Prophet '08 na Musikmesse 2008

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Prophet '08 na Musikmesse 2008

Post autor: Groover » sobota 15 mar 2008, 20:44

hej,

Dave Smith dostał nagrodę MIPA za Propheta '08. Na targach dorwałem wersję modułowa i klawiaturową. Chcecie posłuchać?

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Prophet '08 na Musikmesse 2008

Post autor: AdamZ » sobota 15 mar 2008, 21:08

...hej,

Dave Smith dostał nagrodę MIPA za Propheta '08. Na targach dorwałem wersję modułowa i klawiaturową. Chcecie posłuchać?

Pozdro

Groover...

mniooodzio :)

Jedyne czego mi brak w Prophecie 08 to VCO.

Brzmienie rewelka i coś mi mówi , że wcześniej czy później dołączy do moich zabawek.
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Peta

Post autor: Peta » niedziela 16 mar 2008, 00:27

Groover to aż taka lipa z Waldim ?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 16 mar 2008, 01:41

...Groover to aż taka lipa z Waldim ?...

IMO to brzmi jak kiepski VSTi o rozwiniętych możliwościach edycji. Taki Core 2 Duo uciągnie 50 instancji takiego instrumentu. A poza tym jak można puścić do sprzedaży instrument, który ma "niestabilne" emocjonalnie presety rozwalające słuch i głośniki? Sam zaliczyłem ze trzy strzały w słuchawki...

Pozdro
Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » niedziela 16 mar 2008, 22:38

Dzieki groover:> Zakochałem sie. Brzmienei jest dla mnie rewalacyjne. Chyba powoli zaczyna sie zataczac kolo jakis czas temu w pełni analogowy moog teraz prophet który brzmi takze rewalacyjnie. IMO dobzre sie dzieje ze powstaja takei cudenka, bo juz mi uszy wiedna od kiczowatych synhów z przesłodzonymi barwami. Coz napewno warto odkladac na niego:> Pozdrawiam
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Peta

Post autor: Peta » niedziela 16 mar 2008, 22:42

Dzięki za opinię,może Miałeś kontakt z BoomChik ?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 16 mar 2008, 23:15

Poważnie zaczynam się zastanawiać nad zamianą Virusa Ti na Propheta.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 16 mar 2008, 23:49

...IMO to brzmi jak kiepski VSTi o rozwiniętych możliwościach edycji. Taki Core 2 Duo uciągnie 50 instancji takiego instrumentu...

Dobry temat .

Wychodząc mu na przeciw (a głównie z ciekawości) właśnie dziś porównaliśmy możliwie w skali 1:1, w miarę solidnie i z zachowaniem wszelkich możliwych nam uwarunkowań Waldorf Blofeld z "kiepskimi VSTi" (mowa o NI Pro-53 i NI Absynth). Myślę, iż gdzieś około środy damy radę zrobić z tego materiał na mały quiz z zacną, redakcyjną nagrodą. A rzecz będzie o tym: które brzmienia od czego pochodzą?

Tu przyznam szczerze, iż jak dla mnie świetnie się stało, bo przez to porównanie doszliśmy do wielu ciekawych wniosków na temat problemów co do których sam nie bardzo zdawałem sobie wcześniej sprawy. Szczegóły bardzo chętnie wyjawię, oczywiście dopiero po zakończeniu quizu.

...A poza tym jak można puścić do sprzedaży instrument, który ma "niestabilne" emocjonalnie presety rozwalające słuch i głośniki? Sam zaliczyłem ze trzy strzały w słuchawki...

E tam, zawsze jak jest soft, to i znajdzie się ktoś, kto dokona skuchy. Co niektórzy to nawet mają wybitne do tego predyspozycje, vide nasz kolega JoachimK. Jeśli tylko coś ma choć cień szansy na zwis, to on na pewno tego dokona, choćby samą obecnością przy teście .

Mnie też się to czasem zdarza, głównie wtedy, gdy zaczynam testy bez przeczytania wcześniej instrukcji obsługi . Tu pewnie nie bez kozery naprawdę poważne i szanujące się firmy pierwsze egzemplarze swych urządzeń oddają w ręce dzieci, tudzież całkowitych ignorantów w danym temacie. Bo tylko totalne gringo jest w stanie zadziałać na wskroś niekonwencjonalnie, czyli pójść akurat drogą, której nie zdołali przewidzieć nawet najlepsi fachowcy.

Wracając do tematu: Blofeld (firmware 1.02) ani razu nam dziś ani nie zawisł "w pionie", ani nie strzelił. Raz tylko (przez nasze niedopatrzenie) przestał reagować na dłużej (ok. 5 sekund), dopóki nie opadła obwiednia uzależniona od velocity w trybie mono.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 17 mar 2008, 09:56

......IMO to brzmi jak kiepski VSTi o rozwiniętych możliwościach edycji. Taki Core 2 Duo uciągnie 50 instancji takiego instrumentu...

Dobry temat .

Wychodząc mu na przeciw (a głównie z ciekawości) właśnie dziś porównaliśmy możliwie w skali 1:1, w miarę solidnie i z zachowaniem wszelkich możliwych nam uwarunkowań Waldorf Blofeld z "kiepskimi VSTi" (mowa o NI Pro-53 i NI Absynth). Myślę, iż gdzieś około środy damy radę zrobić z tego materiał na mały quiz z zacną, redakcyjną nagrodą. A rzecz będzie o tym: które brzmienia od czego pochodzą?
## dobry pomysł. Porównacie presety NI z Waldorfem?

Tu przyznam szczerze, iż jak dla mnie świetnie się stało, bo przez to porównanie doszliśmy do wielu ciekawych wniosków na temat problemów co do których sam nie bardzo zdawałem sobie wcześniej sprawy. Szczegóły bardzo chętnie wyjawię, oczywiście dopiero po zakończeniu quizu.
## już nie mogę się doczekać

...A poza tym jak można puścić do sprzedaży instrument, który ma "niestabilne" emocjonalnie presety rozwalające słuch i głośniki? Sam zaliczyłem ze trzy strzały w słuchawki...

E tam, zawsze jak jest soft, to i znajdzie się ktoś, kto dokona skuchy.
## ale to nie ma wiele wspólnego z odpowiedzialnością producenta. Swego czasu Ensoniq zbańczył przez wypuszczenie niedopracowanej stacji MR. A co robi Waldorf świeżo po restytucji?

Mnie też się to czasem zdarza, głównie wtedy, gdy zaczynam testy bez przeczytania wcześniej instrukcji obsługi . Tu pewnie nie bez kozery naprawdę poważne i szanujące się firmy pierwsze egzemplarze swych urządzeń oddają w ręce dzieci, tudzież całkowitych ignorantów w danym temacie.
## insynuujesz, że JK to taki ignorant?

Wracając do tematu: Blofeld (firmware 1.02) ani razu nam dziś ani nie zawisł "w pionie", ani nie strzelił.
## aż nie chce się wierzyć, że na targach puścili wersję ze starym softem...

Raz tylko (przez nasze niedopatrzenie) przestał reagować na dłużej (ok. 5 sekund), dopóki nie opadła obwiednia uzależniona od velocity w trybie mono.
## a Pitch Bend i filtry działają w nowej wersji płynnie?

Pozdro
Groover
nowe portale:

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 17 mar 2008, 09:58

...Dzieki groover:> Zakochałem sie. Brzmienei jest dla mnie rewalacyjne. Chyba powoli zaczyna sie zataczac kolo jakis czas temu w pełni analogowy moog teraz prophet który brzmi takze rewalacyjnie. IMO dobzre sie dzieje ze powstaja takei cudenka, bo juz mi uszy wiedna od kiczowatych synhów z przesłodzonymi barwami. Coz napewno warto odkladac na niego:> Pozdrawiam...

Propheta '08 można kupić bezpośrednio ze strony Dave'a - na razie tylko wersję klawiaturową. A przy kursie USD na poziomie 2.5 PLN jest to okazja.

Pozdro
Groover
nowe portale:

ODPOWIEDZ