Hypersonic - ścieżki MIDI i grupy w Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Respectus
Hypersonic - ścieżki MIDI i grupy w Cubase

Post autor: Respectus » środa 21 maja 2008, 23:12

Witam! Mam trochę zagmatwany problem i mam nadzięję, że uda mi się jasno i logicznie go opisać. Przykładowo: Mam jakiś tam projekt składający się z 10 śladów midi. Wszystkie ślady idą z hypersonica2. Ślad pierwszy (kanał midi 1) to perkusja, slad drugi to bas (kanał midi 2). Reszta sladów to inne instrumenty. I tu pytanie: Stworzę sobie w mikserze cubase dodatkowy kanał grupy i chcę skierować na niego tylko perkusję i bas aby załadować na nich jeden fajny kompresor. Reszta sladów kierowana jest wprost na sumę. Czy coś takiego jest w ogóle mozliwe aby pojedyńcze (wybrane) ślady kierować na oddzielne kanały grup?

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Hypersonic - ścieżki MIDI i grupy w Cubase

Post autor: smiechu » środa 21 maja 2008, 23:44

...Witam! Mam trochę zagmatwany problem i mam nadzięję, że uda mi się jasno i logicznie go opisać. Przykładowo: Mam jakiś tam projekt składający się z 10 śladów midi. Wszystkie ślady idą z hypersonica2. Ślad pierwszy (kanał midi 1) to perkusja, slad drugi to bas (kanał midi 2). Reszta sladów to inne instrumenty. I tu pytanie: Stworzę sobie w mikserze cubase dodatkowy kanał grupy i chcę skierować na niego tylko perkusję i bas aby załadować na nich jeden fajny kompresor. Reszta sladów kierowana jest wprost na sumę. Czy coś takiego jest w ogóle mozliwe aby pojedyńcze (wybrane) ślady kierować na oddzielne kanały grup?...
Nie wiem jakie mozliwosci ma opisany przez ciebie plug-in... ale wiekszosc pluginwo tego typu ma cos takiego jak mozliwosc mapowania wielu wirtualnych wyjsc audio w Twoim sekwenserze... niezaleznie czy jest to Cubase czy co innego... Jesli zaladowany przez ciebie instrument posiada wiele wyjsc to powinny byc one widoczne przy wyborze zrodla sygnalu na sciezce... a nastepnie z poziomu samej wtyczki wybierasz co na poszczegolnych wyjsciach bedzie sie znajdowalo...
Jesli wtyczka nie posiada tych opcji no to najprostrzym rozwiazaniem jest zaladowanie drugiej identycznej wtyczki i skierowanie tego co chesz osobno obrobic na ta druga instancje instrumentu... czyli np wszystko procz perki wysylasz na 1 plugin... a perke na 2 plugin... i na wyjscu audio tego drugiego nakladasz to co bys chcial...

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » czwartek 22 maja 2008, 03:00

...Witam! Mam trochę zagmatwany problem i mam nadzięję, że uda mi się jasno i logicznie go opisać. Przykładowo: Mam jakiś tam projekt składający się z 10 śladów midi. Wszystkie ślady idą z hypersonica2. Ślad pierwszy (kanał midi 1) to perkusja, slad drugi to bas (kanał midi 2). Reszta sladów to inne instrumenty. I tu pytanie: Stworzę sobie w mikserze cubase dodatkowy kanał grupy i chcę skierować na niego tylko perkusję i bas aby załadować na nich jeden fajny kompresor. Reszta sladów kierowana jest wprost na sumę. Czy coś takiego jest w ogóle mozliwe aby pojedyńcze (wybrane) ślady kierować na oddzielne kanały grup?...
Ano idzie. Mając wirtualny instrument w Cubase, w mikserze pojawia Ci się "wyjście" audio tego instrumentu (już nie track midi, tylko sam kanał wyjściowy). Wnioskuję, że mając projekt składający się z 10 śladów midi, musiałeś hypersonica uruchomić też około 10 razy (nie działam akurat na tym programie, nie wiem na pewno) czyli posiadasz w miserze 10 kanałów audio - na każdym osobno perkusja, bass, led itp... i teraz:
- prawym w wolnym miejscu okna miksera --> add group track --> stereo
- pojawi Ci się szyna o nazwie group, nazwij ją np. Perk+bas;
- track audio na którym wychodzi Ci perkusja z hypersonica, na samej górze,nad gainem ma takie małe okienko kierowania sygnału, domyślnie jest tam nazwa szyny master
- kliknij na te okienko, wysunie się pasek wyboru, na samym dole powinno być nazwa Twojej grupy Perc+bas, wybierz
- to samo zrób z wyjściem basu,
- w tym momencie na swojej grupie Perk+bas już powinien być sygnał z tych dwóch kanałów; grupa jest traktowana jak każdy inny audio track, możesz w tym momencie zainsertować swój kompresor

Jeśli hypersonic ma tylko jedno wyjście audio na którym od razu są wszystkie instrumenty, to najlepiej go rozbij i w konsolecie VSTi i uruchom kilka instancji z tymi samymi ustawieniami (inaczej skieruj ścieżki midi) tak, żeby móc mieć osobno perkusje, bas i reszte, a potem zadziałaj j/w .

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » czwartek 22 maja 2008, 06:07

A czy zamiast podpinac kompresor pod wybrane brzmienia z VSTi nie prosciej potraktowac je kompresja z poziomu samego instrumentu? Potem zgrac poszczegolne sciezki midi gotowego utworu do ich wersji audio i dalej juz klasycznie miksowac?

Druga rzecz - "mapowanie wielu wirtualnych wyjsc audio" przez multitimbralne instrumenty/samplery VST ... pierwsze slysze (ale kazdego dnia czlowiek sie uczy). Ktore instrumenty maja taka funkcje?

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 22 maja 2008, 10:50

Ano idzie. Mając wirtualny instrument w Cubase, w mikserze pojawia Ci się "wyjście" audio tego instrumentu (już nie track midi, tylko sam kanał wyjściowy). Wnioskuję, że mając projekt składający się z 10 śladów midi, musiałeś hypersonica uruchomić też około 10 razy (nie działam akurat na tym programie, nie wiem na pewno) czyli posiadasz w miserze 10 kanałów audio - na każdym osobno perkusja, bass, led itp... i teraz:

No wlasnie hypersonica uruchamia sie tylko raz (jest multitimbralem). Ale juz coś mi świta. hypersonic tworzy sobie cztery wirtualne wyjscia na ktore mozna kierowac wybrane slady. I chyba tędy droga.

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 22 maja 2008, 10:53

...A czy zamiast podpinac kompresor pod wybrane brzmienia z VSTi nie prosciej potraktowac je kompresja z poziomu samego instrumentu? Potem zgrac poszczegolne sciezki midi gotowego utworu do ich wersji audio i dalej juz klasycznie miksowac?

Do tej pory wlasnie konwertowalem slady do audio i miksowalem normalnie ale jesli okazalo sie, ze chce zmienic jakies brzmienie to trzeba bylo dalej kombinowac itd... a tu waszystko mam pod ręką i jakiekolwiek zmiany w nutach czy brzmieniach zajmują sekundę.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 22 maja 2008, 19:23

wejdz w opcje hypersonica - da sie chyba ustawic wiecej jak 4 wyjscia audio

ODPOWIEDZ