Czy nie wiecie może czy w tym rejestratorze pozbyto się usterki spotykanej w zoom h4?
Tj. cichego pisku podczas nagrywania w rozdzielczości innej niż 24/96?
Nowy Zoom h2 kosztuje koło 800zł, więc jest ciekawą alternatywą dla starzejących się MD hi-md.
ZOOM H2
- macandroll
Re: ZOOM H2
1. Nie śledziłem tematu dokładnie, ale zdaje sie ze w H2 nie ma tego problemu.
2. Cena w Polandii to 870zł
3. W/g mnie teoria o starzejącym się HI-MD jest nie trafiona, nagrywa on w WAVE z niemalże doskonałą jakością, co prawda nie są to 24 bity ale nagrania są naprawdę dobre. Poza tym te 24 bity w urządzeniach klasy H2/H4 to ściema marketingowa, nie jesteś w stanie wykorzystać tych możliwości 24 bitów, bo masz ograniczenia sprzętowe (szumy i dynamika przeciętnego przedwzmacniacza... itd.)
SONY za niedługo w całości wycofa HI-MD w produkcji, mam nadzieję ze cena takiego NH700 mocno poleci w dół, będzie można kupić genialny rejestrator za grosze, koszt nośnika 1GB też jest śmieszny...
...
Sam mam hi-md sony nh-900 i chwalę sobie jakość. Szczególnie że w większości przypadków wystarcza mi nagrywanie w atrac, a nie wave. (rejestracha jamów i prób) Największą wadą jest to, że po nagrywaniu, MD zakańcza plik i nigdy nie wiadomo czy coś mu nie odbije.
Nie dawno miałem taki przypadek że materiał nagrany na płytkę 1G nie dał się zrzucić do kompa przez usb, poniewaz występował jakiś tam błąd. I tak miałem szczęściie ponieważ na płytce ciągle znajdowało się to nagranie i mogłem zrzucić je liniowo w real time- bo sprzęt normalnie je odtwarzał. Bywa tak że nic sie nie da zrobić. Po wykasowaniu ostatniej sesji, komputer oczywiście widział juz poprzednie pliki i wszystko działa poprawnie.
Uważam że MD się starzeje, chociażby z tego powodu o jakim napisałeś- SONY niestety się z tego wycofuje.
Chcesz powiedzieć że przetwornik i przedwzmacniacz w Md jest lepszej jakości niż w zoomie H4? Tzn. lepszej niż przeciętna?
A czy szumy też nie zależą od użytego mikrofonu?
Muzyk, gitarzysta