PC i domowe studio - podzespoły a wydajność i swoboda pracy
-Asus K8N (s.754,AGP,3 gniazda DDR bez duala) + Sempron 2800+ 64Bit(1600MHz~1760MHz)
-pamiec ddr 400 (2.5) 512 mb 16
-audigy 2 oem
-shure sm58
Dodam ze sprzetu uzywam głownie do nagrywania wokalu, jednak chyba nastal czas na zmiany, mysle o małej inwestycji.
Planuje zmienic karte na Juli, e-mu 0404, ewentualnie e-mu 1212, co mowicie, moj komp uciagnie to czy moga wystapic problemy? patrzyłem na wymagania i kompatybilnosc wynika ze tak, choc sami wiecie jak jest.
Myslalem tez o mikrofonie, szczur pewnie dzieki lepszej karcie poprawi troche jakosc nagran, ale pewnie bez duzej roznicy, jednak pojemnik to pojemnik i tu mam na mysli oktave mk319 (jednak nie mam miejsca na kabine, a czytałem ze ona strasznie czula wiec chyba musze sie z nia pozegnac, dodam ze mieszkam w bloku), z kolei serie mxl duzo osob przekresla (przyznam ze nagrywałem na 2006 i całkiem spoko wyszło), moze studio project b1, b3 albo Rode?
Jesli macie chwilke to prosze o wskazówki.
Dzieki z gory za ewentualne rady
Pozdrawiam
Re: PC i domowe studio - podzespoły a wydajność i swoboda pracy
...
Przeczytałem większość tych postów, jednak i tak mam mieszane zdanie. napaliłem sie na oktave jakis czas temu, na dzis dzien trudno ja dostac, jesli juz jest to niekoniecznie wersja rosyjska...
Nic, czytam dalej :)
Ale dzieki za odp
Pozdrawiam
Podawałem swego czasu na forum link do oficjalnego dystrybutora Octavy na Europę. U niego też trudno dostać? ZTCP wysyłają do Polski bez problemu (firma jest z Niemiec).
Podawałem swego czasu na forum link do oficjalnego dystrybutora Octavy na Europę. U niego też trudno dostać? ZTCP wysyłają do Polski bez problemu (firma jest z Niemiec)....
widocznie przeoczyłem, poszukam
thx
podpinam do tematu...
ja muszę zbudować coś od podstaw i zgłupiałem już od tych wszystkich opinii. mam zasilacz bez wentylatora, 6GB ramu, 500GB twardzioszki, kartę EMU 1212m (nigdy mnie nie zawiodła więc zostawiam), W7/64, Cubase 5. co do płyty i procka nie mam zielonego pojęcia. przy czym czytałem gdzieś że czery rdzenie to walenie kasy w błoto jak na domowe studio... gdyby tu ktoś mógł, to ja bym bardzo wdzięczny był - pozdrowionka.
...
podpinam do tematu...
ja muszę zbudować coś od podstaw i zgłupiałem już od tych wszystkich opinii. mam zasilacz bez wentylatora, 6GB ramu, 500GB twardzioszki, kartę EMU 1212m (nigdy mnie nie zawiodła więc zostawiam), W7/64, Cubase 5. co do płyty i procka nie mam zielonego pojęcia. przy czym czytałem gdzieś że czery rdzenie to walenie kasy w błoto jak na domowe studio... gdyby tu ktoś mógł, to ja bym bardzo wdzięczny był - pozdrowionka....
Im mocniejszy procek tym większe możliwości. Obecnie większośc programów obsługuje wielowątkowość i wielordzeniowość.
Z tym że posiadanie w domu kompa nie znaczy automatycznie że posiadasz studio :) Kompa ma prawie każdy, więc każdy ma studio ?
[addsig]
Z tym że posiadanie w domu kompa nie znaczy automatycznie że posiadasz studio :) Kompa ma prawie każdy, więc każdy ma studio ?...
no tak, tu muszę się z tobą zgodzić. są pewne niezaprzeczalne granice.
a wracając do tematu
to może taki Intel Core i5-2300, do tego płyta Gigabyte GA-PH67A-D3-B3?
Podkręcasz?jak nie to będzie ok - naprawdę spisuje sie nieźle a gigabyte sobie daruj - weź asrocka p67 pro3 - bardzo dobra płyta i emu1212m świetnie na niej śmiga pod win7
aha jeśli nie grasz w gry na kompie to te procki maja tez wbudowaną kartę graficzną - więc szukaj płyt z czipsetem H67/Z68 a wykorzystasz wbudowaną grafikę pozbywając sie wtedy zbednej dodatkowej
ps.nie wiem jaki jest mostek z tym gigabyte pomiędzy PCI Express a PCI (nowe chipsety intela wogóle nie obsługują PCI wiec tak jest rozwiazana ta kwestia)
w ASRocku jest od PLX i spisuje się na medal pod wzgledem opóźnień