Monitor LCD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
elmuz1
Monitor LCD

Post autor: elmuz1 » środa 14 lis 2007, 12:35

Muszę zakupić monitor LCD (komputer do muzyk)i. Trochę szperałem w necie i znalazłem coś takiego: LG 22" LCD L225WT-SF, tutaj link: http://www.agito.pl/lg_2

Mysle, że 22 cale będą OK. Proszę o jakieś wskazówki co do wyboru monitora, bo słabo w tym temacie siedzę.

Jaki sklep internetowy polecacie ? (nie kupowałem jeszcze monitora w ten sposób)

Zbynia

Re: Monitor LCD

Post autor: Zbynia » środa 14 lis 2007, 13:09

a nie lepiej dwie 19" nie panoramiczne? - wyjdzie nieco drozej niz jeden 22 cale....zreszta na agito jest drogo - popatrz lepiej na allegro -moze sie okazac ze sklep ktory tam sprzedaje jest obok ciebie ....

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 14 lis 2007, 13:11

...a nie lepiej dwie 19" nie panoramiczne? - wyjdzie nieco drozej niz jeden 22 cale....zreszta na agito jest drogo - popatrz lepiej na allegro -moze sie okazac ze sklep ktory tam sprzedaje jest obok ciebie .......
dwie 19'' raczej nie (mało miejsca). A spojrzę na allegro - dzięki.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 14 lis 2007, 13:25

...a nie lepiej dwie 19" nie panoramiczne? - wyjdzie nieco drozej niz jeden 22 cale....zreszta na agito jest drogo - popatrz lepiej na allegro -moze sie okazac ze sklep ktory tam sprzedaje jest obok ciebie .......
Na Agito jest bardzo często nieco taniej niż u innych. Kupowałem już u nich m.in. okurzacz, mixer (kuchenny) a ostatnio dysk twardy do laptopa. Zawsze trafiałem do nich po wyszukiawniu w różnych "porównywarkach" cen. Chodzi oczywiście o NOWĄ elektronikę i AGD. Mają bardzo sprawne dostawy zazwyczaj w ciągu 24 h. Na Allegro owszem można dostać tanie lecz zazwyczaj poleasingowe lub tzw.leżakowe starszego typu monitory .

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » środa 14 lis 2007, 13:33

Może dodam, że wybrałem model LG L225WT ze względu na opis i porównanie z iiyama E2201W na benchmark.pl Czy co do konkretnego modelu, firmy macie jakieś uwagi?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 14 lis 2007, 13:48

...Czy co do konkretnego modelu, firmy macie jakieś uwagi?...
LG dobry bo chyba "Polski" (z naszej fabryki) Chyba że się mylę ?
Mam od 2 lat telewizor LCD LG i bardzo sobie chwalę.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 14 lis 2007, 13:54

Najprościej wejść na skąpca i tam znaleźć najtańszą ofertę.

Co do monitora, sam planuję w ciągu miesiąca zakupić 22" LCD. Na chwilę obecną mój wybór padł na HP W2207. Jedyną wadą tego monitora jak dla mnie zdaje się być powłoka matrycy (glossy), ale przy ciemnicy w jakiej pracuje, zdaje się, że nie będzie miało to dużego znaczenia. Jest pivot i bardzo dobra ergonomika, szczególnie jeśli chodzi o regulację wysokości, która jest dla mnie ważna (lubię stawiać monitor "na stole", tak, że nie widać podstawy). Przy zakupie warto zwrócić uwagę na dokładny model. W2207v nie posiada takich możliwości regulacji a W2207h nie ma wejścia DVI, a HDMI.

Mogę też polecić monitory samsunga, na przykład 226BW (choć nie posiada regulacji wysokości - więc jak dla mnie odpada). Samsung robi bardzo porządne monitory, mam 173p+ i jestem potwornie zadowolony. Jak zakupię 22" z pewnością samsung posłuży za podgląd video.

- Piotr

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » środa 14 lis 2007, 17:38

Mogę też polecić monitory samsunga, na przykład 226BW

mam 226BW od trzech miesięcy i na początku, cholernie bolały mnie gały.
Obniżyłem "jaskrawość" i teraz jest w porządku.
Jednak monitor ma odświeżanie 60HZ przy rozdziałce 1680x1050, to troche za mało, nie moge też zainstalować tych magicznych programów, dostrajających monitor zawatrych na CD. Monitor kupiłem w Komputroniku, no i żeby było smieszniej zamówiłem inny model a dostałem inny... brat odbierał i nie zauważył :) ale w sumie ten też jest pikny.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 14 lis 2007, 17:52

Ja z kolei używałem kilku modeli Belinea z matrycą MVA (polecam) a na codzień pracuję na iiyama ProLite H511S - to nie jest panorama, ma rozdzieczość 1600x1200, jak dla mnie do zastosowań muzycznych w sam raz.

Jednak monitor ma odświeżanie 60HZ przy rozdziałce 1680x1050, to troche za mało

W monitorach LCD przecież nie istnieje zagadnienie odświeżania! Owszem, każdy model ma pewien zakres akceptowalnych częstotliwości, ale obraz wyświetlany jest zawsze tak samo - czyli nic nie jest odświeżane.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 14 lis 2007, 17:52

Również posiadam 226BW i w przypadku LCD odświeżaniem 60Hz się nie sugeruj - to nie jest kineskop i jeśli wmówiłeś sobie, że Ci mruga to gratuluję silnej autosugestii... Tu nie ma prawa nic mrugać - obraz jest stabilny. Problemu może troszkę nastarczać prawidłowe wyregulowanie kolorów i jasności - ale jest to do okiełznania, po czym obraz z tego monitora cieszy oko niemiłosiernie. Fakt, jest to matryca TN, jednak jak głosi producent - "matryca TN 3 generacji" - cokolwiek miałoby to oznaczać obraz jest świetny, tak jak i kąty widzenia. Ciemnieje nieco jeśli spojrzeć od dołu - na boki jest rewelacja !

Druga sprawa - ktos pisał o matryce glossy z połyskiem - z jednej strony nasycenie barw jest jeszcze mocniejsze (to trochę jak druk na papierze glossy, gdzie kolory nabieraja nasycenia) jednak ten odblask moze być zabójczo męczący... Fakt, że jesli pracujesz w ciemnym pomieszczeniu (co raczej nie wpływa pozytywnie na oczy) moze te bliki zniwelować, aleeee czy przypadkiem nie będzie się w nim odbijać wlasna facjata oświetlona światlem z monitora ??

ODPOWIEDZ