EW Symphonic Orchestra - przestery pianina na ADAM?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Elfuello
EW Symphonic Orchestra - przestery pianina na ADAM?

Post autor: Elfuello » czwartek 06 lis 2008, 23:29

Nagrałem elegancko kolegę na pianinie do postaci MIDI, by na luzie podłożyć brzmienia pianina East West Symphonic Orchestra - (Steinway Bright). Co się okazuje.....na Adamach słyszę przester pomimo kombinowania z poziomem głośności samego programu......a co dziwniejsze.....na słuchawkach AKG K271 nic nie słychać, że jest coś nie tak. Czy możliwe, że Adamy przy jakiejś częstotliwości się krzaczą?! Aż nie chce mi się wierzyć.....i to oba głośniki. Już kombinowałem, że może zespuł się jeden z nich, ale oba? Uruchamiam na próbę inne pianina (utwory z różnych płyt)......i to o wiele głośniejsze, mocniejsze i nic nie trzeszczy. A East West niestety daje po uszach. Już obniżyłem próg granicy do -6dB....ale i ak jak lekko podgłośnię monitory to wychodzi przester. Czym to może być spowodowane? Inne wtyczki pianina tak samo dobrze działają. Nie wiem co robić, bo w końcu klientowi nie chcę pokazywać brzmienia całości na słuchawkach, lecz na Adamach, gdzie wszystko inne brzmi zaj.... dobrze.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Pietro

Re: EW Symphonic Orchestra - przestery pianina na ADAM?

Post autor: Pietro » piątek 07 lis 2008, 03:52

A nie masz tam jakiegoś "polepszacza" na sumie albo na EWQLSO podpiętego?

- Piotr

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » piątek 07 lis 2008, 08:23

No wlasnie nie!!! I tu jest ten problem. Teraz odsluchuje na notebooku i tez da sie wyslyszec trzeszczacy dzwiek, gdzie jest mocniej zagrane. Cholibka....dziwna sprawa. Nawet wylaczalem wszystko co sie "swiecilo" w VSTku....ale tylko mi barwe zmienilo i to wszystko. Przeciez niemozliwe, ze EastWest by mial zle probki:/
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 07 lis 2008, 11:55

Monitory Adam mają ultraszybkie przetworniki A.R.T., które doskonale przenoszą transienty i przez to uwydatniają wiele błędów. Sam nie raz zauważyłem, że słychać na nich bardzo krótkotrwałe przesterowania (obcięte wartości szczytowe na zaledwie kilku próbkach sygnału), czego absolutnie nie było słychać ani na słuchawkach ani na głośnikach z tradycyjnymi przetwornikami dynamicznymi.

Ja bym podejrzewał, że faktycznie jest przester w próbkach źródłowych East West. Zauważ, że taki przester nie musi się objawiać przesterowaniem w finalnym materiale, mimo, że pozostanie słyszalny. Po prostu zniekształcony szczytowo przebieg falowy będzie miał mniejszą amplitudę niż maksymalna.

Warto byłoby zgrać materiał do pliku wave, wyszukać moment, w którym słychać błąd i obejrzeć w powiększeniu.

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » piątek 07 lis 2008, 12:11

To teraz az boje sie zakupu EastWest Pianos.....bo skoro w ten sam sposob nagrywali probki fortepianiu, gdzie nie dostrzegli bledu na swoich monitorach to moze byc krucho. Teraz sie zastanawiam czy ten fakt przesteru ukryc przed potencjalnym sluchaczem, ktory ani w aucie, ani na sluchawkach czy domowym sprzecie tego nie wyslyszy....czy juz nie wiem co robic:)) Sumienie mi nie pozwala na takie jazdy hehe....bo na pchelkach sennheiser tylko w jednym miejscu uslyszalem przester, ale to juz byc moze moja wina. Tak jednak calosc brzmi naprawde fajnie....oprocz tego co slychac na Adamach. Wniosek? - te monitory sa za idealne
[addsig]

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 07 lis 2008, 13:00

...To teraz az boje sie zakupu EastWest Pianos.....bo skoro w ten sam sposob nagrywali probki fortepianiu, gdzie nie dostrzegli bledu na swoich monitorach to moze byc krucho. Teraz sie zastanawiam czy ten fakt przesteru ukryc przed potencjalnym sluchaczem, ktory ani w aucie, ani na sluchawkach czy domowym sprzecie tego nie wyslyszy....czy juz nie wiem co robic:)) Sumienie mi nie pozwala na takie jazdy hehe....bo na pchelkach sennheiser tylko w jednym miejscu uslyszalem przester, ale to juz byc moze moja wina. Tak jednak calosc brzmi naprawde fajnie....oprocz tego co slychac na Adamach. Wniosek? - te monitory sa za idealne
...
Podeślij na maila midi i mp3, to sprawdzę co się dzieje. Błędy w nagraniach EW (i innych "bibliotekarzy" ;) są rzadkie, ale faktycznie się zdarzają. Czasem może to być spory plus, dodający życia.

QL Pianos - nagrywane zupełnie inaczej. Poczytaj recenzje i opinie na forach. Moim zdaniem, i zdaniem wielu innych - to najlepiej brzmiące i najlepiej nagrane piana na rynku. Bardzo grywalne.

Tylko ten PLAY nie do końca doskonały.

- Piotr

ODPOWIEDZ