Expander poszykiwany

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
gatto
Expander poszykiwany

Post autor: gatto » środa 09 kwie 2008, 00:11

Potrzebny mi jest expander, czyli urządzenie działąjące odwrotnie niż kompresor. Problem w tym, że wszystkie expandery które znalazłem działąją podobnie jak bramka szumów poniżej określonego poziomu sygnału (przez to zazwyczaj są w zestawie z bramką szumów w jednym urządzeniu). Kompresor natomiast działa powyżej określonego poziomu sygnału. Poszukuję więc expandera działającego podobnire jak kompresor powyżej określonego poziomu sygnału. Może ktoś zna takie model.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Expander poszykiwany

Post autor: matiz » środa 09 kwie 2008, 11:36

...Potrzebny mi jest expander, czyli urządzenie działąjące odwrotnie niż kompresor. Problem w tym, że wszystkie expandery które znalazłem działąją podobnie jak bramka szumów poniżej określonego poziomu sygnału (przez to zazwyczaj są w zestawie z bramką szumów w jednym urządzeniu). Kompresor natomiast działa powyżej określonego poziomu sygnału. Poszukuję więc expandera działającego podobnire jak kompresor powyżej określonego poziomu sygnału. Może ktoś zna takie model. ...
Czyli poszukujesz kompresora z ujemnym nachyleniem. Waves Rcomp albo C1.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 kwie 2008, 15:33

Czyli poszukujesz kompresora z ujemnym nachyleniem. Waves Rcomp albo C1.

Mozna tez pokombinowac z dodawaniem w przeciwfazie sladu skompresowanego zwyklym kompresorem - na to samo wyjdzie

gatto

Post autor: gatto » czwartek 10 kwie 2008, 00:26

...Czyli poszukujesz kompresora z ujemnym nachyleniem. Waves Rcomp albo C1.

Mozna tez pokombinowac z dodawaniem w przeciwfazie sladu skompresowanego zwyklym kompresorem - na to samo wyjdzie ...
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie chodzi o kompresor z ujemnym nachyleniem. Które modele kompresorów to mają?
Na ile się dowiedziałem z internetu, Waves Rcomp jest wtyczką VST i nie mam pewności czy działa na żywo. Natomiast C1 ma nachylenie raczej tylko dodatnie - Ratio: 1:1.5 to 1:30. Jeśli nie mam racji, proszę o nieco bardziej szczegółowy komentarz.
Jeśli chodzi o dodawanie śladu w przeciwfaźe, to mam przeczucie, że to może znacznie obniżyć jakość dźwięku.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 10 kwie 2008, 08:56

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie chodzi o kompresor z ujemnym nachyleniem. Które modele kompresorów to mają?

Ze sprzetowych to nie wiem...

Na ile się dowiedziałem z internetu, Waves Rcomp jest wtyczką VST i nie mam pewności czy działa na żywo. Natomiast C1 ma nachylenie raczej tylko dodatnie - Ratio: 1:1.5 to 1:30. Jeśli nie mam racji, proszę o nieco bardziej szczegółowy komentarz.

Wtyczki VST dzialaja na zywo bez problemu. C1, przynajmniej moj, ma nachylenie od 0,5:1 - oczywiscie mowimy o C1 Waves.

Jeśli chodzi o dodawanie śladu w przeciwfaźe, to mam przeczucie, że to może znacznie obniżyć jakość dźwięku.

A dlaczego? Ani w teorii ani w praktyce jakosci to nie obnizy.

gatto

Post autor: gatto » niedziela 20 kwie 2008, 15:58

...Dziękuję za odpowiedź. Właśnie chodzi o kompresor z ujemnym nachyleniem. Które modele kompresorów to mają?

Ze sprzetowych to nie wiem...

Wtyczki VST dzialaja na zywo bez problemu. C1, przynajmniej moj, ma nachylenie od 0,5:1 - oczywiscie mowimy o C1 Waves.

Pokombinowałem z wtyczkami VST, faktycznie działają bez problemu, trochę pogrzebać musiałem z konfiguracją wejść i wyjść i poziomem sygnału. Ale tylko się przekonałem, że muszę mieć taki kompresor z ujemnym nachyleniem jako sprzęt, nie może to być komputer. Może ktoś podpowie model procesora mającego takie możliwości.

ODPOWIEDZ