturę MIDI, albo - dla maniaków - kontroler z padami. Nadal jest to tańsze niż MPC. I wklepanie rytmu trwa chwilę. No i jest możliwe do natychmastowej wszechstronnej edycji, w tym też edycji swingu, humanizacji czy groove quantize, bo to się w każdym DAW nieco inaczej nazywa...

Prawda, ze mozna kupic kontroler midi, ale tu chodzi o komfort pracy i kreatywnosc, czyli np. zeby uzyskac swing na kontrolerze z kompem musimy go zaprogramowac i klikac myszka,patrzec w monitor, odpalac DAW itp., w MPC tego nie mamy i niektorzy bardzo ta ceche sobie cenia.

Awatar użytkownika
Fleishman

Post autor: Fleishman » piątek 24 lip 2009, 14:58

Prawda, ze mozna kupic kontroler midi, ale tu chodzi o komfort pracy i kreatywnosc, czyli np. zeby uzyskac swing na kontrolerze z kompem musimy go zaprogramowac i klikac myszka,patrzec w monitor, odpalac DAW itp., w MPC tego nie mamy i niektorzy bardzo ta ceche sobie cenia....

Ale co klikać myszką, co programować ? Ustawia się zestaw  perkusyjny w DAW i jazda !. MPC  nie sterujesz telepatycznie, również musisz pady wciskać ,pokrętłem kręcić  czy nawet do prądu podłączyć. Ale w sumie to masz rację, jak ktoś chce paluchem napierać na pady perkusyjne bez dalszej edycji to mpc jest do tego stworzone. Amerykańscy producenci  na filmikach z youtube (zapewne z tamtąd wzieła się fascynacja mpc) twierdzą, że w mpc wszsytko jest banalnie proste bo mają pady i nic poza tym -  pomysł się liczy i mamy pełny "bounce", nie wpsominają tylko o tym, że później ich realizatorzy zrzucają wszsytko na pro toolsy i edtytują to tak, żeby w ogóle dało się słuchać.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 24 lip 2009, 15:05

Widać panowie nigdy nie mieli do czynienia z mpc - ŻĄĘŃ ale to żaden komputer nie zapewni wygody i szybkości pracy jak na mpc

nie ma szans

c z tego że kontakt ma wieksze mozliwości?one nie sa tak naprawdę potrzebne - mpc w swojej prostocie zapewnia wszystko co potrzeba by zrobić kozacki utwór

pozatym ma bardzo dobry i wogodny sekwencer

i wychodzi znacznie taniej - byle komputer z monitorem to jakies 2000 pln plus pady(a dopiero mpd32 oferuje funkcje swing - noterepeat już chyba w mpd24 jest) to kolejny 1000 plus oczywiście karta nawet jakaś prosta to już mamy 3500.....plus system plus daw plus ewentualnie kontakt(tylko po co?)

i za tą kasę spokojnie kupujemy mpc i nie zawracamy sobie d..y klikaniem w dziesiątki okienek

bierz mpc1000 z tym jj os i nawet sie nie zastanawiaj - nie ma nad czym

do tego słuchawki/tania dobra uzywana wieża i wszystko

no i kwestie próbek - albo jakieś sample cd albo gramofonik i winyle

ps.bawiłem się padami pod różne daw - najlepiej wypada frutek bo najbardziej zbliżony do wygody mpc ale jednak zdecydowanie wole mpc

ODPOWIEDZ