Akai S3000XL - problem z SCSI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
banan
Akai S3000XL - problem z SCSI

Post autor: banan » poniedziałek 07 lip 2008, 20:25

Witam serdecznie.

Sprawa jest następująca - kupiłem przez allegro za 600zł okazyjnie sampler AKAI S3000XL. Sprzedawca nie zna się na rzeczy - daje 14 dni na przetestowanie urządzenia. jeśli instrument okaże się zepsuty oczywiście zwraca koszty transportu i sprzętu. Mam więc niewiele czasu na sprawdzenie urządzenia, z którym nigdy nie miałem do czynienia.

wygląd urządzenia jest na prawdę perfekcyjny. klawisze i potencjometry działają znakomicie. Żadnych rys itp, wyświetlacz jak zwykle w samplerach AKAI świeci bardzo słabo.

Pierwsze co zrobiłem to nagrałem na sampler kilka dźwięków przez mikrofon, po czym przez chwile bawiłem się edycją. pod tym względem sampler jest tip-top. miałem kilka dyskietek (nie wiem, skąd) w domu z samplami Akai (z s2800, ale działają z 3000), tutaj też wszystko jest w porządku. problem wystąpił, gdy starałem się coś pokombinować z dyskiem i CD-ROMem SCSI.

Otóż - znajomy pożyczył mi CD-ROM (który na 100% działa z S3000xl, kiedyś sam go z nim używał) oraz dwie kolekcje sampli w formacie AKAI - Korg Prophecy i Trinity. znalazłem odpowiedni kabel, Dysk ustawiłem (takim małym pokrętłem z tyłu) na "1". w ustawieniach w zakładce "LOAD" ustawiłem "drive" i "local" SCSI na 1 - logicznie żeby pasowało do dysku. I w momencie gdy klikam LOAD pojawia się komunikat "hard disc drive not ready!". to samo, gdy klikam jakąkolwiek funkcje w przedziale LOAD. Raz - nie wiem jak to się stało - pojawiła się w rozdziale LOAD płyta z TRINITY - zaloadowałem jeden bank, pograłem na nim chwile, wyłączyłem i włączyłem sampler ponownie - i już się to nie powtórzyło. mam z tym duży problem - nie wiem co jest nie tak. patrzyłem do instrukcji, ale nie rozwiązuje ona mojego problemu. być może coś robię źle, zupełnie na tym się nie znam - pierwszy raz mam do czynienia zarówno z samplerem, jak i z urządzeniami SCSI.

serdecznie prosiłbym o pomoc, jakąś wskazówkę. Mieszkam w Krakowie, jeśli jest ktoś, kto zna ten sampler i wie w jaki sposób się z nim obchodzić, bardzo prosiłbym o kontakt, zależy mi ogromnie na czasie.

ignacymatuszewski@gmail.com lub 661-951-987

dziękuję z góry za pomoc
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Akai S3000XL - problem z SCSI

Post autor: matiz » poniedziałek 07 lip 2008, 20:30

Numer 1 ma host, czyli sampler. Ustaw dla dysku inny i juz.

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » poniedziałek 07 lip 2008, 20:42

...Numer 1 ma host, czyli sampler. Ustaw dla dysku inny i juz....

tak zrobiłem, sampler pokazuje wtedy również "HARD DISC DRIVE NOT READY!". - co to oznacza?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 07 lip 2008, 20:46

tak zrobiłem, sampler pokazuje wtedy również "HARD DISC DRIVE NOT READY!". - co to oznacza?...
Cos nie tak z polaczeniami... Czy CD-ROM ma wlaczony terminator?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 07 lip 2008, 20:47

No i CD-ROM mogl "umrzec", albo plytki nie teges...

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » poniedziałek 07 lip 2008, 22:44

Z tego co wiem, CD ROM jest w porządku - kumpel podłączał go do EMU i działał tip top. Płytki, hm, podobno nie było z nimi problemu, znajomy w studio na bieżąco z nich korzysta z jakimś innym AKAI.

co do terminatora - nie mam pojęcia, co to znaczy.

może kabel jest uszkodzony - kupiłem go za jakieś grosze na giełdzie elektronicznej - strasznie trudno było taki kabel znaleźć.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 07 lip 2008, 22:50

co do terminatora - nie mam pojęcia, co to znaczy.

może kabel jest uszkodzony - kupiłem go za jakieś grosze na giełdzie elektronicznej - strasznie trudno było taki kabel znaleźć.

Kael SCSI to delikatna sprawa...
Terminator to taka wtyczka do drugiego gniazda SCSI, albo pstryczek w urzadzeniu (rzadziej). Kiepski kabel i brak terminatora to problemy, jakie opisales... raz dziala raz nie...

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wtorek 08 lip 2008, 10:59

...co do terminatora - nie mam pojęcia, co to znaczy.

Kael SCSI to delikatna sprawa...
Terminator to taka wtyczka do drugiego gniazda SCSI, albo pstryczek w urzadzeniu (rzadziej). Kiepski kabel i brak terminatora to problemy, jakie opisales... raz dziala raz nie......

Ok, więc ustalmy co może być zepsute: albo kabel (co jest najbardziej prawdopodobne). Może nie działać również CD-ROM - choć, jak twierdzi znajomy, wszystko z nim w najlepszym porządku. A co, jeśli awarie ma jednak sampler? co może być nie tak?

pozdrawiam

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 08 lip 2008, 21:44

przyczyn może być bez liku jeżeli chodzi o dysfunkcję scsi samplera
mogła walnąć dioda na magistrali zasilającej.

nie martw się
podłącz terminatora i ew. wymien kable powinno być ok
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » środa 09 lip 2008, 23:00

Witam.

Oto, do czego udało mi się dojść w zaistniałym problemie:

Zdobyłem kabel, na 200% działający. problem wciąż się pojawiał. Postaram się znaleźć jakiś terminator i sprawdzić, czy będą jakieś postępy.

W instrukcji urządzenia przeczytałem, że sampler może mieć problemy z płytami większymi niż 512 Mb. Nie znam chyba nikogo, kto miałby taką płytę...

sampler ogólnie na większość funkcji odpowiada HARD DISC DRIVE NOT READY! lub NO DISC!

jakaś paranoja. już mam go dosyć.

ODPOWIEDZ