Score

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Akton
Score

Post autor: Akton » środa 18 lut 2009, 10:42

Mam pytanie do "nuciarzy" W jaki sposób można w Cubase SX wstawiać akolady? W VST 32 było coś takiego (w "other" lub "layout" - teraz już nie pamiętam), a w SX nigdzie nie widzę takiej możliwości Czy ktoś mi pomoże?
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Re: Score

Post autor: Akton » środa 18 lut 2009, 17:23

Nie chce mi się wierzyć, że nikt nie potrafi odpowiedzieć na powyższe pytanie. :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

2ms

Post autor: 2ms » środa 18 lut 2009, 17:51

a kolega nie wie co to jest wyszukiwarka ?

SX

[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 18 lut 2009, 17:59

...a kolega nie wie co to jest wyszukiwarka ?

SX

...
Przypadkowo wiem, ale podany przez kolegę link dotyczy zupełnie czegoś innego. Odwrócę więc pytanie: a kolega wie, co to jest akolada?

2ms

Post autor: 2ms » środa 18 lut 2009, 19:45

......a kolega nie wie co to jest wyszukiwarka ?

SX

...
Przypadkowo wiem, ale podany przez kolegę link dotyczy zupełnie czegoś innego. Odwrócę więc pytanie: a kolega wie, co to jest akolada? ...
"Akolada - znak graficzny w muzyce mający postać klamry spinającej pięciolinie. Akolady używa się w zapisie nutowym dla instrumentów o rozległej skali, np. fortepianu, harfy i organów, a także w utworach dla zespołów instrumentalnych i chórów w celu oznaczenia ilości pięciolinii, z których zapis muzyczny należy odczytywac jednocześnie."

ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » czwartek 19 lut 2009, 15:02

"Akolada - znak graficzny w muzyce mający postać klamry spinającej pięciolinie. Akolady używa się w zapisie nutowym dla instrumentów o rozległej skali, np. fortepianu, harfy i organów, a także w utworach dla zespołów instrumentalnych i chórów w celu oznaczenia ilości pięciolinii, z których zapis muzyczny należy odczytywac jednocześnie."

...
Chyba google dobrze się sprawiło...
Podłączę się do tematu, z tym, że mi bardziej chodzi o legata...
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 19 lut 2009, 16:41

Chyba google dobrze się sprawiło...
Podłączę się do tematu, z tym, że mi bardziej chodzi o legata......

Zaznaczasz w projekcie track (lub tracki), otwierasz edycję nut za pomocą ctrl+R, następnie klikasz na górnym pasku "scores", dalej "symbol palettes" i w końcu "dynamics". Masz tam m.in. łuki. Klikasz na łuk, podświetli Ci się, i dalej ołówkiem wprowadzasz na pięciolinię. Można je dowolnie wydłużać - tak, jak potrzebujesz. Ja tak robię legato.

ODPOWIEDZ