Joemeek TwinQ preamp

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
roomradio
Joemeek TwinQ preamp

Post autor: roomradio » sobota 09 sie 2008, 17:39

Witam,
proszę o poradę co do wyboru!! preamp Joemeek TwinQ czy warto go kupić czy wybrać inny w podobnej cenie ? ok 2500zł

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Joemeek TwinQ preamp

Post autor: Tasiorowski » sobota 09 sie 2008, 18:25

...Witam,
proszę o poradę co do wyboru!! preamp Joemeek TwinQ czy warto go kupić czy wybrać inny w podobnej cenie ? ok 2500zł...
Mamy go u nas w studiu i na pewno mogę go polecić. Jednak jeśli masz możliwość, spróbuk go porównać z jakimś ARTEM albo FOCUSRITEM. Ale generalnie to porządny klocek. Pozdrawiam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

TeeR

Post autor: TeeR » sobota 09 sie 2008, 21:12

czy warto go kupić czy wybrać inny w podobnej cenie ? ok 2500zł...
Jak bym miał 2500 o nawet bym nie rozważał tego JOEMEEKa.

Jest wiele ciekawszych rozwiązań:
- coś od IGSa
- dwa GROOVE TUBES THE BRICK
- SPL TRACK ONE
- ART MPA GOLD DIGITAL
- ... i sto innych

Zależy na czym Ci zależy:
- na samym preampie
- na innych bajerach: kompresji, EQ, de-ess
- na jakości
- na funkcjonalności

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » sobota 09 sie 2008, 22:40

dla mnie urzadzenia takiego typu (wszystko w jednym) to jakas pomylka... nagrywajac wokal w (domowym) studiu powinno sie uzyskiwac wokal "czysty" (nie skażony żadna kompresja, korekcja itp itd)... a dopiero potem pod czas miksu "dobarwiac" go...
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » sobota 09 sie 2008, 23:00

...dla mnie urzadzenia takiego typu (wszystko w jednym) to jakas pomylka... nagrywajac wokal w (domowym) studiu powinno sie uzyskiwac wokal "czysty" (nie skażony żadna kompresja, korekcja itp itd)... a dopiero potem pod czas miksu "dobarwiac" go......
Skąd założenie że to do domowego studia?

Poza tym jak już wspomniałeś można takiego channel stripa użyć przy miksie.

Do tematu. Posiadam Joemeeka ale jako podstawowy preamp bym go nie kupił. Podobnie stawiam jak kolega TeeR-a.

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » sobota 09 sie 2008, 23:05

Skąd założenie że to do domowego studia?
Tam jest nawias ;]

kolega nie napisal po co mu ten preamp, a najbardziej taka prawdopodobna rzecza dla mnie bylo wlasnie to ze potrzebny bedzie mu on w torze wokalnym

www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » sobota 09 sie 2008, 23:10

...Skąd założenie że to do domowego studia?
Tam jest nawias ;]

kolega nie napisal po co mu ten preamp, a najbardziej taka prawdopodobna rzecza dla mnie bylo wlasnie to ze potrzebny bedzie mu on w torze wokalnym

...
Właśnie może autor postu by napisał do czego ten preamp...

I o miksie pisałem że może a nie musi

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 09 sie 2008, 23:20

Żeby się nie rozpisywać dodam tylko 2 rzeczy:

1. Joemeek ma swój charakter brzmieniowy, tzn. nie jest do końca neutralny. Pytanie czy Tobie on akurat przypasuje.

2. Akurat kompresora z Joemeeka warto dodać już przy nagraniu, oczywiście w "delikatnych" nastawach by nie przesadzić. W ciekawy sposób dodaje atrakcyjności śladom.

roomradio

Post autor: roomradio » niedziela 10 sie 2008, 08:00

Witam, tak wiem powinienem sprecyzować do czego.. po co i na co... , a więc potrzebny mi pod zgrywke wokalu, czy do domowego studia.. produkty maja być komercyjne.. czyli pod reklamę, audycje itp... jestem tego zdania, iż coś zaczynam to biorę to na poważnie i kupuje raz, a dobrze. Czyli profesjonalne klocki używane w profesjonalnych studiach!..
Więc jeśli już radzicie.. bo rzeczywiście ma to być preamp podstawowy pod wokal, to co kupić ?
Potrzebuje czegoś co da mi ładne brzmienie wokalu w rozsądnej cenie pod mikrofon pojemnościowy (mój wybór to pojemnik Rode NTK)!!

roomradio

Post autor: roomradio » niedziela 10 sie 2008, 08:24

może byc też tańszy - nie pogniewam sie:)! chodzi mi o to by dawał ładne brzmienie

ODPOWIEDZ