Pitch Shifter

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
TraDeus
Pitch Shifter

Post autor: TraDeus » wtorek 10 mar 2009, 13:06

Witam!
Zanim przejdę do konkretnego pytania, to pragnę na wstępie poruszyć bardzo ważną - wg. mnie - kwestię elementów perkusyjnych, które przecież też są instrumentami i dostosowanie ich do konkretnej tonacji utworu znacznie poprawia jego odbiór, utwór wydaje się tworzyć bardziej jednolite współbrzmienie.
Przyznam szczerze, że kiedyś nie zwracałem na to uwagi, ale teraz bardzo mocno tego pilnuję tworząc partie perkusyjne. Tworzę w Cubase 4 i tam nie do końca mi pasuje Pitch Shift... wolałbym jakiś, który pracuje w czasie rzeczywistym - chodzi mi o to, abym podczas zapętlenia jakiegoś fragmentu mógł sobie dokładnie ustalać wysokość poszczególnych elementów, idealnie je dostrajać.
Miałem okazje ostatnio "testować" wtyczkę od firmy Waves - SoundShifter (Real Time) - ale nie wiem, czy nabycie jej jest możliwe jako jednej wtyczki, czy znajduje się ona w jakimś mega drogim zestawie, a przyznam szczerze że bardzo mi ona podpasowała.
Czy znacie więc może jakieś dobre Pitch Shifter'y działające w real time w formie VST?

Awatar użytkownika
MB

Re: Pitch Shifter

Post autor: MB » wtorek 10 mar 2009, 13:35

Z modyfikacją instrumentów perkusyjnych jest ciężko, bo tam są silne transienty, a na transientach właśnie powstają największe zniekształcenia przy operacji pitch shift. Znane mi dobre implementacje starają się omijać transienty i dlatego dźwięków perkusyjnych raczej nie ruszają.

Polecam produkty Prosoniq, np. Magenta. Z ich strony można ściągnąć funkcjonalne demo. Działa "w locie", a na dodatek daje się fajnie sterować przez MIDI

TraDeus

Re: Pitch Shifter

Post autor: TraDeus » środa 25 mar 2009, 23:14

...Z modyfikacją instrumentów perkusyjnych jest ciężko, bo tam są silne transienty, a na transientach właśnie powstają największe zniekształcenia przy operacji pitch shift. Znane mi dobre implementacje starają się omijać transienty i dlatego dźwięków perkusyjnych raczej nie ruszają.

Polecam produkty Prosoniq, np. Magenta. Z ich strony można ściągnąć funkcjonalne demo. Działa "w locie", a na dodatek daje się fajnie sterować przez MIDI...
dzięki wielkie za odpowiedź :)
faktycznie zmieniając wysokość jakiegoś instrumentu nieunikniony jest problem z transientami, nawet przy niewielkich zmianach wysokości dzwięku. W tym przypadku może się sprawdzić fantastyczna wtyczka od Sonnox'a - Transient Modulator.
Pragnę Wam drodzy koledzy polecić jednak inną wtyczką nawiązującą do tematu, na którą niedawno się natknąłem. Mowa tutaj o bardzo prostej i wygodnej wtyczce VST jaką jest "Pitchweel"
instalacja polega jedynie na skopiowaniu pliku z rozszerzeniem .dll do folderu z wtyczkami i wszystko, a demo ze strony producenta śmiga bez ograniczeń.
Jedyne co mi przeszkadza to fakt, że nie można dokładnie ustawić wartości mniejszych niż pół tony...
ale sami sprawdzcie!
Pitchweel

ODPOWIEDZ