ADS PLX2400 - praca w mostku na 2R?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
heniek1
ADS PLX2400 - praca w mostku na 2R?

Post autor: heniek1 » wtorek 21 paź 2008, 02:09

witam,

Bardzo prosze doświadczonych użytkowników o pomoc w nurtujacej mnie kwestii, a mianowicie czy moge podłączyć do końca mocy ADS plx 2400 równolegle 4 basy o impedacji 8om tak, żeby pracowały razem na 2omach w mostku?

Dotychczas podłączałem je równolegle po dwa na kanał tak, że schodziły do 4 omów, jednak jako, ze są to kolumny o mocy 800wat rms każda, a koncówka w pracy na 4 omy daje mi tylko 800watt na kanał tak więc ciężko mi było je odpowiednio rozbujać nie przesterowując sygnału...

teraz chciałbym je puścić wszystkie cztery razem (mostkując oba kanały) równolegle aby pracowały w impedacji 2R co pozwoli mi osiągnąć większą moc wyjściową wzmacniacza. Na stronie producenta nic nie pisze czy w opcji bridge można schodzić do 2R
( sa tylko parametry dla 4R ) natomiast informacje niektorych sklepow podają parametry pracy w mostku dla 2R...

przyznam, ze zgłupiałem i nie chce ryzykować uszkodzenia sprzętu więc pytam doświadczonych użytkowników tej końcówki czy podłączali do niej kolumny w ten sposób?

dzięki wielkie z góry za wszelkie odpowiedzi!

Awatar użytkownika
ast

Re: ADS PLX2400 - praca w mostku na 2R?

Post autor: ast » wtorek 21 paź 2008, 07:28

...witam,

Bardzo prosze doświadczonych użytkowników o pomoc w nurtujacej mnie kwestii, a mianowicie czy moge podłączyć do końca mocy ADS plx 2400 równolegle 4 basy o impedacji 8om tak, żeby pracowały razem na 2omach w mostku?

Dotychczas podłączałem je równolegle po dwa na kanał tak, że schodziły do 4 omów, jednak jako, ze są to kolumny o mocy 800wat rms każda, a koncówka w pracy na 4 omy daje mi tylko 800watt na kanał tak więc ciężko mi było je odpowiednio rozbujać nie przesterowując sygnału...

teraz chciałbym je puścić wszystkie cztery razem (mostkując oba kanały) równolegle aby pracowały w impedacji 2R co pozwoli mi osiągnąć większą moc wyjściową wzmacniacza. Na stronie producenta nic nie pisze czy w opcji bridge można schodzić do 2R
( sa tylko parametry dla 4R ) natomiast informacje niektorych sklepow podają parametry pracy w mostku dla 2R...

przyznam, ze zgłupiałem i nie chce ryzykować uszkodzenia sprzętu więc pytam doświadczonych użytkowników tej końcówki czy podłączali do niej kolumny w ten sposób?

dzięki wielkie z góry za wszelkie odpowiedzi!...
2R w mostku oznacza, że każdy z wzmacniaczy w mostku będzie "widział" 1R - może być ciężko.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 21 paź 2008, 07:30

Poza tym, wbrew pozorom (że niby dwa razy większa moc) - na takim ewentualnym podłączeniu zyskasz zaledwie 3dB SPL - warto dla 3dB więcej katować wzmacniacz?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 21 paź 2008, 08:32

Jeszcze jedno. Jeżeli wzmacniacz ma 800W@4R, to w mostku dostałbyś 1600W@8R (wtedy każda "połówka" "widzi" 4R), 3200@4R , a na 2R - teoretycznie 6400 (każdy kanał widzi obciążenie 1R i teoretycznie oddaje 3200W) to już jakiś kosmos którego chyba zasilacz by nawet nie uciągnął a tranzystory końcowe by wyparowały . W każdym razie, tak czy inaczej, w tej chwili masz głośniki wysterowane 3dB poniżej ich maksymalnego poziomu. W tej konfiguracji więcej nie bardzo się wyciśnie. Jakby to były 4-omowe paki to mógłbyś je wpinać po 2 równolegle na kanał, dostając 2x1600/2R, co zdaje się jest maksimum możliwości tego wzmacniacza... a nawet trochę mniej, wg producenta 2x1200.

Sklepy które podają możliwość pracy w mostku na 2R popełniły błąd w przepisywaniu - podają dla mostka 4R i 2R zamiast 8R i 4R.

heniek1

Post autor: heniek1 » wtorek 21 paź 2008, 10:19

...Jeszcze jedno. Jeżeli wzmacniacz ma 800W@4R, to w mostku dostałbyś 1600W@8R (wtedy każda "połówka" "widzi" 4R), 3200@4R , a na 2R - teoretycznie 6400 (każdy kanał widzi obciążenie 1R i teoretycznie oddaje 3200W) to już jakiś kosmos którego chyba zasilacz by nawet nie uciągnął a tranzystory końcowe by wyparowały . W każdym razie, tak czy inaczej, w tej chwili masz głośniki wysterowane 3dB poniżej ich maksymalnego poziomu. W tej konfiguracji więcej nie bardzo się wyciśnie. Jakby to były 4-omowe paki to mógłbyś je wpinać po 2 równolegle na kanał, dostając 2x1600/2R, co zdaje się jest maksimum możliwości tego wzmacniacza... a nawet trochę mniej, wg producenta 2x1200.

Sklepy które podają możliwość pracy w mostku na 2R popełniły błąd w przepisywaniu - podają dla mostka 4R i 2R zamiast 8R i 4R....

ok, dzięki wielkie ze podpowiedź. Czyli nie pozostaje mi nic innego tylko załatwić mocniejszy wzmak do tych basów...

niedobrze bo 2 x800w kolumny 8R podpięte równolegle na kanał który oddaje tylko 800w mocy wykorzystywane są tylko w połowie...
a jakie jest ryzyko uszkodzenia głośników w przypadku clipów przy takim stosunku mocy końcówka mocy / głośniki?

oczywiście nie zamierzam świadomie "klipować", ale zastanawiam się czy łatwo coś zjarac w takim układzie mocy kiedy mp. zostawiam sprzęt jakimś dj's ktorzy aby ruszyć te basy przesteruja mocniej sygnał wchodząc na clipy

ODPOWIEDZ