Lektor a mikrofon i studio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Lighter
Lektor a mikrofon i studio

Post autor: Lighter » wtorek 07 paź 2008, 23:16

Witam!

Jestem lektorem i chyba nadszedl czas, zeby zbudowac sobie cos w domu.

Rozmawialem z kolega, ktory ma studio w domu i w ten sposob nagrywa teksty do reklam itp. Opowiedzial mi troche o sprzecie, ktorego bym potrzebowal.
Wspomnial o mikrofonie i przedwzmaczniaczu (o pomieszczeniu oczywicie tez).
Zasugerowal mikrofon MXL 990 i powiedzial, ze to co mam, czyli M-Audio FireWire 410 wystarczy za przedwzmaczniacz.

Ufam mu i ufam sila rzeczy, bo nie mam pojecia o sprzecie, ale jestem ciekawy Waszych opinii rowniez.

Jak sie domyslam, stacja DAW nie ma tu znaczenia, prawda?

Pozdrawiam
L

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Lektor a mikrofon i studio

Post autor: JoachimK » wtorek 07 paź 2008, 23:18

DAW nie ma znaczenia, ale pamietaj, ze:
- bedziesz najprawdopodobniej mocno kompresowal, wiec mikrofon nie moze syczec, a z MXL to moze byc roznie...
- bedziesz najprawdopodobniej mocno kompresowal, wiec pomieszczenie musisz miec naprawde porzadnie wytlumione
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 07 paź 2008, 23:27

Jak Joachim wyzej napisal, mocno wytlumione i przygotowane pomieszczenie to podstawa - przygotowane w sensie nie tylko wytlumione poglosowo ale i pozbawione halasow z zewnatrz czy od komputera. Mikrofon lepiej oktawa, chinczyki seplenia po mocnej kompresji, ale w sumie tez daja rade

Lighter

Post autor: Lighter » środa 08 paź 2008, 10:08

...Jak Joachim wyzej napisal, mocno wytlumione i przygotowane pomieszczenie to podstawa - przygotowane w sensie nie tylko wytlumione poglosowo ale i pozbawione halasow z zewnatrz czy od komputera. Mikrofon lepiej oktawa, chinczyki seplenia po mocnej kompresji, ale w sumie tez daja rade ...

Ja obiecuje, ze sie jeszcze doucze, ale co rozumiecie przez "mocne kompresowanie" i przez kompresowanie wogole? Czyzby to, ze po nagraniu jako wav, kompresuje sie np do mp3??

Macie jakies propozycje innych mikrofonow? Pomijam teraz omawianie pomieszczenia, zakladajac, ze bedzie odpowiednie, to czy na tym mikrofonie wyzej wspomnianym uzyskam taki efekt, zeby moc material bez zenady przeslac do radia/telewizji?

Pozdrawiam
L

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » środa 08 paź 2008, 11:21

Małe info o kompresji

Z miców to zobacz któryś z Rode seria NT- wielka membrana.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 08 paź 2008, 12:08

Ja obiecuje, ze sie jeszcze doucze, ale co rozumiecie przez "mocne kompresowanie" i przez kompresowanie wogole? Czyzby to, ze po nagraniu jako wav, kompresuje sie np do mp3??

W zasadzie, kiedy większość swoich produkcji będziesz produkował na zewnątrz do radia czy tv, to kompresowaniem i tak zajmą się montażyści z tych stacji... aczkolwiek nie przeszkadza wiedzieć jak i samemu wykonać poprawna kompresje by uzyskać mocny i zabójczo głośny głos

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 08 paź 2008, 12:12

W zasadzie, kiedy większość swoich produkcji będziesz produkował na zewnątrz do radia czy tv, to kompresowaniem i tak zajmą się montażyści z tych stacji...

Wszystko jedno kto, oczywiscie, ze nie letor w domu to kompresuje, ale masakrowane to bedzie - wiec musi byc bez poglosu, zaklocen i seplenienia.
Standardem w domowych studiach lektorskich jest raczej oktawa. Przedwzmacniacz nie ma praktycznie zadnego znaczenia, byle byl
Musisz tez miec w miare dobre i glosne sluchawki, zebys slyszal co mowisz - to wbrew pozorom wazna sprawa, jezeli nagrywales w studiu, to zwykle mocne sluchawki tam sa i sie tego nie zauwaza, dopiero, jak zabraknie a wzmacniacz z karty dzwiekowej czesto nie wystracza i trzeba sobie jakos radzic sposobami.

Lighter

Post autor: Lighter » środa 08 paź 2008, 22:03

Dzieki NoRD!

Nie chce Was zameczac, ale nie Was to kogo...?

Uporzadkujmy. Zakladamy, ze mam "studio" - pomieszczenie spelniajace wszelkie potrzebny do takich celow warunki.
Mam moje M-Audio i
Kupuje mikrofon.

Ktos przesyal mi tekst, ja nagrywam to na powyzszym i odsylam pod dany adres.
Co pominalem? Nigdy nie robilem tego w ten sposob, wiec moze wiecie jak to jest z ta kompresja, czy ja, czy nie ja, co musze oddac komus, zeby byl zadowolony? Pomijam narazie sluchawki, ale to tez ciekawy temat. Lubie sobie cos czasem zrobic muzycznego, ale montowac moge tylko na sluchawkach, bo sa to jedyne monitory, na jakie moze mnie byc stac. Potrafilibyscie doradzic cos co nadawaloby sie do jednego i drugiego?

Dzieki
L

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 08 paź 2008, 22:19

Ktos przesyal mi tekst, ja nagrywam to na powyzszym i odsylam pod dany adres.
Co pominalem? Nigdy nie robilem tego w ten sposob, wiec moze wiecie jak to jest z ta kompresja, czy ja, czy nie ja, co musze oddac komus, zeby byl zadowolony?

Wstepnie montujesz, zeby bylo mniejsze, i z tego samego powodu kompresujesz do mp3. Kompresji w sensie zmiany dynamiki nie robisz, z barwa tez nie kombinujesz.

Pomijam narazie sluchawki, ale to tez ciekawy temat. Lubie sobie cos czasem zrobic muzycznego, ale montowac moge tylko na sluchawkach, bo sa to jedyne monitory, na jakie moze mnie byc stac. Potrafilibyscie doradzic cos co nadawaloby sie do jednego i drugiego?

Dobre sluchawki, co kto woli, nie podpowiem, ale do nagrywania zamkniete i glosne, czyli niskooporowe.

ODPOWIEDZ