Win Xp Pro 64 bit

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Olivka2
Win Xp Pro 64 bit

Post autor: Olivka2 » sobota 17 mar 2007, 17:33

od jakiegoś czasu przeglądam sobie różne materiały i coraz bardziej mnie kusi żeby kupić nowy komputer z Win Xp Pro 64 bit, który by na parę dobrych lat wystarczył.

Dlatego prosiłabym o zaopiniowanie następującego pomysłu:

w/w system, Intel Core 2 Duo (może poczekać aż Extreme stanieje?), 8 GB ram, Sonar zainstalowany pod 64 bit (podobno działa bez problemu z wtyczkami 32-bitowymi), karta Wavecenter z 64-bitowymi driverami. zaznaczam że komputer będzie dedykowany tylko do audio, żadnego internetu/gier itp. Na razie nie mam pomysłu na płytę główną.

czy ktoś używa podobnej konfiguracji i mógłby coś poradzić?

z góry dzięki

Awatar użytkownika
Freemind

Re: Win Xp Pro 64 bit

Post autor: Freemind » sobota 17 mar 2007, 20:33

Testowałem Windows XP 64bit w zastosowaniach audio.
Porównywałem zużycie CPU na tych samych projektach z programu Cubase Studio 4 , okazywało się ze wydajność czasem była taka sama , zdarzało się ze znacznie niższa w 64bit niż 32 bitowej wersji. Myślę, że dopóki nie będzie programów napisanych na 64 bity (ale nie chodzi tutaj o działanie w trybie zgodności 32bit) i wtyczek pod tę architekturę, to przesiadka na Windows XP 64 dla zasady nie ma sensu. Oczywiście nie wiem jak wygląda sprawa z Sonarem, wątpię czy istnieje wersja x64, mogę sie mylić oczywiście.
[addsig]
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
Olivka2

Post autor: Olivka2 » sobota 17 mar 2007, 20:51

...Testowałem Windows XP 64bit w zastosowaniach audio.
Porównywałem zużycie CPU na tych samych projektach z programu Cubase Studio 4 , okazywało się ze wydajność czasem była taka sama , zdarzało się ze znacznie niższa w 64bit niż 32 bitowej wersji. Myślę, że dopóki nie będzie programów napisanych na 64 bity (ale nie chodzi tutaj o działanie w trybie zgodności 32bit) i wtyczek pod tę architekturę, to przesiadka na Windows XP 64 dla zasady nie ma sensu. Oczywiście nie wiem jak wygląda sprawa z Sonarem, wątpię czy istnieje wersja x64, mogę sie mylić oczywiście.
...
owszem istnieje wersja x64, powiem więcej nie trzeba jej osobno kupować, instaluje się z oryginalnej płytki Sonar 64 bit

a propos wydajności per se to nie chodzi mi o jakiś super skok, tak na logikę zaletą takiego systemu miałaby być możliwość aktywnego używania 8 GB RAM, i co po tym następuje, możliwość załadowania nieprawdopodobnej ilości sampli do powiedzmy takiego K2 (dwie instancje standalone po ok. 3,5GB każda, po spatchowaniu oczywiście).

z tego co wiem 32 bitowe wtyczki chodzą CO NAJMNIEJ tak samo szybko pod x64 (w Sonarze) pod BitWrapperem, znowuż jedną z niewątpliwych zalet tutaj miałaby być możliwość załadowania większej liczby wtyczek.

z tego co rozumiem, po x64 jedynym wymogiem (biorac pod uwagę dostępność wersji x64 Sonara oraz obecność aplikacji BitWrapper która obsługuje "stare" 32 bitowe wtyczki) tutaj są sterowniki:
1. do karty muzycznej
2. do karty dźwiękowej

to co chciałabym wiedzieć czy ktoś juz tego używa i czy ma jakieś uwagi/sugestie.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 17 mar 2007, 22:52

używałem tego systemu i mam krótkie, ale niemiłe doświadczenia:

po pierwsze zrobił coś takiego z mbr, że zainstalowanie drugiego systemu na tym samym dysku nie było możliwe. dopiero skasowanie xp 64 pomogło (dlatego doświadczenia mam krótkie).

po drugie namieszał mi w partycjach. gdy oglądałem je w jakimś programie partycjonującym na windę, partycje nachodziły na siebie! Z kolei ubuntu widzi mój dysk jako jedną wielką partycję - a przed instalacją xp 64 widział wszystkie.

poza tym miałem problemy ze sterownikami do karty graficznej i muzycznej - ale to było pół roku temu, może coś poprawili, poza tym możesz sprawdzić, czy odpowiednie wersje sterowników są dostępne.

acha, i jeszcze dla informacji: win xp 64 *nie jest* sześciesięcioczterobitową wersją windowsa xp, jak by się mogło wydawać, tylko windows server. nie wiem, czym się różni win server, pamiętam, że pamięci zjadał trochę więcej.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 18 mar 2007, 08:35

senjin nic nie robi - sam narobiles........gdyby taki microsoft pozwolil sobie na az takie buble w systemie to szybko by padl

a co do systemu to slabiutki - procz watpliwej obslugi 64bitow nie oferuje nic nowego(tylko to co wynika z 64 bit) a do tego stary problem ze sterownikami - niestety firmy wciaz podchodza do 64 bitow po macoszemu

co do 8 giga ram - czy ma to sens?bo koszta ogromne......

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » niedziela 18 mar 2007, 18:03

...senjin nic nie robi - sam narobiles........gdyby taki microsoft pozwolil sobie na az takie buble w systemie to szybko by padl
oczywiście, że nie mogę wykluczyć swojego błędu, ale z drugiej strony w instalacji windowsa jest niewiele opcji, mało jest miejsc, gdzie można się pomylić.

a co do bubli - windows znany jest z tego, że bez pytania nadpisuje zawartość mbr, z tym, że o ile w przypadku zwykłego xp potrafiłem to obejść, to tym razem poległem.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » niedziela 18 mar 2007, 18:05

...senjin nic nie robi - sam narobiles........gdyby taki microsoft pozwolil sobie na az takie buble w systemie to szybko by padl

a co do systemu to slabiutki - procz watpliwej obslugi 64bitow nie oferuje nic nowego(tylko to co wynika z 64 bit) a do tego stary problem ze sterownikami - niestety firmy wciaz podchodza do 64 bitow po macoszemu

co do 8 giga ram - czy ma to sens?bo koszta ogromne.........
ano, sterowniki to (może być) problem, ale 8 GB ramu, jeżeli załadowanie tej pamięci samplami rzeczywiście jest możliwe, to wtedy to tak jakbyś miał cztery kompy (jeden host i 3 do sampli), co na pewno jest tańsze - 8GB ram - około 4 tysi, 3 dodatkowe kompy na sample - co najmniej 4 tysi każdy. chętnie bym spróbował gdybym miał możliwość

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 mar 2007, 08:22

a wiesz jak windows lubi duzo ramu......pozniej sam sie nie potrafi odnalezc.......ja tam bym nie ryzykowal - tym bardziej ze dyski sa na tyle szybkie ze nie ma potrzeby trzymania olbrzymich bankow brzmien w pamieci ram - bo i tak korzystasz jednoczesnie z kilku/kilkunastu

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » poniedziałek 19 mar 2007, 18:27

...a wiesz jak windows lubi duzo ramu......pozniej sam sie nie potrafi odnalezc.......ja tam bym nie ryzykowal - tym bardziej ze dyski sa na tyle szybkie ze nie ma potrzeby trzymania olbrzymich bankow brzmien w pamieci ram - bo i tak korzystasz jednoczesnie z kilku/kilkunastu...
co prawda to prawda, a nawet jeśli kilkadziesiąt brzmień, to od czego mamy freeze

ale jak już mówimy o RAMie to do 3 GB bym pociągnął, fakt że z Gigastudia i tak nie wyciągnie się przez to więcej niż jakieś 1,5 GB (i to przy dobrych wiatrach), ale myślę że Sonar na tym skorzysta

Awatar użytkownika
Balsenior

Post autor: Balsenior » poniedziałek 17 mar 2008, 10:02

...od jakiegoś czasu przeglądam sobie różne materiały i coraz bardziej mnie kusi żeby kupić nowy komputer z Win Xp Pro 64 bit, który by na parę dobrych lat wystarczył.

Dlatego prosiłabym o zaopiniowanie następującego pomysłu:

w/w system, Intel Core 2 Duo (może poczekać aż Extreme stanieje?), 8 GB ram, Sonar zainstalowany pod 64 bit (podobno działa bez problemu z wtyczkami 32-bitowymi), karta Wavecenter z 64-bitowymi driverami. zaznaczam że komputer będzie dedykowany tylko do audio, żadnego internetu/gier itp. Na razie nie mam pomysłu na płytę główną.

czy ktoś używa podobnej konfiguracji i mógłby coś poradzić?

z góry dzięki ...
Chyba koledzy już ciebie przekonali ze 64 mija się z celem, a jeśli zainstalujesz normalnego xp to on widzi max 3,5 GB ramu. Więc nawet jeśli aplikacja obsłużyłaby więcej to i tak winda utnie do 3,5. Dobrze pisze Zbynia?
Może kiedy indziej

ODPOWIEDZ