Korg 01w a i5S - brzmienia kościelne

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
tom2000
Korg 01w a i5S - brzmienia kościelne

Post autor: tom2000 » piątek 17 lip 2009, 13:45

Witam

Chciałbym kupić instrument, który w kategorii kościelnych organów grałby podobnie jak korg 01w. Podobnie znaczy "ładnie i różnorodnie". Chodzi nie tylko o piekne brzmienie "katedralne" ale o mozliwość zasymulowania registracji, czyli łączenia brzmień symulujących piszczałki.

1. Na allegro korga 01w nie było już dawno, ale są takie ogłoszenia: "korg i5s brzmienia 01w" - rzeczywiście i5s brzmi jak 01w? coś mi sie nie chce wierzyć. Czy jakikolwiek instrument do 2000 tak zabrzmi?

2. Na YouTube jest demo organów kościelnych Rolanda E-09. Fajnie zrobione, można sie mniej więcej zorientować jakie ma możliwości.

3. Znalazlem w necie brzmienia Alesisa z kartą Sanctuary QCard, bardzo ładnie to brzmi, ale nie wiem, czy jest do kupienia w Polsce...

4. Jeśli komuś nie sprawiłoby problemu podesłanie mi próbek brzmień organowych z niedrogich klawiszy, to będę wdzięczny. 

pozdrawiam
tomek
tonikk@gazeta.pl

Awatar użytkownika
metronomus

Re: Korg 01w a i5S - brzmienia kościelne

Post autor: metronomus » piątek 17 lip 2009, 14:30

sprawa polega na tym....

prawda jest, że zdecydowana część brzmień w i5s jest taka sama jak w 01/w.

W przypadku organów? W 01/w jest tryb combi, który umożliwia łączenie na raz ośmiu brzmien, w i5s tego niestety niema. i5s to keyboard, a 01/w to workstation/syntezator. Szukaj 01/w w dalszym ciągu, lub trinity, czy triton.

jesli chcesz mieć typowy imitator organów kościelnych (piszczałkowych), to lepiej zastanów sie nad takimi firmami, jak johannus, eminent, content, viscount. Szukaj na ebay czy allegro.

pozdrawiam

Stary chałturnik :-)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 17 lip 2009, 14:58

o1w  pro mial 14 mb pamięci a i5 chyba 6 albo 8 mb , sprawdź te wartosci od nich zależy jakość brzmień.
I5 to bardziej keyboard , odpowiednikiem będzie korg n5 on ma dużo próbek i tu będziesz mógł uzyskać to samo co w o1w.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 17 lip 2009, 15:27

Wspaniale brzmi moduł brzmieniowy Rodgers MX-200, a jeśli chcesz z organy klawiaturą i w dodatku niedrogo to polecam Roland C-190.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » piątek 17 lip 2009, 16:26

...
Witam

Chciałbym kupić instrument, który w kategorii kościelnych organów grałby podobnie jak korg 01w. Podobnie znaczy "ładnie i różnorodnie". Chodzi nie tylko o piekne brzmienie "katedralne" ale o mozliwość zasymulowania registracji, czyli łączenia brzmień symulujących piszczałki.

1. Na allegro korga 01w nie było już dawno, ale są takie ogłoszenia: "korg i5s brzmienia 01w" - rzeczywiście i5s brzmi jak 01w? coś mi sie nie chce wierzyć. Czy jakikolwiek instrument do 2000 tak zabrzmi?

2. Na YouTube jest demo organów kościelnych Rolanda E-09. Fajnie zrobione, można sie mniej więcej zorientować jakie ma możliwości.

3. Znalazlem w necie brzmienia Alesisa z kartą Sanctuary QCard, bardzo ładnie to brzmi, ale nie wiem, czy jest do kupienia w Polsce...

4. Jeśli komuś nie sprawiłoby problemu podesłanie mi próbek brzmień organowych z niedrogich klawiszy, to będę wdzięczny. 

pozdrawiam
tomek
tonikk@gazeta.pl...

To da sie zrobic - ja kiedys napitkalem dyskietke do KORGa X3/X5 o tytule "Legendary Organ Collection" i na niej byla naklejka (oryginalna) For X-series and i-series. wiec te barwy powinny dac sie zaladowac do pamieci user i-5 (beda to oczyywiscie tylko PROG, bo COMBI w tym klawiszu nie ma.

Hammond SK1

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 17 lip 2009, 22:20

To da sie zrobic - ja kiedys napitkalem dyskietke do KORGa X3/X5 o tytule "Legendary Organ Collection" i na niej byla naklejka (oryginalna) For X-series and i-series. wiec te barwy powinny dac sie zaladowac do pamieci user i-5 (beda to oczyywiscie tylko PROG, bo COMBI w tym klawiszu nie ma....

Combi dało by rade zrobić poprzez tryb sekwencerowy. Ustawić wszystko na kanale pierwszym ...itd.

tom2000

Post autor: tom2000 » sobota 18 lip 2009, 09:57

1. To znaczy, że w żadnym starszym keyboardzie korga (i, is, ix) nie ma trybu Combi??

2. Jak sie przedstawia (jęśli chodzi o brzmienia organowe) w porownaniu do 01w korg TR? TR to najdroższy instrument na jaki mnie beedzie stać.

3. Spotkałem modul korga O1w, mógłbym dokupic klawiature sterującą i być może przy odpowiednim jej typie można by zestroić ja z modułem, tak żeby nie sterować przyciskami modułu... ale to nie wyjdzie tak tanio - okolo 1000 zł moduł + klawiatura (nie wiem ile)

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » sobota 18 lip 2009, 11:41

...
1. To znaczy, że w żadnym starszym keyboardzie korga (i, is, ix) nie ma trybu Combi??

2. Jak sie przedstawia (jęśli chodzi o brzmienia organowe) w porownaniu do 01w korg TR? TR to najdroższy instrument na jaki mnie beedzie stać.

3. Spotkałem modul korga O1w, mógłbym dokupic klawiature sterującą i być może przy odpowiednim jej typie można by zestroić ja z modułem, tak żeby nie sterować przyciskami modułu... ale to nie wyjdzie tak tanio - okolo 1000 zł moduł + klawiatura (nie wiem ile)...

Ad1 W tych keyboardach nie bylo COMBI, ten tryb byl w workstation 01W, X3, X5, N364...

Ad2 NIestety nie mialem okazji porownac.

Ad3 Jakbys chcial w miare tanio modul KORGA to alternatywnie X5DR, albo 05R/W na aukcjach trafiaja sie za 300-500zl a barwy podchodza te same (no i jest tryb COMBI), a klawiatura - wg uznania.

Hammond SK1

Awatar użytkownika
kynio

Post autor: kynio » sobota 18 lip 2009, 12:04

Ja bym się nie zastanawiał i na twoim miejscu kupił Rolanda C-180 albo C-190 bo to chyba jedyne instrumenty na rynku do tego rodzaju barw, dodatkowo są przenośne. Na pewno więcej znajdziesz tam barw "kościelnych" szybciej i w prostszy sposób wyedytujesz niż w Korgu 01/W. Mam Korga N364, próbki jakościowo takie same jak w 01/W i brzmienie może się podobać bo brzmi tak fajnie matowo (też barwy organowe) ale do barw typowo kościelnych polecam ci Rolanda jednego z tych dwóch.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 18 lip 2009, 12:12

...ale do barw typowo kościelnych polecam ci Rolanda jednego z tych dwóch.... 

Ja równierz stawiam w tym przypadku na Rolanda. Bardzo udany instrument jeśli chodzi o barwy, których szukasz.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ