Interfejs audio - rejestrator
Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu włóczę się po knajpach z laptopem i nagrywam koncerty na "żywo". Wiadomym jest że wyłapując sumę wyjściową, zbyt wiele nie ździałam. Pomyślalem więc, że potrzębuję urządzenia które będzie nagrywać wielo ścieżkowo. W związku z tym że większość mikserów jest zupełnie analogowa, pomyslałem że potrzebuje urządzenia które wepnę między scenę(mikrofony, gitary etc.) a mikser, które będzie przepuszczało sygnał dalej do miksera, jednocześnie pozwalając mi nagrywać.Co polecacie? Priorytetem jest mobilność i względnie koszta.
Pozdrawiam
Rafał
Od jakiegoś czasu włóczę się po knajpach z laptopem i nagrywam koncerty na "żywo". Wiadomym jest że wyłapując sumę wyjściową, zbyt wiele nie ździałam. Pomyślalem więc, że potrzębuję urządzenia które będzie nagrywać wielo ścieżkowo. W związku z tym że większość mikserów jest zupełnie analogowa, pomyslałem że potrzebuje urządzenia które wepnę między scenę(mikrofony, gitary etc.) a mikser, które będzie przepuszczało sygnał dalej do miksera, jednocześnie pozwalając mi nagrywać.Co polecacie? Priorytetem jest mobilność i względnie koszta.
Pozdrawiam
Rafał
Re: Interfejs audio - rejestrator
A wyłapujesz sumę wyjściową dlatego że Twoją karte na więcej nie stać czy dlatego że co....Jeśli jednak masz wielokanałową kartę i chcesz działać jak to napisałeś czyli zbierać sygnał ,,między scenę(mikrofony, gitary etc.) a mikser,, to rozejrzyj się za spliterem.
Najkorzystniej to jednak wyjść niezależnie z terów mixera poprzez dedykowane direct out lub jeśli sa wolne to rozrywne gniazda insert ale o tym już było na forum...
pozdrawiam
narazie posiadam laptopa, trochę wolnych środków i mnóstwo zapało chęci. Z tego co pamiętam, w conajmniej jednym lokalu mikser nie posiada gniazd insertowych, o direct nie wspominając. Spliter jak taki kojarzy mi się ze stratami sygnału. Nie ma urządzenia, które wpinałbym bezpośrednio pomiędzy scenę a mikser, a które samo w sobie byłoby kartą dźwiękową?
ależ jest, doskonale się tu sprawdzi np RME 8setka ciągnąca po osiem kanałów w adacie w sumie 26 torów z czego 22mic, potem z karty zapodajesz na stół, potem ni skąd ni zowąd z komputerkiem cos sie stanie (np nie wiadomo co) i cały koncert leży...
Od kilku lat wlocze sie po klubach nagrywajac koncerty, od razu zabralem sie za nagrywanie wielosciezkowe, w tym celu zamowilem splitter (48 kanalow separowane wyjscia itd) multicore (80 metrow, zeby siedziec "poza" klubem), komputer z kartami RME (adat - 48 kanalow) i twardodyskowe rejestratory (48 adat/analog kanalow) - ZAWSZE nagrywam backup sladow. iZdobylem tez konsolete 01v96, ktorej uzywam na malo wzne nagrania do 16 sladow, na pozostale wypozyczam DM2000 z dodatkowymi preampami AD8HR lub PM5D (jesli trzeba to nawet 3 sztuki PM5D). Zeby nagrania wychodzily lepiej kupliem dwie walizki mkrofonow i 10 zewnetrznych preampow: Ameki 9098, CIB Ameka, granatowe TLAudio, 1960 drawmera itd. Jesli trzeba wypozyczam od znajomych dodatkowe praeampy typu Focusrite, Avalon, Manley. Jesli trzeba nagrac wiecej sladow dzwonie do kolegi, ma podobny zestaw, spinamy sie razem i hop....
A teraz do rzeczy: ta droga nigdy sie nie konczy, zanim kupisz cokolwiek nowego, powznie sie zastanow :) kasy z takiego nagrywnia NIE MA.
A teraz do rzeczy: ta droga nigdy sie nie konczy, zanim kupisz cokolwiek nowego, powznie sie zastanow :) kasy z takiego nagrywnia NIE MA.
Najkorzystniej to jednak wyjść niezależnie z terów mixera poprzez dedykowane direct out lub jeśli sa wolne to rozrywne gniazda insert ale o tym już było na forum...
pozdrawiam...
A co nagrasz z tego "stołu" wokal, klawisz i może stopę? Bo raczej więcej w knajpie nie będzie.
. Spliter jak taki kojarzy mi się ze stratami sygnału.
A to dlaczego? czyżby spliter kojarzył Ci się z "chamskim" Y kiem? Spliter jeśli nie jest "wynalazkiem", to straty, jeśli są, to tak małe, że spokojnie pomijalne.
A to dlaczego? czyżby spliter kojarzył Ci się z "chamskim" Y kiem? Spliter jeśli nie jest "wynalazkiem", to straty, jeśli są, to tak małe, że spokojnie pomijalne.
A moze cos takiego sie sprawdzi:
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/1056/31/
http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/1056/31/
panowie... nie proponujcie koledzie miksera z nagrywarka twardodyskowa...
tam juz miksery sa i je oblusguje ktos inny... autor postu ma to "tylko" zarejestrowac... nie bedzie sie zajmowac naglasnianiem....
skoro chce sie wpiac w system niezaleznie to JEDYNIE splittery.
dajcie sobie spokoj jakies karty do ktorych wpuszczacie sygnal i potem przepuszczacie dalej... zle ustawicie poziomy, i bedziecie przester wypuszczac na mikser...
dobre splittery sa, ale moga kosztowac prawie tyle co dobry przetwornik adat... tak wiec 3x 8 kanalowy splitter, 3x 8kanalowy ADAT, do tego karta (lub cokolwiek co odbierze te adaty i zarejestruje).
na tym zdjeciu ladnie widac jakie wykorzsytuja splittery i jakie preampy adatowe (6 sztuk)
RACK
niestety cena takiego radiala to na zachodzie ok $849.99 a digimax LT ok 999$, przy obecnym kursie zestaw do nagrywania np 24 kanalow dodajac do tego karte + rejestrator (hd lub komp) to naprawde sporo kasy
[addsig]
tam juz miksery sa i je oblusguje ktos inny... autor postu ma to "tylko" zarejestrowac... nie bedzie sie zajmowac naglasnianiem....
skoro chce sie wpiac w system niezaleznie to JEDYNIE splittery.
dajcie sobie spokoj jakies karty do ktorych wpuszczacie sygnal i potem przepuszczacie dalej... zle ustawicie poziomy, i bedziecie przester wypuszczac na mikser...
dobre splittery sa, ale moga kosztowac prawie tyle co dobry przetwornik adat... tak wiec 3x 8 kanalowy splitter, 3x 8kanalowy ADAT, do tego karta (lub cokolwiek co odbierze te adaty i zarejestruje).
na tym zdjeciu ladnie widac jakie wykorzsytuja splittery i jakie preampy adatowe (6 sztuk)
RACK
niestety cena takiego radiala to na zachodzie ok $849.99 a digimax LT ok 999$, przy obecnym kursie zestaw do nagrywania np 24 kanalow dodajac do tego karte + rejestrator (hd lub komp) to naprawde sporo kasy
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Devil wielkie dzięki. Dokladnie tak jak mówisz, z tym że nie chcę, a nie mam wyjścia z wpinaniem się niezależnym. Przede wszystkim w większości to miksery przedpotopowe, więc o gniado insertowe czasem trudno, drugi powód to taki że mamy różnych akustyków i wolałbym mieć czas na spokojnie w domu do ustawienia sobie barwy i poziomów w domu niż dostać kolejny zepsuty materiał przez akustyka. Chyba że macie inne rozwiązanie, ale do pomysłu splitera mnie przekonaliście. Przede wszystkim maksymalną ilosc torów wykorzystywanych na koncertach jaką widziałem to 14 i to dlatego że prkusja była nagłasniana z trzech mikrofonów. Tak więc wydaje mi się że mogę na początek zainwestować w zestaw 8 kanałowy a z czasem rozbudowac o kolejne 8. Tu pojawia się kolejne pytanie. Rejestrować chcę to na laptopie. Widziałem że jedynym realnym wprowadzeniem adata do laptopa to karta na złączu expresscard i to pokrywa 8 kanałów. Więc, czy są karty express card obsługujące dwa wejścia insertowe adat, ewentualnie czy są przetworniki adat 16 kanałowe. Ostatnim pytaniem jest gdzie zaopatrywać się w taki sprzęt.. Allegro w tej kwestii jest puste jak bęben Rolling Stones'ów :)
Jeszcze raz dzięki za pomoc w rozjaśnieniu tematu.
Jeszcze raz dzięki za pomoc w rozjaśnieniu tematu.