E-mu PreTracker - kanał mono na kanały mono

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
erney
E-mu PreTracker - kanał mono na kanały mono

Post autor: erney » piątek 02 maja 2008, 16:15

Witam jestem nowym użytkownikiem forum i jeżeli coś napisałem nie w tym miejscu to wybaczcie.

Mam taki problem , że chciałbym po podłączeniu do lewego kanału mikrofonu pojemnościowego i włączeniu stereo na karcie nagrywać dźwięk tak aby odsłuch był na lewym i prawym kanale a nie tylko na lewym na którym jest. Czyli jak zrobić żeby mi 2 razy mono nagrywało. Byłem w sklepie ze sprzętem bo wpadłem na genialny pomysł żeby zrobić przewód XLR żeński - 2 XLR męski czyli 2 wtyki ( do lewgo i prawego) ale powiedziano mi że pewnie jest jakiś sposób z softem ale nie było typa od kart e-mu. Pomyślałem że może coś jest żeby z lewego kanału zrobić kanał center :) Chce tak zrobić bo gram w radiu i po zmianie sprzętu muszę mieć tak . Bo nadaje na Stereo a w programie mi skaczę jeden pasek lewy od nagrywania głosu. I muszę zrobić tak żeby 2 skakały w górę. Czyli interesuję mnie sprawa softowa a nie przewodowa;)

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: E-mu PreTracker - kanał mono na kanały mono

Post autor: AdamZ » piątek 02 maja 2008, 19:32

...Witam jestem nowym użytkownikiem forum i jeżeli coś napisałem nie w tym miejscu to wybaczcie.

Mam taki problem , że chciałbym po podłączeniu do lewego kanału mikrofonu pojemnościowego i włączeniu stereo na karcie nagrywać dźwięk tak aby odsłuch był na lewym i prawym kanale a nie tylko na lewym na którym jest. Czyli jak zrobić żeby mi 2 razy mono nagrywało. Byłem w sklepie ze sprzętem bo wpadłem na genialny pomysł żeby zrobić przewód XLR żeński - 2 XLR męski czyli 2 wtyki ( do lewgo i prawego) ale powiedziano mi że pewnie jest jakiś sposób z softem ale nie było typa od kart e-mu. Pomyślałem że może coś jest żeby z lewego kanału zrobić kanał center :) Chce tak zrobić bo gram w radiu i po zmianie sprzętu muszę mieć tak . Bo nadaje na Stereo a w programie mi skaczę jeden pasek lewy od nagrywania głosu. I muszę zrobić tak żeby 2 skakały w górę. Czyli interesuję mnie sprawa softowa a nie przewodowa;)...

A nie pomyślałeś o tym , ze skoro Twój mikrofon jest MONO to może mądrzejsze byłoby nagranie go na tracku MONO a nie STEREO ? Wtedy byłoby po środku .Potem ewentualnie dodać FX track STEREO do którego wysłany byłby sygnał.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

erney

Post autor: erney » piątek 02 maja 2008, 20:38

......Witam jestem nowym użytkownikiem forum i jeżeli coś napisałem nie w tym miejscu to wybaczcie.

Mam taki problem , że chciałbym po podłączeniu do lewego kanału mikrofonu pojemnościowego i włączeniu stereo na karcie nagrywać dźwięk tak aby odsłuch był na lewym i prawym kanale a nie tylko na lewym na którym jest. Czyli jak zrobić żeby mi 2 razy mono nagrywało. Byłem w sklepie ze sprzętem bo wpadłem na genialny pomysł żeby zrobić przewód XLR żeński - 2 XLR męski czyli 2 wtyki ( do lewgo i prawego) ale powiedziano mi że pewnie jest jakiś sposób z softem ale nie było typa od kart e-mu. Pomyślałem że może coś jest żeby z lewego kanału zrobić kanał center :) Chce tak zrobić bo gram w radiu i po zmianie sprzętu muszę mieć tak . Bo nadaje na Stereo a w programie mi skaczę jeden pasek lewy od nagrywania głosu. I muszę zrobić tak żeby 2 skakały w górę. Czyli interesuję mnie sprawa softowa a nie przewodowa;)...

A nie pomyślałeś o tym , ze skoro Twój mikrofon jest MONO to może mądrzejsze byłoby nagranie go na tracku MONO a nie STEREO ? Wtedy byłoby po środku .Potem ewentualnie dodać FX track STEREO do którego wysłany byłby sygnał....
Ale chodzi Ci pewnie o nagrany już dźwięk. A mi chodzi o to żeby już ten dźwięk był tak ustawiony . Coś w stylu że mi rozrzuca mono na lewy i prawy kanał. Tutaj chodzi mi o kwestie grania w radiu internetowym.Bo nagrywanie tracków to ustawić konkretnymi programami się da....No jestem w tej kwestii zielony. Proszę o pomoc :P

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 02 maja 2008, 23:36

wkoncu doszlismy o co chodzi.
chodzi ci o tzw monitoring,
wiec... jezeli karta ma tez cos takiego jak PATCHMIX, to musisz po porstu w nim wszystko dobrze ustawic.

pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » sobota 03 maja 2008, 21:40

...wkoncu doszlismy o co chodzi.
chodzi ci o tzw monitoring,
wiec... jezeli karta ma tez cos takiego jak PATCHMIX, to musisz po porstu w nim wszystko dobrze ustawic.

pozdrawiam
...
Ten interfejs nie posiada PATHMIX-a, bo to ne karta z serii E-MU .
Masz na panelu przycisk Direct monitoring , klikasz 2 x masz mono w odsłuchu,a w programia nagrywającym ustawiasz ślad MONO.
Wszystko.
Poza tym do sprzętu dodana jest instrukcja w której wszystko jest dokładnie napisane .
CZYTAĆ!

erney

Post autor: erney » niedziela 04 maja 2008, 11:55

......
Konkretnie nie o to mi chodzi. Podejrzewam, że kolega wyżej chyba już zorientował się o co mi chodzi. Ja nie chce nagrywać wokalu, bo z tym to jest normalna sprawa. Tylko Chciałbym grać w radiu na tej karcie a jak wiadomo np. w Programie SAM Broadcaster masz takie 2 suwaczki L / R i podskakuje tylko 1. A musisz wysyłać dźwięk w technologi shoutcast STEREO i wtedy ustawienia mono nic nie dają bo i tak puszcza dźwięk z lewej strony. Chodzi mi o zmanipulowanie tego sygnału, np kopiowanie sygnału mono do R paseczka. Staram się pisać jak najdokładniej. Czytałem że ludzi kąbinują z kablami ze dają model przewodu" Y ", wtedy lewe wejście i prawe jest zajete i daje ten efekt że mi 2 paski pójdą do góry, ale szukam rozwiązania softowego bo takie zabawy nie są chyba moim zdaniem bezpieczne :)

ODPOWIEDZ