Parametry mikrofonu - jak interpretować wykresy?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
brunatny
Parametry mikrofonu - jak interpretować wykresy?

Post autor: brunatny » czwartek 06 lis 2008, 18:07

Witam, czy ktoś może opisać w kilku prostych słowach (lub podać namiary na jakąś stronę) na temat interpretacji takich parametrów jak: czułość, pasmo przenoszenia, dynamika mikrofonu. Konkretnie chodzi mi o to, jak odczytywać te informacje z wykresów służących do analizy dźwięku w programach do obróbki (np. frequecy analyser, phase analyser itp.). Konkretnie chodzi o to, że dysponuję kilkoma mikrofonami i chcę sprawdzić, który jest najlepszy np. do nagrywania dźwięków mowy. Słuchowo mogę to ocenić, ale chciałabym też zacząć rozumieć te wszystie widma, spektrogramy itp.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Parametry mikrofonu - jak interpretować wykresy?

Post autor: JoachimK » czwartek 06 lis 2008, 18:20

Zestawy charakterystyk wielu mikrofonow znajdziesz na www.microphone-data.com, niektore charakterystyki beda tylko z folderow reklamowych, ale znajda sie tez dokladniejsze.

Zapomnij jednak, zeby liczby mialy wyrazne odniesienie (albo jakiekolwiek odniesienie) do tego, co slyszy ucho. Gdyby tak bylo, nie trzeba by bylo sie uczyc np. sztuki omikrofonowania, bo wszystko by sie dalo dobrac na podstawie modelu katalogowego.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 06 lis 2008, 18:29

Oczywiscie powyzszy katalog charakterystyk mikrofonow nie jest odpowiedzia na Twoje pytanie, ale wlasnie chcialem tym zwrocic uwage - mikrofonow o zblizonych charakterystykach znajdziesz pelno, tylko ze brzmiec tak samo raczej nie beda
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
brunatny

Post autor: brunatny » wtorek 11 lis 2008, 11:02

Rozumiem. Nie do końca o to chodzi. Ja chcę po prostu zrozumieć wykresy np. frequency analyser, dlaczego nad jednym pojawiają się inne parametry a nad innym iinne, wiem , że to uzależnione jest od pasma przenoszenia mikrofonu, ale który jest lepszy, który gorszy? bo mi te cyferki, plusy i minusy niewiele mówią. Proszę o przykład i opis.

ODPOWIEDZ