...Witajcie. Szukałem na forum/forach ale to zawsze zbaczało z tematu i nikt nie porównywał czegoś do siebie. No może ktoś rzucił porównaniem ale najczęściej mercedesa do syrenki

Mam zagwozdkę, a mianowicie chodzi jak zwykle o to, co nabyć. Wiem, że taki zakupy należy przesłuchać, przesłuchać i jeszcze raz przesłuchać ale niestety nie posiadam takiej możliwości

Stoję przed wyborem monitorów budżetowych, bo niestety portfel niezbyt zasobny, a ponoć to lepiej niż męczyć się na kolumnach:
1. Behringer B2031A
2. KRK Rokit 8RP
3. FOSTEX PM-1 MkII
4. Phonic P8A
5. SAMSON Rubicon R6a
6. jakieś inne w tym przedziale?
Pomieszczenie nie jest zaadoptowane akustycznie więc cudów sie nie spodziewam, to raczej przyszłość. Byś może ktoś z Was będzie mógł mi rozjaśnić w głowie (oczywiście według niego), które są warte uwagi, a na które nawet nie spojrzeć. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Cześć.Tak na prawdę to nie istotne które wybierzesz.
Ważne jest żebyś nauczył sie na nich słuchać swoich nagrań i muzyki którą słuchasz na co dzień.
Jeżeli poznasz ich wady i zalety,i będziesz umiał to wykorzystać w produkcji muzycznej to już jest połowa sukcesu.
Ja osobiście mam monitorki (nEar 05 ESi).Może żadna to rewelacja i nie mają pasma przenoszenia od 40Hz ale da sie na nich ukręcić dobrze brzmiacy mix.
Ja robię muzykę metalową,reggae też jest.
Gram w dwóch takich zespołach,więc muszę to wszystko ogarnąć,umieć zarejestrować i zmiksować.
Do mojego home-studia nie potrzebuję nic lepszego.
Mam tez zwykłe kolumny hi-fi one maja lepszy(niższy) bas więc jak coś mi nie pasuje to włączam je i słyszę trochę więcej co się tam w dole dzieje.
Wracając do monitorów.
Kiedyś chciałem kupić Behringery.Dlaczego?Nie wiem.Poprostu podobały mi się (z wyglądu)nigdy ich nie słyszałem.
Nigdy tez nie słyszałem monitorów,które wymieniłeś.
Z tego co czytałem na tym forum to można polecić (KRK i Samsony)
Jescze jedno-lepiej żeby monitorki były jaśniejsze niż ciemniejsze w górze.
A dlatego,że wtedy istnieje mniejsze prawdopodobieństo zrobienia zbyt jaskrawego mixu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w wyborze.