Yamaha AN1X - problem
instrument b.malo uzywany ostatnie miesiace odpoczywal sobie w kartonie(w suchym pomieszczeniu)
problem polega na tym ze na kazdym ze 128 presetow po kilkunastu,kilkudziesieciu sukundach(albo i pozniej) dzieje sie cos takiego jakby VCF Cutoff(odciecie filtra) RESETOWALO sie do 0 (!!!!)-NIE DOTYKAM w tym momencie nawet instrumentu!
dodam ze bateria jest ok- nie pojawia sie napis ze jest wyladowana(BATTERY LOW) ,wykonalem reset w postaci calkowitej inicjacji instrumentu[7,8,9] przywracajac an1x do "stanu fabrycznego) i ciagle jest to samo...
w uszkodzenie jakos nie chce mi sie wierzyc no bo jakim cudem...
Moze ma ktos pojecie co sie dzieje???
problem polega na tym ze na kazdym ze 128 presetow po kilkunastu,kilkudziesieciu sukundach(albo i pozniej) dzieje sie cos takiego jakby VCF Cutoff(odciecie filtra) RESETOWALO sie do 0 (!!!!)-NIE DOTYKAM w tym momencie nawet instrumentu!
dodam ze bateria jest ok- nie pojawia sie napis ze jest wyladowana(BATTERY LOW) ,wykonalem reset w postaci calkowitej inicjacji instrumentu[7,8,9] przywracajac an1x do "stanu fabrycznego) i ciagle jest to samo...
w uszkodzenie jakos nie chce mi sie wierzyc no bo jakim cudem...
Moze ma ktos pojecie co sie dzieje???
Re: Yamaha AN1X - problem
Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- mr-hammond
...Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje....
Dokladnie to samo mialem koledze zaproponowac.
Gdybys mial problemy podepnij yamahe pod jakis sekwencer i wcisnij nagrywanie i przejzyj liste komunikatow midi i zobacz czy cos wysyla.
Jesli wysyla cutoff to prawdopodobnie potencjometr.
Gdybys mial problemy podepnij yamahe pod jakis sekwencer i wcisnij nagrywanie i przejzyj liste komunikatow midi i zobacz czy cos wysyla.
Jesli wysyla cutoff to prawdopodobnie potencjometr.
......Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje....
Jesli wysyla cutoff to prawdopodobnie potencjometr. ...
Ja mam to samo, a najlesze jest to, że trudno gdzieś kupić takie potnecjometry (nie chodzi mi tu o AN1x), a cena serwisu to...
Ja mam to samo, a najlesze jest to, że trudno gdzieś kupić takie potnecjometry (nie chodzi mi tu o AN1x), a cena serwisu to...

nie radze bawić sie na własną rękę w wymianę ich. Wiem jakie sa ceny w serwisach, ale to najlepsze wyjście.
Zapominamy ze nasze instrumenty sa jak samochody i co jakiś czas wymagają wymiany jakiś części. Nic nie jest wieczne, chodź bardzo byśmy tego chcieli.
Zapominamy ze nasze instrumenty sa jak samochody i co jakiś czas wymagają wymiany jakiś części. Nic nie jest wieczne, chodź bardzo byśmy tego chcieli.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
...nie radze bawić sie na własną rękę w wymianę ich. Wiem jakie sa ceny w serwisach, ale to najlepsze wyjście.
Zapominamy ze nasze instrumenty sa jak samochody i co jakiś czas wymagają wymiany jakiś części. Nic nie jest wieczne, chodź bardzo byśmy tego chcieli....
Rozumiem, ale trudno jest się pogodzić z kwotą do zapłaty w przypadku wymiany kilkunastu potencjometrów.
I rodzi się pytanie, czy sam zrobię to taniej.
Zapominamy ze nasze instrumenty sa jak samochody i co jakiś czas wymagają wymiany jakiś części. Nic nie jest wieczne, chodź bardzo byśmy tego chcieli....
Rozumiem, ale trudno jest się pogodzić z kwotą do zapłaty w przypadku wymiany kilkunastu potencjometrów.
I rodzi się pytanie, czy sam zrobię to taniej.
......Może skacze ci potencjometr cutoff - w sensie że jest do wymiany. Ja też takmiałem i chodziło o potencjometr. Spróbuj go ustawić na 0 i zobacz co się dzieje....
podpialem pod sekwenser i nic nie wysyla...
az mi sie nie chce wierzyc ze to potencjometr instrument mam od nowego i naprawde byl malo uzywany.Czy moga byc jakies inne tego powody?
podpialem pod sekwenser i nic nie wysyla...
az mi sie nie chce wierzyc ze to potencjometr instrument mam od nowego i naprawde byl malo uzywany.Czy moga byc jakies inne tego powody?
dodam ze AN1x ma procedure testowa [ 0,-,+] ktora uruchomilem i ktora sprawdza wszystkie mozliwe elementy i parametry m.in. potencjometry ktore sa ok.
druga sprawa to pasek X-Z (ribbon kontroler)
po przesunieciu palcem w prawo i puszczeniu x-z ZAWSZE sie zeruje czy to jest normalne?czy i idzie ustawic parametry paska tak by po puszczeniu dany parametr ktory zostal przypisany x-z zostal "zamrozony" a nie sie ciagle zerowal?
po przesunieciu palcem w prawo i puszczeniu x-z ZAWSZE sie zeruje czy to jest normalne?czy i idzie ustawic parametry paska tak by po puszczeniu dany parametr ktory zostal przypisany x-z zostal "zamrozony" a nie sie ciagle zerowal?
okazalo sie ze wszystkiemu winny jest ribbon kontroler...jakims cudem plastik nieraz za mocno dociska do paska sterowania zwlaszcza jak sie operuje pokretlami pitch bend i modulation,ktore znajduja sie tuz pod paskiem,a nawet jak sie lekko puknie w plastik otaczajacy x-z.
tak wiec trzeba rozebrac an-a ...
tak wiec trzeba rozebrac an-a ...