Emu PM5 i PS12

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
Emu PM5 i PS12

Post autor: Leff » czwartek 02 lip 2009, 16:27

Witajcie.
Jestem zainteresowany opiniami użytkowników tych monitorów. Ponoć są dość wyrównane brzmieniowo, a w każdym razie nie są przesadnie jasne (oczywiście wiem co pisze producent, ale to nie zawsze odpowiada rzeczywistości ;) i miksy robione na nich dobrze przekładają się na inne systemy. Z pewnością przy tym rozmiarze nie można oczekiwać rewelacji w zakresie dołu pasma, ale od tego jest sub. Będę wdzięczny za wszelkie info na ich temat ze strony użytkowników.
Pozdrawiam serdecznie - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Emu PM5 i PS12

Post autor: Tasiorowski » piątek 03 lip 2009, 14:04

Mam ten zestaw. Ja go kupiłem za 2700 zł i wtedy, za tą cenę to była rewelka. To są bardzo fajne monitory, bardzo "analityczne", ale to zależy co chcesz na nich robić. Do cięzkiej muzy rockowej się średnio nadają. Teraz zestaw z subem kosztuje 4000 zł, za tę kasę lepiej kup GENELECI z 8' wooferem
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Leff

Post autor: Leff » piątek 03 lip 2009, 17:14

...Mam ten zestaw. Ja go kupiłem za 2700 zł i wtedy, za tą cenę to była rewelka. To są bardzo fajne monitory, bardzo "analityczne", ale to zależy co chcesz na nich robić. Do cięzkiej muzy rockowej się średnio nadają. Teraz zestaw z subem kosztuje 4000 zł, za tę kasę lepiej kup GENELECI z 8' wooferem...
Ja się zajmuję głównie własną twórczością preparowaną głównie z inst VST i sampli, z dodatkiem zewnętrznych syntezatorów i czasem audio. Ale nagrywam też klasykę i nieduże składy akustyczne, np folkowe/folkopodobne, czasem jazz.
Mi zależy na możliwie neutralnym, przede wszystkim nieprzejaskrawionym zestawie z przyzwoitym dołem. Myślę o tych Emu bo mają bardzo dobre opinie wśród użytkowników w Stanach. Naczytałem się też o APS IO - ponoć są bardzo prawdziwe - może wiesz coś o nich, ewentualnie mozesz jakoś je porównać z Emu?
Teraz pracuję na Eventach TR 6 - na mój gust są trochę za jasne, miksy brzmiące na nich ładnie w górce na zwykłych zestawach są stanowczo za ciemne.
Dzięki i pozdrawiam :)
Leff - Szczecin

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 03 lip 2009, 20:39

mam sam sub - z event tr8 gra świetnie - ma bardzo dobrą regulację a że dałem za niego 950( ) to tylko skakać ze szczęścia
pomyśl o samym subie - resztę mniejszy problem dobrać - moje tr8 skorzystały na obcięciu basu atego napewno nie zabraknie(2 razy dałem na maksa - w pokoju rzeźnia a sub nie zamulił ani razu - tylko wtyczka zasilania się wysuwa )

Leff

Post autor: Leff » piątek 03 lip 2009, 23:02

...mam sam sub - z event tr8 gra świetnie - ma bardzo dobrą regulację a że dałem za niego 950( ) to tylko skakać ze szczęścia
pomyśl o samym subie - resztę mniejszy problem dobrać - moje tr8 skorzystały na obcięciu basu atego napewno nie zabraknie(2 razy dałem na maksa - w pokoju rzeźnia a sub nie zamulił ani razu - tylko wtyczka zasilania się wysuwa )...
A to może być dobry pomysł - a nie masz tego samego problemu z górką, co ja w swoich TR 8?
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ