Witam. Chce zbudować rezonator Helmholza. Mój plan jest taki by skonstruować jedną wielką skrzynie, powiedzmy 140x140cm i podzielić ją wewnątrz płytą na 4 równe obszary. Na płycie wierzchniej 140x140cm odpowiednio dla obszarów wcześniej podzielonych dobierać perforacje do czestotliwości którą chce stłumić.
W tedy jeden z czterech rezonatorów będzie miał wielkość 70x70.
Czy to nie za mało??
Czy taka konstrukcja bedzie równie skuteczna jak 4 oddzielne skrzynie?
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki za wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
Rezonator Helmholza - dylematy konstrukcyjne
www.homstudio.com.pl
Re: Rezonator Helmholza - dylematy konstrukcyjne
...Witam. Chce zbudować rezonator Helmholza. Mój plan jest taki by skonstruować jedną wielką skrzynie, powiedzmy 140x140cm i podzielić ją wewnątrz płytą na 4 równe obszary. Na płycie wierzchniej 140x140cm odpowiednio dla obszarów wcześniej podzielonych dobierać perforacje do czestotliwości którą chce stłumić.
Czy to nie za mało??
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
...
To w sumie beda cztery skrzynie, ale malutkie... Nie wiem, jak wielkie masz problemy, ale IMO taki rezonator jest za maly...
Czy to nie za mało??
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
...
To w sumie beda cztery skrzynie, ale malutkie... Nie wiem, jak wielkie masz problemy, ale IMO taki rezonator jest za maly...
A więc wygląda to tak że na podstawie atykułów z eis, bodajże z 2005r., jak i tegorocznego lutowego obliczyłem rezonanse swojej reżyserki i wybrałem znich 4 według mnie najbardziej kłopotliwe, które chciał bym usunąć. Na dzień dzisiejszy pomieszczenie jest w stanie surowym, więc testów za pomocą monitorów tam przeprowadzić niemogę. Pomieszczenie będzie wyłożone płytą gips karton, która położona bedzie jakieś 5-6cm od ściany a pod nią znajdować się będzie wełna mineralna. A więc w jakimś stopniu zapanuje nad wysokim basem. Niewiem jak pomieszczenie reagować będzie po takim wykończeniu. W karzdym razie będą skosy w rogach pomieszczenia jak i na łączniach sufitu ze ścianą.
Wiem że konstruowaniw reaonatora bez osłuchania, czy pomiarów pomieszczenia to działanie trochę na ślepo ale terminy mnie gonią i chce jak naszybciej zacząć prace.
Czytając artykuły na temat adaptacji nigdzie nie podaje się wymiarów takiego rezonatora.W eis okraślono wielkość ztwierdzeniem "w granicach rozsądku".
A więc jakich wielkości mależało by się trzymać przy konstrukcji rezonatora Helmholza.
Wiem że konstruowaniw reaonatora bez osłuchania, czy pomiarów pomieszczenia to działanie trochę na ślepo ale terminy mnie gonią i chce jak naszybciej zacząć prace.
Czytając artykuły na temat adaptacji nigdzie nie podaje się wymiarów takiego rezonatora.W eis okraślono wielkość ztwierdzeniem "w granicach rozsądku".
A więc jakich wielkości mależało by się trzymać przy konstrukcji rezonatora Helmholza.
www.homstudio.com.pl
A więc jakich wielkości mależało by się trzymać przy konstrukcji rezonatora Helmholza
W literaturze spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze dobrej rezyserce pulapki zajmuja okolo 25% objetosci... Dasz rade?
W literaturze spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze dobrej rezyserce pulapki zajmuja okolo 25% objetosci... Dasz rade?
Rozumiem ze Realtraps czy inne wynalzki zmniejszaja te kwote procentowa , ktora podales?
To dana dla realizacji metoda pulapek Helmholza?
...Rozumiem ze Realtraps czy inne wynalzki zmniejszaja te kwote procentowa , ktora podales?
...
Nooo.... Realtraps czy inne tego typu wynalazki to sa "amatorskie" rozwiazania - w tym sensie, ze profesjonalne studia maja rozwiazania dedykowane. Te 25% czy nawet wiecej to ogolnie, w rezyserkach tego nie widac, bo zwykle jest za boazeria, ale OIDP nawet w klasycznej pozycji Everesta sa zdjecia przed pokryciem boazeria rezyserki... Blachy na sprezynach, szczelinowe, helmholtze, do wyboru do koloru ;)
Plyta gipsowo-kartonowa i pod nia welna to niezla szerokopasmowa pulapka. Na targach we Frankfurcie widzialem nawet kiedys specjalne elastyczne uchwyty do mocowania plyt do sciany - z gumowym elementem. Jakas firma z Ostrowa Wlkp. jest tego przedstawicielem, ale jaka i co i jak - nie pamietam...
...
Nooo.... Realtraps czy inne tego typu wynalazki to sa "amatorskie" rozwiazania - w tym sensie, ze profesjonalne studia maja rozwiazania dedykowane. Te 25% czy nawet wiecej to ogolnie, w rezyserkach tego nie widac, bo zwykle jest za boazeria, ale OIDP nawet w klasycznej pozycji Everesta sa zdjecia przed pokryciem boazeria rezyserki... Blachy na sprezynach, szczelinowe, helmholtze, do wyboru do koloru ;)
Plyta gipsowo-kartonowa i pod nia welna to niezla szerokopasmowa pulapka. Na targach we Frankfurcie widzialem nawet kiedys specjalne elastyczne uchwyty do mocowania plyt do sciany - z gumowym elementem. Jakas firma z Ostrowa Wlkp. jest tego przedstawicielem, ale jaka i co i jak - nie pamietam...
W literaturze spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze dobrej rezyserce pulapki zajmuja okolo 25% objetosci... Dasz rade?...
Chodzi mi o wielkość jednego rezonatora, którego konstrukcja jest opisana w lutowym EiS. Na tym się opieram.
A nawiasem mówiąc licząc pustki powietrzne między scianą a płytą g-k + rezonatory na ścinach i suficie będzie jakieś 10% objętości.
To będę miał półprofesjonalne studio.
Chodzi mi o wielkość jednego rezonatora, którego konstrukcja jest opisana w lutowym EiS. Na tym się opieram.
A nawiasem mówiąc licząc pustki powietrzne między scianą a płytą g-k + rezonatory na ścinach i suficie będzie jakieś 10% objętości.
To będę miał półprofesjonalne studio.
www.homstudio.com.pl
ksiazka altona everesta - tam sporo opisane i masa wzorow - polecam jak chcesz dobrze sobie zaadoptowac i nieduzym kosztem(tylko spory naklad pracy)