Rejestracja muzyki live na potrzeby wideo - czym i jak?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
waran3
Rejestracja muzyki live na potrzeby wideo - czym i jak?

Post autor: waran3 » poniedziałek 02 kwie 2007, 13:08

Zajmuje sie rejestracja wideo roznych takich tam : wesel, czasem koncertow. Chcialbym do tego co robie dolozyc przywoitej jakosci dzwiek.
Ogolnie chodzi mi o zapis dzwieku z estrady - sceny.
Interesukj mnie tez dwiek w kosciele.

Bardzo prosze o podpowiedzi.

Zalozenie jest takie zeby bylo w miare tanim kosztem ale jakosc jest kluczowa.
Mam teraz zooma - H4 ale pomyslalem o Edirolu R4. Ma on cztery sciezki wiec pomyslalem ze mozna by podlaczyc dwie do miksera a dwie do mikrofonow zeby zbierac dzwiek z sali.Nie moge tylko doczytac nigdzie czy te jego wejscia mozna przelaczac indywidalnie tzn czy dwa moga chodzic liniowo a dwa z mikrofonami.Jest tez temat sterowania z kamery wlacz/wylacz. Nie wiem co musi miec kamera zeby to dzialalo -i najlepiej zeby dzialalo to bezprzewodowo!

Maciek

Maciekk - Cyfrowa magia obrazu...i dzwieku :-)

Awatar użytkownika
midishiner

Re: Rejestracja muzyki live na potrzeby wideo - czym i jak?

Post autor: midishiner » poniedziałek 02 kwie 2007, 13:17

...Zajmuje sie rejestracja wideo roznych takich tam : wesel, czasem koncertow. Chcialbym do tego co robie dolozyc przywoitej jakosci dzwiek.
Ogolnie chodzi mi o zapis dzwieku z estrady - sceny.
Interesukj mnie tez dwiek w kosciele.

Bardzo prosze o podpowiedzi.

Zalozenie jest takie zeby bylo w miare tanim kosztem ale jakosc jest kluczowa.
Mam teraz zooma - H4 ale pomyslalem o Edirolu R4. Ma on cztery sciezki wiec pomyslalem ze mozna by podlaczyc dwie do miksera a dwie do mikrofonow zeby zbierac dzwiek z sali.Nie moge tylko doczytac nigdzie czy te jego wejscia mozna przelaczac indywidalnie tzn czy dwa moga chodzic liniowo a dwa z mikrofonami.Jest tez temat sterowania z kamery wlacz/wylacz. Nie wiem co musi miec kamera zeby to dzialalo -i najlepiej zeby dzialalo to bezprzewodowo!

Maciek

...
Najlepiej jest na każdej z imprez dogadać się z muzykami (wesela) albo dźwiękowcem (koncerty) aby udostepnił jeden aux w konsolecie na wpięcie nadajnika UHF który wysyłałby sygnał na odbiornik wpięty w kamerę. Shure i AKG robi takie zabawki - ok 1500,-

Innym rozwiązaniem jest mały przenośny rejestrator Edirol R09 - dwa monofoniczne mikrofony pojemnościowe, kóre dają świetny obraz stereo, a wszystko w 24 bitach 44 khz. Regulujesz czułość ( 0-30) i to uważam za najszybsze i bez wątpienia najwygodniejsze rozwiązanie - wiem bo używam w firmie R09. koszt ok 1600,-

pozdro
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 02 kwie 2007, 14:01

Najlepiej jest na każdej z imprez dogadać się z muzykami (wesela) albo dźwiękowcem (koncerty) aby udostepnił jeden aux w konsolecie na wpięcie nadajnika UHF który wysyłałby sygnał na odbiornik wpięty w kamerę. Shure i AKG robi takie zabawki - ok 1500,-

i co dostanie? małe imprezy grane są w większości z backline'u.
To musi byc calkowicie niezależny systemik.

Awatar użytkownika
waran3

Post autor: waran3 » poniedziałek 02 kwie 2007, 14:03

*** no ale to jest mono -jeden kanal! Mam takie cos.

Innym rozwiązaniem jest mały przenośny rejestrator Edirol R09 - dwa monofoniczne mikrofony pojemnościowe, kóre dają świetny obraz stereo, a wszystko w 24 bitach 44 khz. Regulujesz czułość ( 0-30) i to uważam za najszybsze i bez wątpienia najwygodniejsze rozwiązanie - wiem bo używam w firmie R09. koszt ok 1600,-
***Do Zoom-a podpinalem nawet dwa studyjne mikrofony. Dla mnie porazka!
Tak zarejestrowana dzwiek jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Maciek

Maciekk - Cyfrowa magia obrazu...i dzwieku :-)

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » poniedziałek 02 kwie 2007, 19:20

***Do Zoom-a podpinalem nawet dwa studyjne mikrofony. Dla mnie porazka!
Tak zarejestrowana dzwiek jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Maciek

...
Wszystko zalezy co chcesz uzyskac, możesz np przy pomocy kamery nagrywać wypowiedzi uczestników imprezy a muzykę potem podłoźyć, byćmoże weselna kapelka ma swoje CD ponoć to teraz normalna praktyka. Jesli grają z parapetami to jestem prawie pewny że na imprezie i na płycie jest ten sam Bpm utworów. Teraz tylko wystarczy jesli będziesz robił crossfade pomiędzy pomiedzy materiałem z kamerki a materiałem cd. np. wypowiedz z kamery chwile muzyki chwyconej mikiem z kamerki przechodzi w ten sam punkt tylko z CD i tak w kólko, roboty sporo ale efekt jest zwyklebardzo dobry. Możesz tez całą imprezę rejestrować 2 mikrofonami umeszczonymi na sali , pozniej możesz przy moncie stosować taką samą metodę jak z cd + kam, tu masz ambient+ cd+cam. Oczywiście cały czas w miku z kamerki masz punkt odniesienia dla podkładu (slychać w którym punkcie utworu jesteś) roboty od cholery ale efekt najlepszy.

Teraz pozostaje już tylko dobrze zedrzeć z zainteresowanych, dobrze źe mam to dawno za sobą hi hi.

dvcam

Post autor: dvcam » niedziela 02 wrz 2007, 11:00

Pobieranie dźwięku z szyny AUX jest cokolwiek ryzykowne. Po pierwsze miks na AUX-ie trzeba ustawiać "od nowa", a żaden akustyk nie zgodzi się na to żeby mu ktoś ślęczał nad stołem ze słuchawkami i ustawiał kilkanaście lub kilkadziesiąt kanałów. Warto zauważyć, że szyny AUX są wykorzystywane do sterowania procesorów efektów (post fader) i do sterowania torów monitorowych, czy jak kto woli odsłuchowych (pre lub post fader), a miksy na tych torach są dalekie od miksu głównego. Poza tym trzeba się zastanowić jakiego AUX-a chcemy użyć - pre fader czy post fader i czy akurat taki jest wolny. Jeśli już uda nam się przeforsować użycie AUX-a, to użyłbym raczej AUX-a post fader, bo wtedy będą słyszalne korekty wprowadzane przez akustyka. Jeśli chcemy pobierać dźwięk ze stołu mikserskiego proponowałbym pobierać gotowy sygnał stereo z dublowanych wyjść głównych (duże stoły) albo z wyjść do nagrywania. Zakładam, że takie wyjścia są wolne (bardzo rzadki przypadek). W przeciwnym razie pozostaje nam użycie splitera aby rozdzielić sygnał. W ostateczności możemy skorzystać z pary wyjść grupowych. Jest to szybkie i proste rozwiązanie. Wystarczy włączyć wysyłki do konkretnych grup w każdym kanale stołu. Trwa to kilkanaście sekund, ale jest możliwe tylko wtedy jeśli stół posiada grupy i są one wolne. Oczywiście wszystkie te dywagacje mają sens jeśli posiadamy kamerę ze złączami XLR i ręcznie regulowaną czułością i poziomem dźwięku. Wszelkie rozwiązania z minijackami i automatyką kamery dadzą raczej mizerne efekty i zawiodą w najmniej oczekiwanym momencie. Osobiście używam kamery SONY DSR-PD170P pracującej w formacie DVCAM i posiadającej stosowne złącza i ręczne nastawy wszystkich parametrów. Na stacjonarnych imprezach koncertowych używam dodatkowo konsoletki YAMAHA MG 10/2 do kontroli poziomu dźwięku.

Awatar użytkownika
drsound

Post autor: drsound » niedziela 02 wrz 2007, 11:53

...Pobieranie dźwięku z szyny AUX jest cokolwiek ryzykowne. Po pierwsze miks na AUX-ie trzeba ustawiać "od nowa", a żaden akustyk nie zgodzi się na to żeby mu ktoś ślęczał nad stołem ze słuchawkami i ustawiał kilkanaście lub kilkadziesiąt kanałów. Warto zauważyć, że szyny AUX są wykorzystywane do sterowania procesorów efektów (post fader) i do sterowania torów monitorowych, czy jak kto woli odsłuchowych (pre lub post fader), a miksy na tych torach są dalekie od miksu głównego. Poza tym trzeba się zastanowić jakiego AUX-a chcemy użyć - pre fader czy post fader i czy akurat taki jest wolny. Jeśli już uda nam się przeforsować użycie AUX-a, to użyłbym raczej AUX-a post fader, bo wtedy będą słyszalne korekty wprowadzane przez akustyka. Jeśli chcemy pobierać dźwięk ze stołu mikserskiego proponowałbym pobierać gotowy sygnał stereo z dublowanych wyjść głównych (duże stoły) albo z wyjść do nagrywania. Zakładam, że takie wyjścia są wolne (bardzo rzadki przypadek). W przeciwnym razie pozostaje nam użycie splitera aby rozdzielić sygnał. W ostateczności możemy skorzystać z pary wyjść grupowych. Jest to szybkie i proste rozwiązanie. Wystarczy włączyć wysyłki do konkretnych grup w każdym kanale stołu. Trwa to kilkanaście sekund, ale jest możliwe tylko wtedy jeśli stół posiada grupy i są one wolne. Oczywiście wszystkie te dywagacje mają sens jeśli posiadamy kamerę ze złączami XLR i ręcznie regulowaną czułością i poziomem dźwięku. Wszelkie rozwiązania z minijackami i automatyką kamery dadzą raczej mizerne efekty i zawiodą w najmniej oczekiwanym momencie. Osobiście używam kamery SONY DSR-PD170P pracującej w formacie DVCAM i posiadającej stosowne złącza i ręczne nastawy wszystkich parametrów. Na stacjonarnych imprezach koncertowych używam dodatkowo konsoletki YAMAHA MG 10/2 do kontroli poziomu dźwięku....

To piekne, co wszyscy piszecie, ale... jedna mala uwaga. Bez synchronizacji miedzy urzadzeniami (kamera i rejestrator audio) wszystkie te operacje sa zawodne. Przy obrazie wideo synchronizacja nie moze udbywac sie 'na ucho' czy 'oko' tylko co do ramki (przy wideo w naszej czesci swiata jest to 25 klatek na sekunde). Wiekszosc z wymienionych tu rejestratorow, np. ten 2-kanalowy editorl NIE posiada zlacz do podlaczenia sygnalu odniesienia z kamery. Musisz sprawdzic tez, czy Twoja kamera w ogole wysyla taki sygnal (nazwa zlacza np. : REF Out), w przypadku polprofesjonalnych kamer moze miec inna nazwe. Wiem ze najnowszy 4-sladowy Edirol mial miec jakas opcje do synchronizacji z kamera, ale poprzednia jego wersja miala w tej dziedzinie braki. Profesjonalisci na planach filmowych uzywaja bardzo drogiego sprzetu, np. Deva albo HHB, ewentualnie tanszego od nich Fostexa. Mozesz tez kupic laptopa (ale tylko apple) i program Metacorder. Dodajac jakis interfejs z opcja synchronizacji (najtanszy bedzie chyba Motu), masz system rejestrujacy nawet kilkadziesiat sciezek w pelnej synchronizacji z kamera. Ale... takiego zestawu nie wezmiesz na zdjecia w plenerze, gdy pada deszcz... Jak widzisz, to nie taka prosta sprawa z dzwiekiem w obrazie ;) Zycze powodzenia !
[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 03 wrz 2007, 10:49

Przy obrazie wideo synchronizacja nie moze udbywac sie 'na ucho' czy 'oko' tylko co do ramki (przy wideo w naszej czesci swiata jest to 25 klatek na sekunde).

Zapewniam że może i niezwykle często się tak to właśnie odbywa.
Nieprofesjonajle? Zgadza się, czysta amatorka, dodatkowo dodająca pracy. Skuteczne? Jak najbardziej! Wystarczające? W 90% przypadków tak.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 wrz 2007, 16:40

nie ma sensu synchronizowac bo i po co??skoro i tak potem montuje sie to w programie.........

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 03 wrz 2007, 17:12

...nie ma sensu synchronizowac bo i po co??skoro i tak potem montuje sie to w programie...

Dokładnie, przy nie wysokim budżecie (o nim była mowa?) sprawa zawsze sprowadza się właśnie głównie do tego.
Wystarczy zrobić to tylko ciekawie, i tu dopiero zaczynają się prawdziwe schody. Samo synchro przy nich to maleńki pryszcz.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ