Problem z Motu Ultralite + Liquid Mix

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
artur_g
Problem z Motu Ultralite + Liquid Mix

Post autor: artur_g » środa 23 maja 2007, 18:48

Ostatnie 4 dni męczyłem się z Motu 828mkII USB i nic nie umęczyłem więc 828 wróciło do sklepu a w zamian przyszło Ultralite.

Problem pojawia się w momencie włączenia w kanał wtyczki Liquid Mix.
Zamiast oczekiwanego sygnału pojawia się efekt '12kHz' ew. mocnej redukcji bitowej czyli charczy i przerywa okropnie.
Samo Ultralite śmiga aż miło, sam LM na wbudowanej w laptopa karcie także działa bardzo dobrze jednak połączone w łańcuch kablem firewire już NIE.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów sprawdzał jak wygląda działanie kart MOTU pod FW oraz dopalaczy FW jak LM, PoCo ?

Poprawka KB885222 nic nie zmienia (jeśli się poprawnie zainstalowała?).
Karta sieciowa 1394 wyłączona. System zoptymalizowany pod audio.
Sterowniki Ultralite: 3.6.7.4, firmware:1.15, hardware 1.01
LM: 1.5.5 oraz ostatnie 2.0b40 (bez znaczenia)
Latop: Dell 9400, 512RAM

138

Re: Problem z Motu Ultralite + Liquid Mix

Post autor: 138 » środa 23 maja 2007, 19:54

...Ostatnie 4 dni męczyłem się z Motu 828mkII USB i nic nie umęczyłem więc 828 wróciło do sklepu a w zamian przyszło Ultralite.

Zamiast oczekiwanego sygnału pojawia się efekt '12kHz' ew. mocnej redukcji bitowej czyli charczy i przerywa okropnie.
Samo Ultralite śmiga aż miło, sam LM na wbudowanej w laptopa karcie także działa bardzo dobrze jednak połączone w łańcuch kablem firewire już NIE.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów sprawdzał jak wygląda działanie kart MOTU pod FW oraz dopalaczy FW jak LM, PoCo ?

Poprawka KB885222 nic nie zmienia (jeśli się poprawnie zainstalowała?).
Karta sieciowa 1394 wyłączona. System zoptymalizowany pod audio.
Sterowniki Ultralite: 3.6.7.4, firmware:1.15, hardware 1.01
LM: 1.5.5 oraz ostatnie 2.0b40 (bez znaczenia)
Latop: Dell 9400, 512RAM
...
Chłopcy z Audiotech twierdzą, iż kontroler Firewire musi byc firmy Texas Instruments, coś w tym musi być, inne żródła też to potwierdzają.
A na marginesie, skąd masz nowy soft do LM? Na stronie Focusrite jeszcze nie ma....null
Mam swoje studio, do niedawna przy Radiu MAKS w Tarnowie, obecnie ESKA, zajmujace sie glownie produkcja spotow i jingli. Ponadto od lat nagrywam płyty jako muzyk oraz realizator i producent. Wreszcie jestem realizatorem live /Wilki, Maria Peszek/.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 23 maja 2007, 20:05

Chłopcy z Audiotech twierdzą, iż kontroler Firewire musi byc firmy Texas Instruments, coś w tym musi być, inne żródła też to potwierdzają.
A na marginesie, skąd masz nowy soft do LM? Na stronie Focusrite jeszcze nie ma....null...

Miałem kiedyś problemy z Motu , właśnie przez karte FW . W tej chwili używam
wejścia w płycie głównej ASUS i jest OK , ale zdaje sie że kolega napisał że z Ultralite działa bez zarzutu a problemy pojawiają się przy w spółpracy z Liquid Mix ... więc problem chyba leży gdzie indziej .

A tak troche z innej beczki ... Jak się spisuje Liquid Mix ? i jak wypada w porównaniu z UAD czy T.C. ?
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

artur_g

Post autor: artur_g » środa 23 maja 2007, 22:30

.
A tak troche z innej beczki ... Jak się spisuje Liquid Mix ? i jak wypada w porównaniu z UAD czy T.C. ?
...

Nie mam pojecia jak dziala poco czy uad wiec ciezko mi porownac. Mam LM od kilku miesiecy i jak do dzisiaj nauczylem sie uzywac tylko trzech kompresorow z ponad 40 i moze dwoch korektorow. Brzmienie jest calkiem ok, mozna odroznic od siebie miej lub bardziej poszczegolne emulacje jednak przyznaje ze
calosc brzmi troszke papierowo i tak dlatego miedzy innymi korzystam z korekcji w mackie 1642 bo moze mniejsze mozliwosci kreacji barwy ale jakos tak brzmi 'fajniej '. No i nie ukrywam ze juz odkladam na jakas podrobe ssl bus kompresor (imbir jest ciekawy) ew. tf pro ... ale reasumujac LM to za te cene nie mam prawa narzekac.

artur_g

Post autor: artur_g » środa 23 maja 2007, 22:37

A na marginesie, skąd masz nowy soft do LM? Na stronie Focusrite jeszcze nie ma....null...
Proszem:
http://www.focusrite.com/beta/liquid_mix/

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 maja 2007, 23:51

Podczas prob jakie przeprowadzalem na potrzeby testu, ktory ukazal sie na lamach EiS, LiquidMix byl podlaczany do przede wszystkim interfejsu FW na VIA6307 oraz na TI, testy byly robione a kilku roznych komputerach. Podczas tych testow obecne byly Fireface 400 oraz jednoczesnie podlaczony TC PowerCore Firewire i/lub PowerCore Compact.

Poza opisanymi w tescie drobnymi problemami, ktore przejawialy sie jedynie tym, ze na chyba dwoch komputerach po zainstalowaniu sterownikow do LiquidMix, urzadzenie sie nie zglosilo, a wystarczylo odlaczyc przewod FW i ponownie go wlaczyc (zabieg potrzebny tylko raz po pierwszej instalacji driverow) nie zauwazylem innych klopotow we wspolpracy z komputerem.

Zdecydowana wiekszosc testow byla przeprowadzona z kontrolerem nie TI, ale wspomnianym VIA, przy czym nie zanizalem transferu FW po stronie aplikacji LiquidMix.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 24 maja 2007, 00:03

....
...

Nie mam pojecia jak dziala poco czy uad wiec ciezko mi porownac. Mam LM od kilku miesiecy i jak do dzisiaj nauczylem sie uzywac tylko trzech kompresorow z ponad 40 i moze dwoch korektorow. Brzmienie jest calkiem ok, mozna odroznic od siebie miej lub bardziej poszczegolne emulacje jednak przyznaje ze
calosc brzmi troszke papierowo i tak dlatego miedzy innymi korzystam z korekcji w mackie 1642 bo moze mniejsze mozliwosci kreacji barwy ale jakos tak brzmi 'fajniej '. No i nie ukrywam ze juz odkladam na jakas podrobe ssl bus kompresor (imbir jest ciekawy) ew. tf pro ... ale reasumujac LM to za te cene nie mam prawa narzekac.

...

OK , dzięki za info . Za jakiś czas przymierzam się do zakupu któregoś z tych urządzeń , ale na dzień dzisiejszy moim faworytem jest UAD-1 , potem T.C. i na koniec LM :)

Ale zanim kupie którekolwiek z buch długo się zastanowie :)

Pozdrawiam
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 08 paź 2007, 20:28

......Ostatnie 4 dni męczyłem się z Motu 828mkII USB i nic nie umęczyłem więc 828 wróciło do sklepu a w zamian przyszło Ultralite.

Dziś kupiłem LiquidMix i mam dokładnie ten sam problem.

Motu828mkII działa świetnie od prawie 2 lat , także to nie jest wina karty dźwiękowej czy FW do którego jest podłączona.

LiquidMix jest podłączone do FW na płycie głównej , podobnie jak motu z tym , że LM w inny sposób. Ale wydaje mi się , że to te same podzespoły . Motu jest wpięta w wyjście z tyłu PC a LM w wyjście z przodu obudowy kompa połączone z płytą ASUS-a do portu 1934.

Jeśli już LiquidMix się odpali nie blokując Cubase i PC totalnie to występuje metaliczny efekt. Coś jakby 8 -12 BIT.

Gdzie jest więc problem ? Bo napewno nie w karcie MOTU ! ?

Aha , próbowałem też podłączyć LM do drugiego wejścia FW a MOTU i wtedy było jeszcze gorzej. Motu szalało i miało wyraźny problem . Jakby nie mogło zaskoczyć na 44.1 kHz

Jakieś pomysły ?

artur_g

Post autor: artur_g » poniedziałek 08 paź 2007, 21:56

Jakieś pomysły ?
...
W moim przypadku(Laptop dell) nie pomogło nawet dokupienie firewire na card express(system się nawet nie uruchamiał z dwoma chipsetami fw).

Po przesiadce na komputer stacjonarny problem był identyczny jak w twoim przypadku. Rozwiązanie jest proste - druga karta firewire w komputerze. U mnie (nareszcie!) działa.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 08 paź 2007, 22:09

...
Jakieś pomysły ?
...
W moim przypadku(Laptop dell) nie pomogło nawet dokupienie firewire na card express(system się nawet nie uruchamiał z dwoma chipsetami fw).

Po przesiadce na komputer stacjonarny problem był identyczny jak w twoim przypadku. Rozwiązanie jest proste - druga karta firewire w komputerze. U mnie (nareszcie!) działa.

...
Witam

Ale 2 karty mogą działać równoczesnie czy powinienem w BIOS-ie wyłączyć tę na płycie głównej i dokupić jakąś z 2-4 wyjściami.

ODPOWIEDZ