Wyrównanie poziomu wokalu
Witam!
Pytanie z gatunku tych amatorskich. Wokalistka, ktora nagrywalem w moim domowym studyjku strasznie sie miotala podczas nagrywania (nie spiewala w stalej odleglosci od mikrofonu). W efekcie wyszedl wokal w stylu "raz cicho, raz glosno". Jakim sposobem mozna wyrownac glosnosc takiej sciezki ? Jest to fragment nie wymagajacy zadnej ekspresji artystycznej wiec spokojnie zadowolilbym sie jakims efektem ktory wyrowna caly fragment na rowny poziom (sciszy te glosniejsze fragmenty i podglosni te cichsze). Jaka sie nazywa taki proces ? Jakie wtyczki to roba ?
Pytanie z gatunku tych amatorskich. Wokalistka, ktora nagrywalem w moim domowym studyjku strasznie sie miotala podczas nagrywania (nie spiewala w stalej odleglosci od mikrofonu). W efekcie wyszedl wokal w stylu "raz cicho, raz glosno". Jakim sposobem mozna wyrownac glosnosc takiej sciezki ? Jest to fragment nie wymagajacy zadnej ekspresji artystycznej wiec spokojnie zadowolilbym sie jakims efektem ktory wyrowna caly fragment na rowny poziom (sciszy te glosniejsze fragmenty i podglosni te cichsze). Jaka sie nazywa taki proces ? Jakie wtyczki to roba ?
Re: Wyrównanie poziomu wokalu
automatyka glosnosci :)
a co do barwy (ta tes sie zmienila) to duzo wiecej roboty
a co do barwy (ta tes sie zmienila) to duzo wiecej roboty
Z grubsza mozna to zrobić kompresorem ale efekt nie bedzie zbytnio zadowalający....
automatyka glosnosci a na koniec odrobinke kompresora.....
ehh... co sie kryje pod haslem "automatyka glosnosci" ? jak to sie robi ? nie rozumiem tez za bardzo czemu miala by sie zmieniac barwa glosu. wokal nagrywany byl w kabinie te roznice glosnosci naprawde nie sa jakies ogromne, chce po prostu uniknac recznego poprawiania (tu zglasnianie/tam wyciszanie).
albo rysujesz obwiednie glosnosci i podnosisz ja tam gdzie ciszej albo sciszasz tam gdzie glosniej albo jesli roznice sa wyrownane i dluzsze tniesz na kawalki i cichsze podlglasniasz
...albo rysujesz obwiednie glosnosci i podnosisz ja tam gdzie ciszej albo sciszasz tam gdzie glosniej albo jesli roznice sa wyrownane i dluzsze tniesz na kawalki i cichsze podlglasniasz...
Zainteresowal mnie ten pomysl z rysowaniem obwiedni glosnosci. Wyjasnij prosze dokladnie jak to sie robi. Najlepiej uzywajac Cubase'a albo SoundForge'a bo w tych programach pracuje. Jakiego narzedzia sie do tego uzywa ?
Zainteresowal mnie ten pomysl z rysowaniem obwiedni glosnosci. Wyjasnij prosze dokladnie jak to sie robi. Najlepiej uzywajac Cubase'a albo SoundForge'a bo w tych programach pracuje. Jakiego narzedzia sie do tego uzywa ?
pod F1 masz help i sobie znajdz
Dobrze by było posłuchać z jakim problemem mamy do czynienia, ale wydaje mi się, że rysowanie to jest ostateczność, kiedy już naprawdę nie ma wyjścia. W dzisiejszych czasach, szczególnie wokale, kompresuje się naprawdę mocno i to powinno w zupełności wystarczyć. Sprawdź sobie czy w kompresorach nie masz jakiegoś presetu VOCAL COMP, bo na tym etapie nie polecam Ci kręcenia kompresorem samemu - dużo można popsuć.
Żeby była jasność, preset nie jest nigdy docelowym ustawieniem jakiego powinieneś użyć, ale będziesz miał od czego zacząć.