MASTERING - PROBLEMY

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Trancid
MASTERING - PROBLEMY

Post autor: Trancid » poniedziałek 09 cze 2003, 15:31

HI !

Mam do wszystkich doświadczonych producentów muzyki szereg pytań.

Tworzę muzykę klubową (Trance-Club-Dance) i nie mam już siły co od masteringu: zawsze coś jest nie tak.

Całą aranżację robię w FL ver 3.56, potem każdą ścieżkę oddzielnie zgrywam do WAV'a (16 bit, 44kHz).

Nie mam żadnego wykształcenia co do produkcji muzyki i potrzebuje Waszej pomocy. Słyszałem, że producenci na zachodzie stosują różnego rodzaju ENCHANCER'y, KOMPRESORY itp., ale nie mam pojęcia co i gdzie ustawić. Napiszcie co postawić na kick'a, bass, HH, melodie główną...

Podajcie nazwy pluginów + ustawienia.

Teraz jeszcze pytania:

- czy na całość też potrzebny jest kompresor

- czy to że wyexportuje WAV'a do 32 bitów ma jakieś znaczenie (dotychczas exportowałem 16 bitów)

- czy lepiej wyexportować WAV'y z już dodanymi efektami (REVERB, DELAY...) czy wstawić je dopiero w Cubase.

Napiszcie jeszcze jak osiągnąć efekt przestrzeni w utworze...

Mam Cubase SX ver 1.02 i SB Live! 1024.

Z góry THX

Awatar użytkownika
Zone

Re: MASTERING - PROBLEMY

Post autor: Zone » poniedziałek 09 cze 2003, 16:07

> Nie mam żadnego wykształcenia co do produkcji muzyki i potrzebuje

> Waszej pomocy. Słyszałem, że producenci na zachodzie stosują różnego > rodzaju ENCHANCER'y, KOMPRESORY itp., ale nie mam pojęcia co i

> gdzie ustawić. Napiszcie co postawić na kick'a, bass, HH, melodie

> główną... Podajcie nazwy pluginów + ustawienia.

Ja rowniez nie mam takiego wyksztalcenia, a tym bardziej nie zajmuje sie taka muzyka, jednak wiem jedno. Nie ma ustandaryzowanych jakichkolwiek zasad co do stosowania efektow, procesorow itd. Wszystko zalezy od tego co Ci jest w danej chwili potrzebne. Proponuje Ci abys wszedl na strone www.studio.use.pl i dowiedzial sie kilku podstawowych rzeczy zwiazanych z uzytkowaniem procesorow dynamiki, korektorow itp.

> - czy na całość też potrzebny jest kompresor

Wszystko zalezy od tego czy jest Ci on potrzebny na calosci nagrania. Jesli slyszysz, ze rozpietosc dynamiczna jest zbyt duza, mozesz na calosc zarzucic kompresor, jesli jednak uwazasz, ze twoje nagranie odsluchiwane 100 razy w roznych odstepach czasu brzmi wlasnie tak jakie bylo twoje zalozenie, to daj sobie spokoj. W tej kwestii chodzi o wrazenia estetyczne, a nie "im glosniej tym lepiej".

> - czy to że wyexportuje WAV'a do 32 bitów ma jakieś znaczenie

> (dotychczas exportowałem 16 bitów)

Nie wiem jak to sie odbywa we Fruity Loops w kazdym razie, jesli masz zamiar w pozniejszym czasie obrabiac to w jakims edytorze, typu nakladac efekty itp. to im wiecej tym lepiej. Programy edycyjne i tak pracuja w 32 bitach (przewaznie). Tutaj jednak prosze o wypowiedz osoby, ktore znaja sie na tym b. dobrze.

- czy lepiej wyexportować WAV'y z już dodanymi efektami (REVERB,

> DELAY...) czy wstawić je dopiero w Cubase.

Jesli pasuje Ci to jak "wygladaja" te efekty juz we Fruity, to ja osobiscie, zgralbym z efektami.

>Napiszcie jeszcze jak osiągnąć efekt przestrzeni w utworze...

Wszystko zalezy od poprawnego (czyt. zalozonego) miksu. Poprawne umieszczenie poszczegolnych instrumentow (sciezek) w panoramie jak rowniez zaaplikowanie efektow typu reverb/delay tworzacych przestrzen.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
Piechnik

Re: MASTERING - PROBLEMY

Post autor: Piechnik » poniedziałek 09 cze 2003, 16:32

> - czy na całość też potrzebny jest kompresor

co do kompresora to jest dokładnie tak jak napisał Zone

ja dodam tylko od siebie że napewno konieczny jest dobry brickwall limiter na całość. dzięki niemu podniesiesz głośność swojego nagrania bez większej ingerencji w brzmienie materiału oraz sprawisz że utwór nie przekroczy zadanego przez ciebie poziomu szczytowego (przeważnie -0.3 dB)

> - czy to że wyexportuje WAV'a do 32 bitów ma jakieś znaczenie

> (dotychczas exportowałem 16 bitów)

ma , pisał już o tym dosyć obszernie kolega MB (skorzystaj z "Wyszukiwania zaawansowanego" na tym forum a napewno znajdziesz)

- czy lepiej wyexportować WAV'y z już dodanymi efektami (REVERB,

> DELAY...) czy wstawić je dopiero w Cubase.

jeśli nie zamierzasz wyeksportowanej ścieżki poddawać obróbce dynamicznej to napewno warto wyeksportować ślady z efektami. zaoszczędzisz troche czasu a i efekt będziesz miał taki jaki chcesz. później w cubase może okazać się że pogłos brzmi inaczej itd.

kompresor niestety wyjmie cały pogłos i delay na wierzch co w rezultacie zabrzmi bardzo nieładnie i brudno, dlatego jeśli masz kompresować ślad to wyeksportuj bez efektów.

ODPOWIEDZ