Korg Triton -> MIDI -> VSTi

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
clavish
Korg Triton -> MIDI -> VSTi

Post autor: clavish » poniedziałek 01 gru 2008, 22:21

Posiadam korga tritona extreme i nuendo, dodatkowo jeszcze pare VST. Jesli chcialbym uzywac na scenie oprocz brzmien tritona takze brzmienia VST z laptopa, to jak nimi sterowac?? Wiem ze moge przypisac jedno VST do jednej sciezki MIDI w nuendo, w ten sposob dodajac kolejne sciezki MIDI, a do nich podpinac kolejne pluginy VST, moge stworzyc bank brzmien. Ale w jaki sposob mozna latwo zmieniac brzmienia (czyli przeskakiwac z poszczegolne sciezek w nuendo na kolejne)? Czy pozostaje tylko klikanie myszka "rec" na kazdej sciezce ktora chce uzyc?? To na koncercie raczej nie wypali. Myslalem o tym by kazdej sciezce przypisac jeden kanal MIDI, ktory bedzie przyjmowac sygnal z tritona - wowczas, gdy wszystkie kanaly w nuendo sa wlaczone (rec) poprzez przelaczanie kanalow MIDI w tritonie moglbym "uruchamiac" poszczegolne pluginy w nuendo. Jednakze kanal midi ktory widac w menu po lewej stronie (nuendo) to jest raczej MIDI OUT a nie MIDI IN - gdzie szukac w takim razie MIDI IN dla danej sciezki?? To samo w tritonie - czy w Global - zakl P1 MIDI - MIDI channel to jest out czy in?? A moze oba??
No i jak to robia inni?? Jesli maja chociazby klawiature sterujaca i laptopa z pluginami vst- czy jest jakis program ktory laczy w sobie rozne pluginy i daje latwa i szybka mozliwosc wedrowania po nich podczas koncertu??? A moze moj tok myslenia jest zupelnie bledny? Moze to robi sie zupelnie inaczej??

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Korg Triton -> MIDI -> VSTi

Post autor: DJOZD » wtorek 02 gru 2008, 10:19

...Posiadam korga tritona extreme i nuendo, dodatkowo jeszcze pare VST. Jesli chcialbym uzywac na scenie oprocz brzmien tritona takze brzmienia VST z laptopa, to jak nimi sterowac?? Wiem ze moge przypisac jedno VST do jednej sciezki MIDI w nuendo, w ten sposob dodajac kolejne sciezki MIDI, a do nich podpinac kolejne pluginy VST, moge stworzyc bank brzmien. Ale w jaki sposob mozna latwo zmieniac brzmienia (czyli przeskakiwac z poszczegolne sciezek w nuendo na kolejne)? Czy pozostaje tylko klikanie myszka "rec" na kazdej sciezce ktora chce uzyc?? To na koncercie raczej nie wypali. Myslalem o tym by kazdej sciezce przypisac jeden kanal MIDI, ktory bedzie przyjmowac sygnal z tritona - wowczas, gdy wszystkie kanaly w nuendo sa wlaczone (rec) poprzez przelaczanie kanalow MIDI w tritonie moglbym "uruchamiac" poszczegolne pluginy w nuendo. Jednakze kanal midi ktory widac w menu po lewej stronie (nuendo) to jest raczej MIDI OUT a nie MIDI IN - gdzie szukac w takim razie MIDI IN dla danej sciezki?? To samo w tritonie - czy w Global - zakl P1 MIDI - MIDI channel to jest out czy in?? A moze oba??
No i jak to robia inni?? Jesli maja chociazby klawiature sterujaca i laptopa z pluginami vst- czy jest jakis program ktory laczy w sobie rozne pluginy i daje latwa i szybka mozliwosc wedrowania po nich podczas koncertu??? A moze moj tok myslenia jest zupelnie bledny? Moze to robi sie zupelnie inaczej?? ...

Ja uzywam programu Chainer
Moge wnim załadowac kilka dziesiąt instrumentów, do kazdego przy pożądkowac osobny kanał MIDI, i ustawic osobny preset. Zmiana presetów z poziomu intrumentu to poprostu zmiana programu w zakresie 1 - 128 w klawiaturze sterujacej. Czesto banki brzmien są zbudowane niekompatybilnie z tą zasadą (czyli nie 128 brzmien w banku tylko wiecej). W tedy mozesz stworzyc swoj bank ktory bedzie zawieral te programy brzmien ktore ciebie interesują.
Chainer to jedno z najlepszych narzedzi do tego typu prac jako szybki i prosty host VST.

clavish

Post autor: clavish » wtorek 02 gru 2008, 10:48

Ja uzywam programu Chainer
Moge wnim załadowac kilka dziesiąt instrumentów, do kazdego przy pożądkowac osobny kanał MIDI, i ustawic osobny preset. Zmiana presetów z poziomu intrumentu to poprostu zmiana programu w zakresie 1 - 128 w klawiaturze sterujacej. Czesto banki brzmien są zbudowane niekompatybilnie z tą zasadą (czyli nie 128 brzmien w banku tylko wiecej). W tedy mozesz stworzyc swoj bank ktory bedzie zawieral te programy brzmien ktore ciebie interesują.
Chainer to jedno z najlepszych narzedzi do tego typu prac jako szybki i prosty host VST.
...
Rozumiem ze pod pojeciem "kilkadziesiat instrumentow" masz na mysli poporstu ze mozna podlaczyc tam rozne VST??

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 02 gru 2008, 15:40

Rozumiem ze pod pojeciem "kilkadziesiat instrumentow" masz na mysli poporstu ze mozna podlaczyc tam rozne VST??...
Tak, ale "kilkadzisiat" oznacza ze w jedenej sesji mozesz uruchomic na raz te instrumenty i stworzyc zestaw brzmien pochodzący z zupełnie roznych VST-ków. ograniczenie to moc twojego procesora i interfejsu audio.

clavish

Post autor: clavish » środa 03 gru 2008, 07:06

Moge wnim załadowac kilka dziesiąt instrumentów, do kazdego przy pożądkowac osobny kanał MIDI, i ustawic osobny preset. Zmiana presetów z poziomu intrumentu to poprostu zmiana programu w zakresie 1 - 128 w klawiaturze sterujacej.
Rzeczywiscie bardzo fajny programik. Tylko ze mam problem nadal podobny jak w nuendo - mianowicie - mam wrazeni ze moj korg wysyla caly czas 16 kanalow jednoczesnie, wowczas niezaleznie jak ustawie w chainerze kanaly to i tak caly czas gram wszystkimi istrumentami naraz. Nie wiem jak to zrobic by wysylal tylko jeden. Byc moze przyczyna lezy w tym iz uzywam interfejsu MIDI (emu), moze gdybym podlaczyl klawisze poprostu przez USB to wowczas dzialalby jak nalezy-sprawdze to. I druga sprawa, zmiana tych presetow - zmieniajac na klawiszach presety zmieniam poszczegolne barwy w jednym z pluginow - a nie cale presety (chodzi mi o kolumny w ktorych jest zaisntalowane kilka pluginow - czy Ty sterujesz nimi je z klawisza? Ja nie moge przeskoczyc z jednej kolumny do drugiej itd, chyba ze tak ma byc, a sterowanie poszczegolnymi kolumnami odbywac sie ma za pomoca kanalow midi - np w pierwszej kolumnie mam podpiete jakies 2 vst i oba sa na kanale 1, w kolumnie 2 kolejne dwa i oba sa podpiete na kanal 2 itd - wowczas przeskakiwanie z kolumny na kolumne powinno odbywac sie poprzez zmiane kanalu midi - czy tak to ma wygladac??).Jakiej klawiatury sterujacej uzywasz???

clavish

Post autor: clavish » środa 03 gru 2008, 20:27

a juz sobie poradzilem - okazalo sie ze ten kanal midi musze zmieniac tam na dole - a nie dla poszczegolnego plugina ;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 03 gru 2008, 22:13

...a juz sobie poradzilem - okazalo sie ze ten kanal midi musze zmieniac tam na dole - a nie dla poszczegolnego plugina ;) ...
Tak jak na to wpadles. Na dole
Ja w zasadzie nie uzywam wiecej niz 6 do 7 pluginów. Cały bank zapisujesz w pliku i masz gotowca. Dostep do poszczegolnych brzmien mam z poziomu klawiaury, na kazdym kanale sekwencera mam ustawione sciezki. Grajac tylko sie miedzy nimi przełączam i trwa to blyskawicznie. Tak jakbym gral brzmianiami z samego syntezatora. Co najwazniejsze zmiana brzmienia (Czyli przejscie na inny kanał) nie ucina wybrzmienia poprzedniego. Bo dzialaja z zupelnie innego instrumentu.
To świetny host na koncerty.

ODPOWIEDZ