Pliki 24bit w Cubase SX3

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
bocio
Pliki 24bit w Cubase SX3

Post autor: bocio » środa 09 kwie 2008, 22:21

Witam mam małe pytanko....
niby logicznie myśląc nie powinno być problemu ale wolę się upewnić.

Mianowicie mam sesje (24bit/44.1khz) perkusji w Cubase sx3 z plikami żródłowymi *.aiif, którą bębiarz chce wziąść do domu i "poczyścić" jakieś błędy, czyli poprzesuwać jakieś nierówne uderzenia itp. (robiąc to tylko w projekcie Cubase , wycinki itp.). NIestety nie ma on dobrej karty muzycznej tylko zintegrowana na plycie głównej.

I teraz pytanie : czy kombinując w cubase przy obrazach plików po zapisaniu zmieni próbkowanie plików aiff na 16bit? Czy spokojnie może przestawiać , byle nie stosował jakiejś ingerencji w same pliki żródłowe? (np. normalizacja itp.).

Bo wydaję mi się że robiąc normalizacje pliku 24bit na karcie 16bit odrazu plik jest konwertowanyu do 16? Czy może się myle... i przetworniki na karcie nie mają już tu nic do czynienia tak jak przy nagrywaniu ze żródła zewnętrznego?

I jeszcze jedno małe pytanko. Sama sesja byla nagrywana w Logicu i z niego zrobiony plik OMF, który potem importowałem do Cubase na swoj komp z kartą m-audio 2496.....Czy w tym przypadku też nic się nie traci?

Pozdrawiam , będę wdzięczny za wskazówki

www.pinkrooom.pl, www.30hzdirge.com ogólnie zajmujęsie muzykowaniem :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Pliki 24bit w Cubase SX3

Post autor: JoachimK » czwartek 10 kwie 2008, 04:09

I teraz pytanie : czy kombinując w cubase przy obrazach plików po zapisaniu zmieni próbkowanie plików aiff na 16bit? Czy spokojnie może przestawiać , byle nie stosował jakiejś ingerencji w same pliki żródłowe? (np. normalizacja itp.).

Samo przestawianie, przesuwanie, skracanie, przecinanie itp. nie ma nic wspolnego z operacjami na pliku

Bo wydaję mi się że robiąc normalizacje pliku 24bit na karcie 16bit odrazu plik jest konwertowanyu do 16?

Karta tylko odtwarza, nic w plikach sie nie zmienia.

Sama sesja byla nagrywana w Logicu i z niego zrobiony plik OMF, który potem importowałem do Cubase na swoj komp z kartą m-audio 2496.....Czy w tym przypadku też nic się nie traci?

Podobnie jak wyzej- OMF umiejscowi w edytorze graficzne reprezentacje nagranych sladow, a nietkniete pliki dalej beda na dysku.

Nalezy tylko zadbac o to, zeby przy imporcie docelowa sesja, do ktorej sa "wciagane" pliki nie byla 16bitowa, bo domyslnie Cubase bedzie chcialo zaimportowac pliki, konwertujac je do formatu sesji. Gdyby tak sie dzialo, nie nalezy zezwalac na konwersje, wtedy program skorzysta z gotowych plikow (oczywiscie wczesniej nalezy je skopiowac na dysk)

P.S. Normalizacja w trybie offline jest zabiegiem stratnym, pliki zodlowe zostana rzeczywiscie zapisane jako nowe. Tylko po co ta normalizacja? Jesli tylko po to, by kazdy plik byl max glosny - to nie tedy droga.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

bocio

Post autor: bocio » czwartek 10 kwie 2008, 22:32

Dzięki za info.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie, bo trochę jestem zmartwiony. Otóż dostałem od realizatora sesję nagrywaną na Logicu na karcie MOTU 2408 mk III , spakowaną do OMFa.

Po rozpakowaniu okazuje się że pliki są 16 bit a nie 24. I teraz : Czy jest możliwe żeby ta karta nagrywała w 16 bit? I było coś źle ustawione? Czy pliki są 24 tylko informacja z programu jest błędnie w nich umieszczona?

WaveLab przy kliknieciu na plik pokazuje mi 16 bit. . Czy jest jakaś inna metoda sprawdzenia ile faktycznie bitów ma plik?

Pozdrawiam i dzięki za odp.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 10 kwie 2008, 22:50

...Dzięki za info.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie, bo trochę jestem zmartwiony. Otóż dostałem od realizatora sesję nagrywaną na Logicu na karcie MOTU 2408 mk III , spakowaną do OMFa.

Po rozpakowaniu okazuje się że pliki są 16 bit a nie 24. I teraz : Czy jest możliwe żeby ta karta nagrywała w 16 bit? I było coś źle ustawione? Czy pliki są 24 tylko informacja z programu jest błędnie w nich umieszczona?

WaveLab przy kliknieciu na plik pokazuje mi 16 bit. . Czy jest jakaś inna metoda sprawdzenia ile faktycznie bitów ma plik?

Pozdrawiam i dzięki za odp....
Pliki najprawdopodobniej sa po prostu 16 bitowe i tyle... Nie wiem, na ile to przeszkadza w sumie...

bocio

Post autor: bocio » czwartek 10 kwie 2008, 22:59

Też nie wiem do końca.
Są to ślady perkusji. I nie wiem jaki to wpływ będzie miało na ogólne końcowe nagranie, po mixie i masteringu.

24 bitowe pliki zawierają jednak więcej informacji.

Reszta instrumentów jest wgrana z 24bit rozdzielczościa i też nie wiem jak to będzie razem "grało". Czy warto powtarzać sesje.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 10 kwie 2008, 23:06

...Też nie wiem do końca.
Są to ślady perkusji. I nie wiem jaki to wpływ będzie miało na ogólne końcowe nagranie, po mixie i masteringu.

24 bitowe pliki zawierają jednak więcej informacji.

W przypadku glosnych sygnalow moze to nie miec w ogole znaczenia

Reszta instrumentów jest wgrana z 24bit rozdzielczościa i też nie wiem jak to będzie razem "grało".

Jesli sam sound na sladach jest dobrze zdefiniowany, jest to bez roznicy

bocio

Post autor: bocio » czwartek 10 kwie 2008, 23:50

Reszta instrumentów jest wgrana z 24bit rozdzielczościa i też nie wiem jak to będzie razem "grało".

Jesli sam sound na sladach jest dobrze zdefiniowany, jest to bez roznicy...

Krócej pytając , czy w projekcie cubase 24 bitowym pliki 16 bitowe będą dobrze "gadać" . Co znaczy że "sound na śladach dobrze zdefiniowany"?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 11 kwie 2008, 03:49

Krócej pytając , czy w projekcie cubase 24 bitowym pliki 16 bitowe będą dobrze "gadać" . Co znaczy że "sound na śladach dobrze zdefiniowany"?...

To znaczy, ze jesli jest nagrany na przyzwoitym poziomie (wyzszym, niz bardzo cichy) i jednoczesnie dobrze brzmi - nie bedziesz na nim dokonywac drastycznych zabiegow z kompresorami, korektorami i sporym podnoszeniu poziomu, nic zlego sie nie stanie.

ODPOWIEDZ