Port FireWire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boono
Port FireWire

Post autor: Boono » sobota 05 lip 2008, 09:54

Witam.

Posiadam laptopa z łączem firewire IEEE 1394.
Czy jest to wystarczające abym mógł podpiąć interfejs audio dostępny w obecnej chwili na rynku z portem firewire , czy może ten sprzęt nie da rady??
Magister Sztuki

Awatar użytkownika
stevelukather

Re: Port FireWire

Post autor: stevelukather » sobota 05 lip 2008, 10:20

...Witam.

Posiadam laptopa z łączem firewire IEEE 1394.
Czy jest to wystarczające abym mógł podpiąć interfejs audio dostępny w obecnej chwili na rynku z portem firewire , czy może ten sprzęt nie da rady??...
Kazdy obecnie i wczesniej produkowane interfejsy pracuja z IEEE 1394.Jedyny problem moze powstac z kontrolerem FW w laptopie,jedne sa lepsze inne gorszej jakosci......choc przy zasilaniu interfejsu z zewnatrz na 90% wszystko powinno dzialac.
[addsig]

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » niedziela 06 lip 2008, 22:00

Mam jeszcze jedno pytanie.

W interfejsie Alesis iOI26 widnieją dwa gniazda firewire.
Czyli trzeba podłączyć Alesisa przez dwa porty firewire??
Magister Sztuki

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 06 lip 2008, 22:26

...Mam jeszcze jedno pytanie.

W interfejsie Alesis iOI26 widnieją dwa gniazda firewire.
Czyli trzeba podłączyć Alesisa przez dwa porty firewire??...
Nie,mozesz podlaczyc drugie takie urzadzenie,albo jakiekolwiek na FW,to jest jak przelotka FW,ale przewaznie sa problemy z synchronizacja 2 urzadzen,wiec lepiej tego nie robic,najlepiej miec pare gniazd FW w kompie.
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 06 lip 2008, 22:31

najlepiej miec pare gniazd FW w kompie.
...

Najczesciej dwa gniazda FW montowane na plycie dotycza tego samego chipsetu FW. W takim wypadku nie ma zysku, efekt jest taki sam, jak przy szeregowym polaczeniu. Jedyna roznica - w rejestrze systemu (w przypadku Windows) to samo urzadzenie FW podlaczane w drugie gniazdo FW jest inaczej montowane (co i tak nie ma znaczenia z punktu widzenia uzytkownika).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » niedziela 06 lip 2008, 22:36

A jak mam tylko jedno w laptopie , a dwa w interfejsie?
Magister Sztuki

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 06 lip 2008, 23:53

...najlepiej miec pare gniazd FW w kompie.
...

Najczesciej dwa gniazda FW montowane na plycie dotycza tego samego chipsetu FW. W takim wypadku nie ma zysku, efekt jest taki sam, jak przy szeregowym polaczeniu. Jedyna roznica - w rejestrze systemu (w przypadku Windows) to samo urzadzenie FW podlaczane w drugie gniazdo FW jest inaczej montowane (co i tak nie ma znaczenia z punktu widzenia uzytkownika)....
Jasne Joachim,tylko ze lepiej do kompa podlaczyc dwa urzadzenia FW niz na jednym kablu jako przelotka,z autopsji wiem,RME FF800 wisialo mi na gniezdzie 800 a Duende na 400 i gralo dobrze,jak probowalem razem to puscic to synchro sie rozjezdzalo i tylko same dropy mialem.Teraz mam Aurore i mam na jednym kablu Duende i Lynxa,byla ta sama tyłek tylko Aurora ma na szczescie wlaczana synchronizacje po LSLOT(czyli karta FW,ADAT,AES,cokolwiek tam do niej wsadzisz).Moze dwa przetworniki ida razem na jednym gniezdzie FW,ale przetwornik i procesor DSP niestety nie.Moze to tez byc problem mojego MBPro,na stacjonarnym macu moze byc lepiej ze wzgledu na zasilanie.
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 07 lip 2008, 01:10

Jasne Joachim,tylko ze lepiej do kompa podlaczyc dwa urzadzenia FW niz na jednym kablu jako przelotka,

Wlasnie o tym mowie - ze dwa gniazda FW wcale nie oznaczaja dwoch kontrolerow. A ze fizycznie one sa dwa i faktycznie sa podlaczone do niezaleznych miejsc, niewiele zmienia.

z autopsji wiem,RME FF800 wisialo mi na gniezdzie 800 a Duende na 400 i gralo dobrze,jak probowalem razem to puscic to synchro sie rozjezdzalo i tylko same dropy mialem.

Jesli masz na mysli kontroler FW800 obslugujacy jednoczesnie FW400, to jest troche lepiej, chocby z powodu wiekszej przepustowosci, ale i samej konstrukcji. Inaczej, jesli chodzi o FW400.

Inna sprawa - jak kontroler nieszczesliwie wisi na samej plycie, to zaden texas czy inny chip nie pomoze :(
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ