Serwis mikrofonow - gdzie w Warszawie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
paul
Serwis mikrofonow - gdzie w Warszawie?

Post autor: paul » piątek 16 lis 2007, 13:13

Kto mi naprawi zepsuty mikrofon SP B1?

Awatar użytkownika
pe-em

Re: Serwis mikrofonow - gdzie w Warszawie?

Post autor: pe-em » sobota 17 lis 2007, 09:25

...Kto mi naprawi zepsuty mikrofon SP B1?...
No to ja się nad Tobą zlituję:
W Polsce chyba nie ma specjalizowanego serwisu mikrofonów. Kiedyś w radiu była taka pracownia w czasach tzw. Radiokomitetu, ale od dawna chyba już nie istnieje.

Nie napisałeś, na czym polega uszkodzenie.

Jeśli uszkodzona jest tyko elektronika, to poradzi sobie z tym każdy sprawny elektronik.

Jeśli uszkodzona jest kapsuła, to pewnie się da sprowadzić nową przez dystrybutora (chyba krakowski Dynabit), ale podejrzewam, że jej cena może być zbliżona do całego B1.

W Niemczech istnieją pracownie naprawiające mikrofony, np ta: http://www.drefahlaudio.com/

Naprawa wkładki (założenie nowych membran itp.) kosztuje u nich na ogół ok.250 E i więcej. Więc w przypadku tanich chińskich mikrofonów operacja jest raczej nieopłacalna.

Chociaż... Po takiej naprawie mikrofon może zyskać na wartości, bo ponowne, staranne założenie membran w takim laboratorium na pewno poprawi jakość mikrofonui, przy czym mikrofon po naprawie jest testowany a właściciel otrzymuje indywidualne, pomierzone charakterystyki.

ODPOWIEDZ