Jestem troche laikiem w temacie, wiec prosze mnie nie jechac ; )
Otóż problem jest taki: zawsze nagrywałem na mikrofonie pojemnosciowym B1 Studio Projects przez preamp DMP-3 (M-Audio) podpięde do karty Soundblaster Audigy. Nagle cos przestało działać i nie moge nagrywac przez mic B1. Myslalem że to moze microfon sie schrzanił, ale jest dobry (wysłałem do serwisu i okazało się ze jest sprawny). Preamp działa normalnie z mikrofonami dynamicznymi, wiec myslalem że moze zasilanie phantom siadło.
(z dawnym zamiarem) na dniach w koncu kupiłem mixer mackie 1202, co się okazało - nadal nie moge zarejstrowac dzwieku przez mic B1. Teraz moje pytanie - nullczy to moze być wina karty dzwiekowej? Skoro mixer ma phantom na kazdym kanale, mic jest dobry... to nie wiem w czym leży problem.
Nie mam też niestety innego mikrofonu pojemnosciowego zeby przetestować. A szkoda mi pieniedzy na kolejne wysyłanie sprzetu i testowanie "czy aby to sie nie zepsuło".
Rady i podpowiedzi mile widziane
Pozdro
Mikrofon pojemnosciowy / problem
Re: Mikrofon pojemnosciowy / problem
no ale co,,, masz mikser tak ?
to na tym mikserze masz sygnal z mikrofonu czy nie ?
jezeli mimo dobrego kabla, podalczenia pod wejscie XLR z phantomem, na samym mikserze nie masz sygnalu, no to raczej mikrofon, wzglednie kabel.
a jezeli sygnal jest, to albo polaczenie z kompem, albo karta, albo cos po prostu zle ustawione w komputerze
pozdr
to na tym mikserze masz sygnal z mikrofonu czy nie ?
jezeli mimo dobrego kabla, podalczenia pod wejscie XLR z phantomem, na samym mikserze nie masz sygnalu, no to raczej mikrofon, wzglednie kabel.
a jezeli sygnal jest, to albo polaczenie z kompem, albo karta, albo cos po prostu zle ustawione w komputerze
pozdr
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"