Witam.
Jak należy połączyć ze sobą rme multiface 2 i mixer mackie 1402 vlz by cały system działał poprawnie i można było nagrywać kilka ścieżek jednocześnie?Czy potrzebny jest jeszcze jakiś sprzęt ?
Dziękuję.
Jak połączyć multiface 2 z mixerem.
- somebody-someone
Re: Jak połączyć multiface 2 z mixerem.
...Witam.
Jak należy połączyć ze sobą rme multiface 2 i mixer mackie 1402 vlz by cały system działał poprawnie i można było nagrywać kilka ścieżek jednocześnie?Czy potrzebny jest jeszcze jakiś sprzęt ?
Dziękuję....
Zanim kupisz więcej sprzętu, polecam zaopatrzyć sie conajmniej w literaturę, w której poczytasz o podstawach pracy z posiadanym przez Ciebie sprzętem..
Dość fajnie brzmią te VLZ (która seria, jeśli raczysz zdradzić?), ale nie mają Direct Out. Z tego powodu trzeba korzystać z Insertów, aby wysłać sygnał po przedwzmacniaczu (PreFade, PreEQ) na RME. Kup 6 kabli jack-jack TRS i w każdym z nich zewrzyj na wtyczce czubek (Tip) z pierścieniem (Ring). W ten sposób uzyskasz 6 wyjść DirectOut.
Pozdrawiam
Dziękuję....
Zanim kupisz więcej sprzętu, polecam zaopatrzyć sie conajmniej w literaturę, w której poczytasz o podstawach pracy z posiadanym przez Ciebie sprzętem..
Dość fajnie brzmią te VLZ (która seria, jeśli raczysz zdradzić?), ale nie mają Direct Out. Z tego powodu trzeba korzystać z Insertów, aby wysłać sygnał po przedwzmacniaczu (PreFade, PreEQ) na RME. Kup 6 kabli jack-jack TRS i w każdym z nich zewrzyj na wtyczce czubek (Tip) z pierścieniem (Ring). W ten sposób uzyskasz 6 wyjść DirectOut.
Pozdrawiam
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
Pozdrawiam...
A nie prosciej zakupic kable insertowe Y ( slemy sygnaly niesymetryczne wiec trzeba uwazac, gdzie takie kable sie ciagna...) i za pomoca TotalMix sterowac we->wy (wtedy jest sygnal po pre przepuszczany przez RME i wraca spowrotem na mikser ). W sumie typowe wykorzystanie Insertow do przeslania sygnalu na inne urzadzenia i powrot.
Inna sprawa, ze zwierajac T z R podaje sie na symetryczne we RME sygnal do badania CMMR (znaczy na T i R bedzie sygnal zgodny w fazie i amplitudzie i teoretycznie powinien byc wykasowany). Gdyby byly to wejscia idealne to powinno sie uslyszec rownie idealna cisze :)
Pozatym PRAKTYCZNIE WSZYSTKIE mozliwe polaczenia sa dosc ciekawie wytlumaczone w instrukcji Mackiego (naprawde- warto czytac instrukcje....)
Pozdrawiam
......Witam.
Dziękuję....
Pozdrawiam...
Witam.
Mixerek mam 1402 vlz pro słyszałem go już kilka razy na nagraniach i osobiście się zakochałem w jego brzmieniu...
Teraz planuje zakup multiface 2 i tu się pojawił problem.Dziękuję za podpowiedzi obu Panom ale proszę mi jeszcze bardziej wyjaśnić sprawę tego połączenia.Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak wykorzystam sposób ze zwarciem to nie będę miał powrotu na mixer tylko wyjście gdyż bedzie do multiface'a wchodził tyko jeden jack z inserta w mixerze do input analog w interfejsie, a w przypadku z kablem typu Y(stereo -2 x mono) mam też powrót(analog output i multiface).oczywiście w insert mixera w każdym przypadku wchodzi jack stereo.
Pozdrawiam.
Dziękuję....
Pozdrawiam...
Witam.
Mixerek mam 1402 vlz pro słyszałem go już kilka razy na nagraniach i osobiście się zakochałem w jego brzmieniu...
Teraz planuje zakup multiface 2 i tu się pojawił problem.Dziękuję za podpowiedzi obu Panom ale proszę mi jeszcze bardziej wyjaśnić sprawę tego połączenia.Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak wykorzystam sposób ze zwarciem to nie będę miał powrotu na mixer tylko wyjście gdyż bedzie do multiface'a wchodził tyko jeden jack z inserta w mixerze do input analog w interfejsie, a w przypadku z kablem typu Y(stereo -2 x mono) mam też powrót(analog output i multiface).oczywiście w insert mixera w każdym przypadku wchodzi jack stereo.
Pozdrawiam.
- somebody-someone
Moim skromnym zdaniem powroty nie beda Tobie raczej potrzebne, po zalezy Tobie tylko na wykorzystaniu przedwzmacniaczy VLZ. W przypadku stosowania powrotów i wysyłki sumy miksera na monitory, musisz zawsze pamiętać, aby fadery i korekcja były ustawione 'na zero', abyś wiedział co wchodzi Tobie na rejestrator.. Myślę jednak, że na codzień będziesz potrzebował sygnału po obróbce, czyli pobranego z np. szyny master DAW'a. Ten master podajesz albo bezpośrednio na monitory, albo przepuszczając to jeszcze przez mikser (też bez żadnej korekcji raczej), aby mieć większe możliwości jego dystrybucji.
Co do wypowiedzi pana AUTKO, to chciałbym zauważyć, iż korzystamy ze złącza Insert. Na 'powrocie' nie ma żadnego sygnału do czasu zwarcia go z wysyłką. Po dokonaniu tego sygnał zgodnie z prawami fizyki jest zgodny fazowo, gdyż lutowania nie powodują jego odwracania
I tak dla ścisłości - sygnały się 'znoszą' jeśli są w przeciwnej fazie - dosyć oczywista sprawa.
Co do wypowiedzi pana AUTKO, to chciałbym zauważyć, iż korzystamy ze złącza Insert. Na 'powrocie' nie ma żadnego sygnału do czasu zwarcia go z wysyłką. Po dokonaniu tego sygnał zgodnie z prawami fizyki jest zgodny fazowo, gdyż lutowania nie powodują jego odwracania

..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

...
Witam!
Korzystamy z wejscia insert miksera ale RME ma zlacza symetryczne TRS (patrz instrukcja). Podanie na T i R w RME sygnalu zgodnego w fazie (a to wlasnie jest proponowane po zlutowaniu z jednej strony T z R) skutkuje jego zniesieniem (sprawdzone niejednokrotnie w roznych urzadzeniach ;).
Tak dla scislosci- wejscie symetryczne polega na tym, ze wzmacniany jest sygnal roznicowy (w przeciwnej fazie) zas znoszony jest sygnal wspolbierzny (w fazie- najczesciej np. wyindukowane zaklucenia na kablu- dlatego zawsze warto przesylac sygnaly symetryczne). Proponuje zrobic test i faktycznie tak zlutowac kabel z jednej strony poczym wlozyc do symetrycznego wejscia (np. RME czy Line IN miksera).
Taki jest sens wejsc symetrycznych i przesylania sygnalow w tym formacie :). Zreszta proponuje w google wpisac chociazby haslo CMMR, ktory to parametr mowi o tym jak bardzo dane urzadzenie tlumi sygnaly zgodne w fazie na wejsciu. Podpowiem, ze zadko przy wejsciach symetrycznych jest on powyzej -40dB dla 1kHz (czyli minimum stukrotnie zmniejsza amplitude sygnalu w jednakowej fazie na pinach 2 i 3 w XLR lub na T i R w TRS)
Pozdrawiam i zycze owocnej lektury/przemyslen/testow :) no chyba, ze AES/EBU nie wiec co pisze i zaleca ;) Przepraszam za epistole ale czasami warto wytlumaczyc podstawy, by uniknac niepotrzebnych klopotow.
albo mam deja vu albo ludzie sa naprawde tepi....tydzień niecały temu był ten sam temat....
wszystko jest w instrukcji - albo czytaj albo płac za konfiguracje.....
sory za chamstwo ale załsłuzyłeś
sory za chamstwo ale załsłuzyłeś
...albo mam deja vu albo ludzie sa naprawde tepi....tydzień niecały temu był ten sam temat....
sory za chamstwo ale załsłuzyłeś...
Więcej powściągliwości Zbynio w ocenie innych ludzi!Jedni mają czas by nabijać posty na każdym temacie(nie koniecznie na temat - jak będą zderzać hadrony to odkryją takie puste posty)... inni wykonują poważne zawody i nie mają czasu na szukanie wątków tylko liczą na pomoc kulturalnych forumowiczów(podziękowania za pomoc Panom sSomebody i Autko jak będę miał jeszcze jakieś pytania pozwolę sobie na priva bo szkoda czasu...:-) )
A jeżeli chodzi o chamstwo to albo się jest albo nie...nie ma za co przepraszać...jednak można nad tym pracować za parę lat..:-) ,kto wie... , trzymamy kciuki.
Pozdrawiam.
P.S. Poziom wypowiedzi też świadczy o "tępocie"
sory za chamstwo ale załsłuzyłeś...
Więcej powściągliwości Zbynio w ocenie innych ludzi!Jedni mają czas by nabijać posty na każdym temacie(nie koniecznie na temat - jak będą zderzać hadrony to odkryją takie puste posty)... inni wykonują poważne zawody i nie mają czasu na szukanie wątków tylko liczą na pomoc kulturalnych forumowiczów(podziękowania za pomoc Panom sSomebody i Autko jak będę miał jeszcze jakieś pytania pozwolę sobie na priva bo szkoda czasu...:-) )
A jeżeli chodzi o chamstwo to albo się jest albo nie...nie ma za co przepraszać...jednak można nad tym pracować za parę lat..:-) ,kto wie... , trzymamy kciuki.
Pozdrawiam.
P.S. Poziom wypowiedzi też świadczy o "tępocie"