Jaką myszkę wybrać do studia
Tyle godzin nad projektem a ręka już odpada. Na pewno wielu z Was doznało tego nieprzyjemnego uczucia. Może ktoś rozwiązał po części ten problem i znalazł antidotum......nowe urzadzenie, wygodne, trackball.....albo coś innego? Szukam rozwiązania....jaką myszkę zakupic, by nie zamęczyć nadgarstka przy mozolnym dłubaniu w konstrukcji audio.
Pozdrawiam
ps. teraz też mi ręka odpada......i coś trzeba z tym zrobić:)
[addsig]
Pozdrawiam
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Jaką myszkę wybrać do studia
...Tyle godzin nad projektem a ręka już odpada. Na pewno wielu z Was doznało tego nieprzyjemnego uczucia. Może ktoś rozwiązał po części ten problem i znalazł antidotum......nowe urzadzenie, wygodne, trackball.....albo coś innego? Szukam rozwiązania....jaką myszkę zakupic, by nie zamęczyć nadgarstka przy mozolnym dłubaniu w konstrukcji audio.
Pozdrawiam
...
Bardzo ważny jest kąt pomiędzy łokciem a nadgarstkiem - ręka powinna leżeć tak, by nadgarstek nie był w żaden sposób nienaturalnie wygięty. Sprawdź wysokość siedziska w stosunku do wysokości blatu na którym trzymasz mysz!
Pozdrawiam
...
Bardzo ważny jest kąt pomiędzy łokciem a nadgarstkiem - ręka powinna leżeć tak, by nadgarstek nie był w żaden sposób nienaturalnie wygięty. Sprawdź wysokość siedziska w stosunku do wysokości blatu na którym trzymasz mysz!
- Soundscape
- Kontakt:
...Tyle godzin nad projektem a ręka już odpada. Na pewno wielu z Was doznało tego nieprzyjemnego uczucia. Może ktoś rozwiązał po części ten problem i znalazł antidotum......nowe urzadzenie, wygodne, trackball.....albo coś innego? Szukam rozwiązania....jaką myszkę zakupic, by nie zamęczyć nadgarstka przy mozolnym dłubaniu w konstrukcji audio.
Pozdrawiam
...
Oj, może być trudno. Ja mam prostą myszkę z dwoma "pokrętłami" przez co swobodnie jeżdże pionowo i poziomo na ekranie. To już jest dla mnie spora wygoda, a takie myszki robią się żadko dostępne...Ale na problem nadgarstka nic nie poradze. Są specjalne podstawki pod myszki, takie z podpieraniem nadgarstka, ale ja używam zwykłą i nic mnie nie boli
Pozdrawiam
...
Oj, może być trudno. Ja mam prostą myszkę z dwoma "pokrętłami" przez co swobodnie jeżdże pionowo i poziomo na ekranie. To już jest dla mnie spora wygoda, a takie myszki robią się żadko dostępne...Ale na problem nadgarstka nic nie poradze. Są specjalne podstawki pod myszki, takie z podpieraniem nadgarstka, ale ja używam zwykłą i nic mnie nie boli

Ja zawsze po intensywnej pracy w studio mam mocno wytartą tą część nadgarstka, która bezpośrednio styka się z biurkiem - ale to nie wina myszki. Wydaje mi się, że wybór mychy to głównie kwestia przyzwyczajeń i własnych upodobań. Musisz iść do sklepu i wyprobować, która najlepiej leży Ci w dłoni
W studiu uzywam optycznych logitechow z niższej półki i jestem bardzo zadowolony. Podstawa imho to (w przypadku pecetów) przyciskana rolka - najwygodniejszy sposób poruszania sie po projekcie.
Spróbuj zamiast myszki zmienic podkładkę, która ma podparcie na nadgarstek -myślę, że to może sporo pomóc i wyreguluj zgodnie z zasadami ergonomii wysokość fotela.
Poza wszystkim pierwszy i poidstawowy krok to minimalizacja ruchów myszką przez wykorzystanie klawiatury. ;)
W studiu uzywam optycznych logitechow z niższej półki i jestem bardzo zadowolony. Podstawa imho to (w przypadku pecetów) przyciskana rolka - najwygodniejszy sposób poruszania sie po projekcie.
Spróbuj zamiast myszki zmienic podkładkę, która ma podparcie na nadgarstek -myślę, że to może sporo pomóc i wyreguluj zgodnie z zasadami ergonomii wysokość fotela.
Poza wszystkim pierwszy i poidstawowy krok to minimalizacja ruchów myszką przez wykorzystanie klawiatury. ;)
Temat wbrew pozorom dosc wazny, tak samo jak szanowanie oczu i kręgosłupa. Często przy pracy audio towarzyszy stres wywołany presja czasową lub czyms innym. Wtedy sie uporczywie skurcza mięsnie przedramienia , a w przypadku kiedy nie mamy podkladki wspierajacej nadgarstek po paru godiznach dlubania ręka bardzo boli. Swego czasu doprowadzilem swoja reke do takie stanu że trzeba bylo interweniowac glokozaminą i co godzinnymi przewami w pracy na trening ręki i nadgarstka. Bardzo wazne zeby myszka nie byla chwytana niejako z góry. żeby nie tworzyl sie duzy kąt pomiedzy przedramieniem a dłonią - tu nalezy wyregulowac wysokosc siedliska. Odkad mam podkladke ze wsparciem na nadgarstek problem znacznie sie pomniejszył. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest niedluga praca - 6 godz skutecznej pracy i koniec. Reszta na relaks
juz wyroslem z maniakalnego nieskonczenie dlugiego dlubania. Szkoda oczu i kręgoslupa. Nie mówiąc o calym organiźmie. Brak ruchu, stres, obciązenie oczu i kręgoslupa - jesli tego nie przypilnujemy gwarantowana slepota po 40-tce (nawet dobry monitor nie wiele tu pomoze jesli bedziemy pracowac za dlugo)

ja jakis rok temu zaczalem miec problemy z nadgarstkiem i wymienilem myszke na trackballa - i problem minal jak (nomen omen) reka odjal\\
odpowiednia podporka pod nadgarstek i reka lezy nieruchomo,pracuja tylko konce palcow tak naprawde
poza tym dopiero kulka odkrylem co to jest naprawde precyzyjne sterowanie faderami, pokretlami (oczywiscie wirtualnymi)
jesli chodzi o firme to nie bede oryginalny jesli polece logitecha (czy to mysz czy trackballa), ew. a4tech - z ta firma mam tez dobre doswiadczenia (kopiuja niektore rozwiazania logitecha :) )
odpowiednia podporka pod nadgarstek i reka lezy nieruchomo,pracuja tylko konce palcow tak naprawde
poza tym dopiero kulka odkrylem co to jest naprawde precyzyjne sterowanie faderami, pokretlami (oczywiscie wirtualnymi)
jesli chodzi o firme to nie bede oryginalny jesli polece logitecha (czy to mysz czy trackballa), ew. a4tech - z ta firma mam tez dobre doswiadczenia (kopiuja niektore rozwiazania logitecha :) )
fan dobrego brzmienia ;)
jesli chodzi o firme to nie bede oryginalny jesli polece logitecha (czy to mysz czy trackballa), ew. a4tech - z ta firma mam tez dobre doswiadczenia (kopiuja niektore rozwiazania logitecha :) )...
A ja z kolei odradzam, klawiatury i myszy z logiem A4tech przy intensywnym używaniu lecą zastraszająco szybko - zwłaszcza przyciski w myszach.
Co Logitech to Logitech.
Np taka fajna mysz V270.
A ja z kolei odradzam, klawiatury i myszy z logiem A4tech przy intensywnym używaniu lecą zastraszająco szybko - zwłaszcza przyciski w myszach.
Co Logitech to Logitech.
Np taka fajna mysz V270.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
A ja z kolei odradzam, klawiatury i myszy z logiem A4tech przy intensywnym używaniu lecą zastraszająco szybko
Heh, co to za jakiś czarny PR? :) Ja mam A4Techa i już się prawie przestraszyłem, ale w porę sobie pomyślałem: "zaraz, zaraz... ale ja tą myszkę mam już od czterech lat i (uwaga: będzie młodzieżowo) fuka bez brąchania" :)
a tak poważnie - podkładka do myszki to już duży krok w kierunku komfortu pracy i zdrowia nadgarstka
Heh, co to za jakiś czarny PR? :) Ja mam A4Techa i już się prawie przestraszyłem, ale w porę sobie pomyślałem: "zaraz, zaraz... ale ja tą myszkę mam już od czterech lat i (uwaga: będzie młodzieżowo) fuka bez brąchania" :)
a tak poważnie - podkładka do myszki to już duży krok w kierunku komfortu pracy i zdrowia nadgarstka
Heh, co to za jakiś czarny PR? :)
Używałem trzech, wszystkie poleciały dużo za szybko (pół roku, rok)...
Używałem trzech, wszystkie poleciały dużo za szybko (pół roku, rok)...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Przedewszystkim optyczna. Czasy kulek już dawno przeminęły i nie widzę ani jednego abym miał do kulkowej kiedykolwiek wrócić. Natomiast co do bezprzewodowych myszy.. nie ufam takim rozwiązaniom, jakoś za bardzo boje się być uzaleznionym od tego czy mam odpowiedni zapas baterii. Mam A4 Tech'a i jest ok, wcześniej jedna mi padła z tego co pamiętam, nie stykał w niej jeden przycisk, ale możliwe że zleciała o jeden raz za dużo po prostu więc firmy jakoś specjalnie nie obwiniam. Ta którą mam jest ok, bez rewelacji, ale też nie wydałem na nią majątku więc mam to za co zapłaciłem. Siedzę przy komputerze codzienniejuż jakieś piętnaście lat i nigdy mnie nic nie bolało w nadgarstku, ani nic z tych rzeczy, wzrok mam myślę nienajgorszy. Jedyne co trudno mi znależć to jakieś wygodne siedlisko, stąd czasami mam problemy ze schylaniem się na klopie po własne gacie, tak łamie w plecach, ale tak poza tym to jest wszystko w normie..