Casio Privia PX 200

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Przester
Casio Privia PX 200

Post autor: Przester » środa 10 paź 2007, 10:13

Witam. Przeszukałem kilka forów wzdłuż i wszerz i niestety nie znalazłem odpowiedzi:(
Zastanawiam się nad kupnem sprzętu wymienionego w temacie. Cechy istotne dla mnie to:
- możliwość podłączenia do kompa, zarówno przez midi jak i USB a także podpięcie przez linię do miksera. Oprócz ćwiczeń warsztatu chciałbym używać jej jako sterownika midi. Mimo że będę je podpinał do kompa i czerpał brzmienia VST to zależy mi też na dobrym brzmieniu samego pianina.
Czy ktoś z użytkowników lub tzw znawców mógłby się wypowiedzieć w sprawie tego sprzętu i jego możliwości? Czy może znajdę inny sprzęt w podobnym przedziale cenowym ale bardziej spełniający moje wymogi?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Przester

Re: Casio Privia PX 200

Post autor: Przester » czwartek 11 paź 2007, 12:53

odświeżam temat. Nikt nie ma tego sprzętu?

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » czwartek 11 paź 2007, 13:08

...odświeżam temat. Nikt nie ma tego sprzętu?...

Osobiście uważam, że jako sterownik ten sprzęt się sprawdzi. Klawiaturka jest fajna, trochę rusza się tak... hmm matowo, ale jak na polską kieszeń - jest ok. W kwestii brzmienia jest też nieźle. Wiadomo nie jest to Roland czy Yamaha - jedzie trochę plastikiem, właściwie to piano jest takie mdłe, pozbawione praktycznie wysokich częstotliwości, co przy graniu forte jest widoczne najbardziej. Mimo wszystko w tej cenie jest to ciekawa propozycja. Napisałem mdłe, chociaż dzięki temu brzmi bardzo nietypowo Poważnie, do produkcji balladek typu smooth jazz jak ulał

Pozdrówki

Aha, nie jestem użytkownikiem Privii, jestem byłym Riff'owcem
[addsig]
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Przester

Post autor: Przester » sobota 27 paź 2007, 14:52

Przesluchalem sobie privie w sklepie (wlasnie riff) i na pewno tego nie kupie. Brzmienie tak jak piszesz - plasti. Slychac to nie tylko na forte. Juz po wcisnieciu jednego klawisza slychac nizsza polke. A tak delikatnie mi odpisales:) W kazdym razie uslyszalem jakas nowa clavinove za piatke i to juz cos co by mnie bardziej interesowalo. Dzieki za odpowiedzi:)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 28 paź 2007, 18:31

...W kazdym razie uslyszalem jakas nowa clavinove za piatke i to juz cos co by mnie bardziej interesowalo...

Jeśli naprawdę nie masz ochoty wydać za dużo kasy to posłuchaj się lepiej kolegi midishiner bo mechanika w tych Casio wcale nie jest kiepska.
Obecnie już za "parę groszy" dokupisz kilka fajnych starszych, niemniej wciąż zawodowych modułów z pianami (i innymi pierdołami też) do wyboru. Podłączysz przez MIDI i będziesz miał taki wypas, że mało kto Ci podskoczy .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » niedziela 28 paź 2007, 20:00

Obecnie już za "parę groszy" dokupisz kilka fajnych starszych, niemniej wciąż zawodowych modułów z pianami
...
Preceli-dawaj jakieś szczegóły.. Interesują mnie własnie moduły z brzmieniami fortepianowymi...( jestem posiadaczem Yamahy CP-33 i gdybym grał tylko "jazzik" i muzę ,gdzie potrzebne jest "klasyczne" brzmienie piana-nie szukałbym wiecej , ale do popu yamaha słabo się mixuje...i niech mi ktos nie mówi ,że piano w yamaszce jest jasne i dobrze sie przebija...
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 28 paź 2007, 20:07

...Preceli-dawaj jakieś szczegóły...

Już o tym pisałem. Poszukaj sobie, ja aktualnie nie mam czasu.
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 28 paź 2007, 20:19

OK, poczytaj sobie bo to był fajny temat : Nord Stage - brzmienie fortepianu.

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » niedziela 28 paź 2007, 21:17

...OK, poczytaj sobie bo to był fajny temat Nord Stage - brzmienie fortepianu...
Dzięki Preceli!Zgadzam się-to był konstruktywny temat-też tam sie udzielałem... . Myślałem ,że może masz jakieś nowe spostrzeżenia , jakąs "tajną broń" w temacie "moduły fortepianowe" .Pozdrawiam!
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 28 paź 2007, 21:34

Pisałem o starych (czyt. tanich) i dobrych bo chodziło o to aby nie przepłacać. Nowych takich sprzętów nie ma i pewnie już nie będzie. Teraz podobno rządzą wtyki (VST i inne) .
[addsig]

ODPOWIEDZ