RAM do Yamaha Motif XS
Mam zamiar kupić pamiątki do mojego xs-a,ale nie jestem pewien jakie,czy 133-ki to SDRamy?Bo jest kilka 512,na pewnym serwisie aukcyjnym.Może ktoś z userów tego instrumentu mi podpowie.Na stronie yamahy byłem...i nic nie wiem.
Czy podchodza jakieś np.Kingstony a jeśli już to jakie?pozdrawiam
Czy podchodza jakieś np.Kingstony a jeśli już to jakie?pozdrawiam
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.
Re: RAM do Yamaha Motif XS
Motif XS jest wybredny na pamięci - większość sie nie nadaje bo są różne artefakty - trzaski na samplach itd! Był kiedyś post o tym - poszukaj w archiwum. Werdykt był taki, że sprawdzone i dobre pamięci do tego instrumentu były w sprzedaży bodajże w Music Store w Poznaniu http://www.sklepmuzyczny.pl/ (nie reklama tylko sprawdzone info)
...Motif XS jest wybredny na pamięci - większość sie nie nadaje bo są różne artefakty - trzaski na samplach itd!
Potwierdzam. Co więcej, nawet włożenie pamięci z parametrami idealnie zgodnymi z tym co zaleca Yamaha niekoniecznie musi być oznaczone sukcesem :(
Z moich obserwacji wynika, że najlepiej aby kości chyba nie miały żadnych "pustych miejsc" w swojej budowie, po 8 modułów z każdej strony pamięci ulokowanych równo i symetrycznie. Ale czy to jest jakąś regułą i z czegoś to wynika to nawet sam nie wiem. Nawet oszacowanie czy pamięci są dwustronne czy jednostronne nie jest takie proste, nie ma na to chyba żadnej reguły. Każdy producent ma swój własny system znakowania tych modułów.
Takie JetRAM-y działają bardzo dobrze :)
Przetestowane na Motif XS !
JetRAM #1
JetRAM #2
Imo najlepiej to brać klawisz do jakiegoś komisu tam w pudełkach mają jeszcze starsze pamięci na pęczki i sprawdzić na miejscu która pasuje. Założyć, uruchomić procedurę samplowania jakiegoś sygnału testowego, najlepiej przez całą długość pamięci czyli z kilka minut i potem odtwarzać to co się zgrało. Jeżeli nie będzie żadnych czkawek, trzasków to ok
Potwierdzam. Co więcej, nawet włożenie pamięci z parametrami idealnie zgodnymi z tym co zaleca Yamaha niekoniecznie musi być oznaczone sukcesem :(
Z moich obserwacji wynika, że najlepiej aby kości chyba nie miały żadnych "pustych miejsc" w swojej budowie, po 8 modułów z każdej strony pamięci ulokowanych równo i symetrycznie. Ale czy to jest jakąś regułą i z czegoś to wynika to nawet sam nie wiem. Nawet oszacowanie czy pamięci są dwustronne czy jednostronne nie jest takie proste, nie ma na to chyba żadnej reguły. Każdy producent ma swój własny system znakowania tych modułów.
Takie JetRAM-y działają bardzo dobrze :)
Przetestowane na Motif XS !
JetRAM #1
JetRAM #2
Imo najlepiej to brać klawisz do jakiegoś komisu tam w pudełkach mają jeszcze starsze pamięci na pęczki i sprawdzić na miejscu która pasuje. Założyć, uruchomić procedurę samplowania jakiegoś sygnału testowego, najlepiej przez całą długość pamięci czyli z kilka minut i potem odtwarzać to co się zgrało. Jeżeli nie będzie żadnych czkawek, trzasków to ok

Motif jest po prostu ubogi. Jak można było nie zaimplementować pamięci ram w standardzie ;-/ XS to taki ES z nowymi samplami. Co do kości to poszukaj na ebay.com tam widziałem do korga to do yamahy też będzie.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
zawsze w instrumentach muzycznych tak dobierano pamięć żeby potem miec na niej 10 krotną przebitkę...
a różnica miedzy jednostronnymi a dwustronnymi jest juz w obsłudze kości - nawet na płytach głównych bywaja problemy jak się wsadzi jedna dwustronną a druga jednostronną
a różnica miedzy jednostronnymi a dwustronnymi jest juz w obsłudze kości - nawet na płytach głównych bywaja problemy jak się wsadzi jedna dwustronną a druga jednostronną
Z moich obserwacji wynika, że najlepiej aby kości chyba nie miały żadnych "pustych miejsc" w swojej budowie, po 8 modułów z każdej strony pamięci ulokowanych równo i symetrycznie. Ale czy to jest jakąś regułą i z czegoś to wynika to nawet sam nie wiem.
Hm...z tego co patrze na serwisie "andante"
,to raczej wszystkie mają równomiernie rozmieszczone modóły,zaryzykuje coś marki no name bo tak trafiłem do rolanda fantoma i jest ok.Ale dzięki za sugestie ,od bidy pozostanie wydać pare złotych,ale żal troche .... ściska...pozdrawiam
Chyba że ktoś ma coś sprawdzonego ,to prosze o info...
Hm...z tego co patrze na serwisie "andante"

Chyba że ktoś ma coś sprawdzonego ,to prosze o info...
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.
ja do swojej ES kupiłem pierwsze lepsze sdram-y pc133 w sklepie komputerowym,warunek obie pamięci muszą by identyczne.
[addsig]

[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl
...ja do swojej ES kupiłem pierwsze lepsze sdram-y pc133 w sklepie komputerowym,warunek obie pamięci muszą by identyczne.
...
Chciałbym aby do korga m3 to też bylo takie proste. Co prawda mam tu 64mb na pokładzie ale to wciąż mało

...
Chciałbym aby do korga m3 to też bylo takie proste. Co prawda mam tu 64mb na pokładzie ale to wciąż mało

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio
Dokopałem się do specyfikacji elektrycznych JetRam-ów i porównałem to ze specyfikacją Kingstonów i poniższe pamięci powinny z powodzeniem działać w Motifie XS.
Kingstony:
KVR133X64C3Q/256 - TAK układ chipów 16M x 8-bit
KVR133X64C3/512 - TAK układ chipów 32M x 8-bit
KVR133X64C3/256 - NIE !!! układ chipów 32M x 8-bit
KVR133X64C2/256 - NIE !!! układ chipów 32M x 8-bit
KVR133X64C2/512 - ?? układ chipów 32M x 8-bit ok ale CAS Latency 2 mogą być za szybkie dla XS-a
CAS Latency = 3 czyli 7.5ns
pamięci dwustronne
3.3V !
NON-ECC nierejestrowane
UNBUFFERED niebuforowane
Układ chipów 32M x 8-bit dla pamięci 512MB
Układ chipów 16M x 8-bit dla pamięci 256MB
i w zasadzie nie ma prawa nie działać :)
Wszelkie moduły z układem 64Mx4 nie będą działać bo są to pamięci jednostronne, układ chipów musi byc j.w.
Niestety, nie są to informacje sprawdzone z tymi Kingstonami a podparte porównaniem ze specyfikacji pdf-ów z działającymi kostkami na XS-ie !
Umów się z jakimś sklepem na test i tyle, jak będą działać to bierzesz.
Uff
Pozdr :)
PS. Wie ktoś gdzie dorwać specyfikację elektryczną tych MUTEC-ów :) Ciekawe czemu to robią z tego taką tajemnicę ;)
Faktem jest że i tak te pamięci potaniały ale spory czas temu to kosztowały niezłe kwoty 
Kingstony:
KVR133X64C3Q/256 - TAK układ chipów 16M x 8-bit
KVR133X64C3/512 - TAK układ chipów 32M x 8-bit
KVR133X64C3/256 - NIE !!! układ chipów 32M x 8-bit
KVR133X64C2/256 - NIE !!! układ chipów 32M x 8-bit
KVR133X64C2/512 - ?? układ chipów 32M x 8-bit ok ale CAS Latency 2 mogą być za szybkie dla XS-a
CAS Latency = 3 czyli 7.5ns
pamięci dwustronne
3.3V !
NON-ECC nierejestrowane
UNBUFFERED niebuforowane
Układ chipów 32M x 8-bit dla pamięci 512MB
Układ chipów 16M x 8-bit dla pamięci 256MB
i w zasadzie nie ma prawa nie działać :)
Wszelkie moduły z układem 64Mx4 nie będą działać bo są to pamięci jednostronne, układ chipów musi byc j.w.
Niestety, nie są to informacje sprawdzone z tymi Kingstonami a podparte porównaniem ze specyfikacji pdf-ów z działającymi kostkami na XS-ie !
Umów się z jakimś sklepem na test i tyle, jak będą działać to bierzesz.
Uff
Pozdr :)
PS. Wie ktoś gdzie dorwać specyfikację elektryczną tych MUTEC-ów :) Ciekawe czemu to robią z tego taką tajemnicę ;)

...ja do swojej ES kupiłem pierwsze lepsze sdram-y pc133 w sklepie komputerowym,warunek obie pamięci muszą by identyczne.
...
To miałeś chyba szczęście ;)
Ale możliwe że ES-ka jest mniej tolerancyjna w stosunku do pamięci.

...

Ale możliwe że ES-ka jest mniej tolerancyjna w stosunku do pamięci.