Hymny państw i nie tylko

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
BigGuns
Hymny państw i nie tylko

Post autor: BigGuns » piątek 25 maja 2007, 00:31

tak sobie ostatnio słuchałem hymnów i (wstyd się przyznać) po raz pierwszy usłyszałem hymn Indii, Jana Gana Mana. Jest to najpiękniejszy hymn jaki słyszałem.

Ciekaw jestem jakie hymny uważacie za najlepsze i czemu?

moje typy:

1. stary hymn Związku Radzieckiego - mocny (nowy niby ten sam ale nie ten sam..), źle się kojarzy no ale w końcu muzyka to muzyka
2. Jerusalem (nie państwowy, ale grany mimo to w wielu okolicznościach) - potężny
3. Jana Gana Mana (autorem jest Tagore, laureat nagrody Nobla) - piękny
4. Mazurek Dąbrowskiego (nasze też dobre!) - oryginalny

I na koniec, esencja wszystkiego w jednym - hymn Kazachstanu Borata

Awatar użytkownika
PiotrK

Re: Hymny państw i nie tylko

Post autor: PiotrK » piątek 25 maja 2007, 01:30

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:50 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » piątek 25 maja 2007, 02:00

...Hymn Etiopii. Takiego groove'u na basie i congach nie usłyszycie nawet u samego mistrza reggae, Boba Marleya!
...
dobre

ale jeżeli oni na tej stronce są tacy dokładni w interpretacji jak np. w hymnie Polski (wstęp jak w Star Wars a potem downtempo ) to potraktowałbym to jako dobry żart

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 25 maja 2007, 02:40

Troche ma coś z Boney M.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 25 maja 2007, 02:42

...Hymn Etiopii. Takiego groove'u na basie i congach nie usłyszycie nawet u samego mistrza reggae, Boba Marleya!
...
W ogóle ta strona ma jakieś chore wersje, posłuchajcie chymnu polskiego. Brzmi jak tlo muzyczne do "Przeminęlo z Wiatrem"...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 25 maja 2007, 02:45

Tfu, tfu! oczywiście "hymnu", przez "h" a nie "ch". To znak, że musze isc juz spać. pozdro!

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » piątek 25 maja 2007, 07:24

...tak sobie ostatnio słuchałem hymnów..
Znacie zespół Laibach i jego ostatnią płytę 'Volk'? Tam można usłyszeć fajne interpretacje i wariacje związane właśnie z hymnami.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » piątek 25 maja 2007, 08:08

......tak sobie ostatnio słuchałem hymnów..
Znacie zespół Laibach i jego ostatnią płytę 'Volk'? Tam można usłyszeć fajne interpretacje i wariacje związane właśnie z hymnami....
kwestia gustu (ponoć Laibach to cała filozofia zresztą mi obca), jak na moje ucho to nieudolne i prymitywne interpretacje. nie pamiętam na której to było płycie, ale najgorszą wtopę zrobili z "interpretacją" Planet Holsta.

żeby nie tylko same negatywy to wokalista ma dość oryginalny głos trzeba przyznać.

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » piątek 25 maja 2007, 12:27

4. Mazurek Dąbrowskiego (nasze też dobre!) - oryginalny

Ej....naprwadę podoba wam się nasz Hymn?
Dla mnie melodia jest beznadziejna.... odczucia z nią związane wynikaja raczej z osłuchania sie z nim (cos jak z przebojem lecącym w kółko w radiu-w końcu większość zacznie go nucić).Wszystko co Polskie musi być takie....ludowe?...nie ma czegos bardziej ponadczasowego?. A tekst- no klapa.....trzecia zwrotka?hmmm.... poza tym odwołuje sie do 2 wydarzeń które miały jakies tam znaczenie w zagadnieniu niepodległości Polski ale osobiście znam więcej takich momentów....no i ważniejszych....
Rzecz jasna to tylko moje zdanie....
Czekam zdania waszmościów swego za nieomylnego nie podając-jak rzekł Wierszczuł w Ogniem i mieczem
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 25 maja 2007, 12:36

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:50 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ