Blofeld + Juno-G czy Virus Snow

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Salomon
Blofeld + Juno-G czy Virus Snow

Post autor: Salomon » środa 05 lis 2008, 10:48

Witam wszystkich serdecznie.
Od długiego czasu zajmuje się prodkukcją muzyki na software, muzyka w jakiej się specjalizuje to głównie electro i czasami hiphop.
W końcu zdecydowałem sprobować swoich sił na hardwer, lecz ograniczają mnie sprawy finansowe, a mianowicie mam do wydania około 4000 zł. Obecnie testuje Waldorf Blofeld i Roland Juno-G. Pierwsze co zauważyłem że praca twórcza na takim tpowym sprzcie hardwer bardzo różni się od softu, po tylul latach pracy na kompie jest ciężko przestawić się na suntezatory. Zastanawiam się więc nad wymianą Blofelda i Juno-g na Virusa Snow, gdyż cenowo wyjdzie mi na to samo, a Snow można kierować za pomocą softu.
Zwracam sie z uprzejmą prośą o porade, czy w takiej sytuacji warto wymienić Blofelda i Juno na Snow ?

Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lakiernik

Re: Blofeld + Juno-G czy Virus Snow

Post autor: lakiernik » środa 05 lis 2008, 11:54

Zastanawiam się więc nad wymianą Blofelda i Juno-g na Virusa Snow, gdyż cenowo wyjdzie mi na to samo, a Snow można kierować za pomocą softu.

W takim razie, jak dla mnie, cała operacja kupna hardware'u mija się z celem. Skoro i tak chcesz hard sterować softem to po co Ci hard ? Chyba że dla publiki Cały urok hardu jest w fizycznym z nim kontakcie, interakcjach czyli właśnie sterowaniu z jego poziomu. Kup lepiej Massive'a, Reaktora i dobrej klasy sterownik.

Co do Blofelda: mam go i wg mnie jest idealny jako pierwszy hard - bardzo prościutki w obsłudze i intuicyjny (nie wspominając o tym ,że śliczny i mega solidny) virusów nigdy nie lubiłem, ale to raczej wynikało z uprzedzeń do komercyjnego dance'u, w którym to nurcie ten synth zawsze królował, a waldorfy zawsze były poważane w undergroundzie.

Blofeld ma piekielnie świetnie rozwiazaną funkcję DRIVE - masa algorytmów przesterowania dająca pole do popisu we wszelkich "glitchowatych,nieuczesanych,niegrzecznych gatunkach". Polecam

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Salomon

Post autor: Salomon » środa 05 lis 2008, 17:34

... Zastanawiam się więc nad wymianą Blofelda i Juno-g na Virusa Snow, gdyż cenowo wyjdzie mi na to samo, a Snow można kierować za pomocą softu.

W takim razie, jak dla mnie, cała operacja kupna hardware'u mija się z celem. Skoro i tak chcesz hard sterować softem to po co Ci hard ? Chyba że dla publiki Cały urok hardu jest w fizycznym z nim kontakcie, interakcjach czyli właśnie sterowaniu z jego poziomu. Kup lepiej Massive'a, Reaktora i dobrej klasy sterownik.

...
Dziękuje przedewszystkim za rade. Odpowiem na pytanie, po co mi hard ? Posiadam Massive'a i obecnie Blofelda - po krótkim czasie jogo posiadania wiem już że takiego brzmienia i efektów dźwiękowych (bardzo przydatnych w aranżacji) jakie ma Blofeld nie osiągne za pomącą softu.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 05 lis 2008, 20:02

takiego brzmienia i efektów dźwiękowych (bardzo przydatnych w aranżacji) jakie ma Blofeld nie osiągne za pomącą softu.

Spokojnie osiągniesz.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 05 lis 2008, 20:14

...takiego brzmienia i efektów dźwiękowych (bardzo przydatnych w aranżacji) jakie ma Blofeld nie osiągne za pomącą softu.

Spokojnie osiągniesz.
...

Zaczynamy ?
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

lolek18

Post autor: lolek18 » środa 05 lis 2008, 20:20

Jak by nie patzyl to Blofeld w tej cenie a nawet i wyzszej jest naprawde swietnym instrumentem :) piekne pady, leady, sawy mozna na nim spokojnie wykrecic a Virus to juz sie przejadl (Kocham Trance) za duzo go wszedzie :)
Kocham muzyke

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 05 lis 2008, 20:25

......takiego brzmienia i efektów dźwiękowych (bardzo przydatnych w aranżacji) jakie ma Blofeld nie osiągne za pomącą softu.

Spokojnie osiągniesz.
...

Zaczynamy ? ...
Dzieki Adam rozbawiles mnie do lez
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 05 lis 2008, 20:32

......takiego brzmienia i efektów dźwiękowych (bardzo przydatnych w aranżacji) jakie ma Blofeld nie osiągne za pomącą softu.

Spokojnie osiągniesz.
...

Zaczynamy ? ...

Dawaj

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 05 lis 2008, 21:57

Zaczynamy ? ...

Dawaj

...

A co Ty możesz wytoczyć przeciwko moim pstryczkom i gałkom ? Myszkę z 2-ma przyciskami i kółkiem Nierówna walka ... nie kopię słabszych
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 05 lis 2008, 22:13

A co Ty możesz wytoczyć przeciwko moim pstryczkom i gałkom ? Myszkę z 2-ma przyciskami i kółkiem Nierówna walka ... nie kopię słabszych ...

A czy Ty wiesz... ile pixeli ma matryca mojego monitora? i ile milionów kolorów może on wyświetlić?

ODPOWIEDZ