Nord Stage - brzmienie fortepianu
Włąsnie odpaliłem w studio Nord Stage 88 i zostałem zaskoczony słabo brzmiącym pianem!!! Bardzo słyszalne progi w szczególności ostre brzmienie dźwięków Bb i Eb w środku klawiatury i bardzo duża kompresja dźwięku.Ponadto ogólnie matowe i mało dynamiczne piano.
Do tej pory grałem na Yamaha P-120 i jak widze dalej nie ma konkurencji. Czy ktoś podziela moje zdanie i czy jest jakieś lepiej brzmiące stage piano.
Zależy mi na szybkich odpowiedziach, bo muszę ewentualnie zwrócić tego Norda
Do tej pory grałem na Yamaha P-120 i jak widze dalej nie ma konkurencji. Czy ktoś podziela moje zdanie i czy jest jakieś lepiej brzmiące stage piano.
Zależy mi na szybkich odpowiedziach, bo muszę ewentualnie zwrócić tego Norda
Re: Nord Stage - brzmienie fortepianu
Uważam że nord stage to placebo a nagrody które dostał są szyte grubymi nićmi....... Ale wielki szacun za hammondy!!!!
- midishiner
...Włąsnie odpaliłem w studio Nord Stage 88 i zostałem zaskoczony słabo brzmiącym pianem!!! Bardzo słyszalne progi w szczególności ostre brzmienie dźwięków Bb i Eb w środku klawiatury i bardzo duża kompresja dźwięku.Ponadto ogólnie matowe i mało dynamiczne piano.
Zależy mi na szybkich odpowiedziach, bo muszę ewentualnie zwrócić tego Norda...
P120 to majtersztyk, ale nie przyczepiał bym się tak do Norda. Mi się podoba ich grand, ale to jest przecież kwestia gustu. Natomiast dla mnie wzorcem jest tutaj Kurweil. pozdr
P120 to majtersztyk, ale nie przyczepiał bym się tak do Norda. Mi się podoba ich grand, ale to jest przecież kwestia gustu. Natomiast dla mnie wzorcem jest tutaj Kurweil. pozdr
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
......Włąsnie odpaliłem w studio Nord Stage 88 i zostałem zaskoczony słabo brzmiącym pianem!!! Bardzo słyszalne progi w szczególności ostre brzmienie dźwięków Bb i Eb w środku klawiatury i bardzo duża kompresja dźwięku.Ponadto ogólnie matowe i mało dynamiczne piano.
P120 to majtersztyk, ale nie przyczepiał bym się tak do Norda. Mi się podoba ich grand, ale to jest przecież kwestia gustu. Natomiast dla mnie wzorcem jest tutaj Kurweil. pozdr...
Wiitam na forum!
No właśnie-słyszałem juz kilka negatywnych opinii na temat piana w Nord stage'u-sam kiedyś miałem okazję "pomacać" i byłem rozczarowany właśnie pianem-tym pardziej na tle powalajacych na kolana hammondów
Swoją drogą jak to jest z tymi barwami piana?Ja kiedyś miałem właśnie p-120-fajnie brzmiała w małej sekcji jazzowej ale słabo przebijała sie w "pop-ie';pózniej miałem rolanda 300sx ale wróciłem do stajni yamahy i teraz mam CP-33.Najciekawsze w tym wszystkim jest to , że cały czas mam "nakrętkę' na Kurzweil'a ,bo wydaje mi się , że w muzie "pop"zrobi dobra robotę-co Wy na to?
P120 to majtersztyk, ale nie przyczepiał bym się tak do Norda. Mi się podoba ich grand, ale to jest przecież kwestia gustu. Natomiast dla mnie wzorcem jest tutaj Kurweil. pozdr...
Wiitam na forum!
No właśnie-słyszałem juz kilka negatywnych opinii na temat piana w Nord stage'u-sam kiedyś miałem okazję "pomacać" i byłem rozczarowany właśnie pianem-tym pardziej na tle powalajacych na kolana hammondów

Jestem nauczycielem muzyki
Ja zawsze grałem na Kurzweilach dokąd nie kupiłem P-120.
Doskonale przebija się w popie i rocku tylko trzeba uważać na niskie częstotliwości bo są troche podbite.
W nordzie na początek sprawdzcie sobie dźwięk w oktawie 1 kreślnej As,B,H,C Zobaczycie jak ciche jest B i C a głośne As i B. To skandal. Słychać ja żle zintonowany fortepian.
Te nagrody to marketing. Nie dajcie sie oszukać!!!! Niech szwedzi zajmą się lepiej swoim Volvo........
Oddaje Norda, niech wsadzą go sobie w d.... przy akompaniamencie wzorowych z resztą hammondów.......
Doskonale przebija się w popie i rocku tylko trzeba uważać na niskie częstotliwości bo są troche podbite.
W nordzie na początek sprawdzcie sobie dźwięk w oktawie 1 kreślnej As,B,H,C Zobaczycie jak ciche jest B i C a głośne As i B. To skandal. Słychać ja żle zintonowany fortepian.
Te nagrody to marketing. Nie dajcie sie oszukać!!!! Niech szwedzi zajmą się lepiej swoim Volvo........
Oddaje Norda, niech wsadzą go sobie w d.... przy akompaniamencie wzorowych z resztą hammondów.......
sorry ale jak ktos mowi ze nord jest do tyłka bo ma slabe piano, to tak jakby kupic telefon komorkowy i narzekac na jakosc aparatu foto ze gorsza niz w lustrzance
przeciez nord zupelnie z czego innego slynie, czym innym sie chwali i powyzsze swiadczy tylko o nieodpowiednim wyborze instrumentu (albo ktos ci nawciskal ciemnot)
a dziwi mnie to zwlaszcze ze przyznajesz ze hammond wzorcowy
przeciez nord zupelnie z czego innego slynie, czym innym sie chwali i powyzsze swiadczy tylko o nieodpowiednim wyborze instrumentu (albo ktos ci nawciskal ciemnot)
a dziwi mnie to zwlaszcze ze przyznajesz ze hammond wzorcowy
fan dobrego brzmienia ;)
PS. proponuje na tych yamahach czy Kurzweilach odpalic chociazby hammonda ;)
fan dobrego brzmienia ;)
przeciez nord zupelnie z czego innego slynie, czym innym sie chwali i powyzsze swiadczy tylko o nieodpowiednim wyborze instrumentu (albo ktos ci nawciskal ciemnot
#############
Polemizowałbym , kolego "Oduck"-instrument ,który dwa razy z rzędu otrzymuje nagrode MIPA jako "Best stage PIANO" do czegoś zobowiązuje!!!Ponadto założeniem tej firmy było "3 mocne w jednym"-o ile co do hammondów i rodhes'ów nie ma żadnej wątpliwości-sekcja pian akustycznych już nie jest tak zawodowa.
Jestem nauczycielem muzyki
...PS. proponuje na tych yamahach czy Kurzweilach odpalic chociazby hammonda ;)...
Tylko że jak sama nazwa wskazuje "stage piano" powinno właśnie słynąć z FORTEPIANU!!!!!
Tylko że jak sama nazwa wskazuje "stage piano" powinno właśnie słynąć z FORTEPIANU!!!!!
......PS. proponuje na tych yamahach czy Kurzweilach odpalic chociazby hammonda ;)...
Jk chciałbym hammondy to moge kupić C1 Norda......
Jk chciałbym hammondy to moge kupić C1 Norda......