Pytanie dotyczy konkretnie Yamahy PSR-S500. Czy ktoś może orientuje się w jaki sposób ten instrument prowadzi transmisję MIDI po USB? Czy komunikaty MIDI idą 'otwartym tekstem' i wystarczy tylko dokonać konwersji poziomów itp i podpiąć gniazda MIDI, czy też trzeba zbudować całego 'hosta' udającego komputer, 'gadającego' z klawiaturą po USB i wysyłającego odebrane dane na 'normalny' port MIDI?
Pytam, bo czasem chciałbym wykorzystać tą klawiaturę do sterowania modułów, bez pośrednictwa komputera...
MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
Re: MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB
podejrzewam ze nic nie wyczarujesz - usb to zupelnie inny format danych i owszem do komputera mozna zrobic interfejs - taki interfejs jest zapewne(mniej wiecej taki bo nie wiadomo co jeszcze producent zastosowal) w klawiszu.........
Re: MIDIfikacja klawiszy posiadających wyłącznie port USB
No ale jeżeli komputer jest w stanie się dogadać z instrumentem i odbierać/wysyłać MIDI przez USB, to chyba można zbudować jakiś malutki 'emulator' na mikrokontrolerze. Pytanie tylko jak koduje dane instrument, i jak się komunikuje z komputerem - mając te informacje nie powinno być problemem napisanie 'sterownika' USB-MIDI chodzącego na ATMEGA16 zamiast pod Windows 

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...