Witam,
w ramach tworzenia muzyki zachciało mi się użyć arpeggiatora, potrzebuję po prostu aby w tle leciał sobie taki pulsujący pad, szesnastkami.
Ustawiłem taki przebieg w Rolandzie Juno-D (jaki jest, taki jest), ustawiłem nagrywanie w PT M-powered, podpiąłem wszystko (Midi In/Out i audio), kazałem się Rolandowi zsynchronizować do zegara z PT (przez M-audio FW 1814), w PT ustawiłem wysyłanie zegara przez MIDI Out, zamutowałem nagrywany kanał MIDI w PT (moduł jest sterowany bezpośrednio z klawiatury, bez przejścia przez program) i pojawia się problem.
Otóż wszystko gra, ale nierówno. Arpeggiator kolejne szesnastki gra coraz wolniej, po kilku taktach jest wyraźnie spóźniony, czasami zmiana akordu coś zmienia, czasami nie i nie wiem, o co może chodzić. Do tej pory wszystko grałem "z ręki" i nie miałem takich problemów. Do tego dochodzi jeszcze sprawa zatrzymywania niektórych dźwięków - tak jakby dla danego dźwięku albo nie dochodziło Note Off albo był wciśnięty Sustain.
Sprzęt: PT M-Powered 6.8, M-audio FW1814, PB G4, Roland Juno-D, stare kable od adapteru na Din-5.
Czy ktoś może mi pomóc?
Pozdrawiam
Arpeggiator - synchronizacja MIDI
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Re: Arpeggiator - synchronizacja MIDI
A w Juno ustawiłeś odbieranie MIDI Clock i zegar na zewnętrzny? Bo to, że PT wysyła to nie oznacza, że Juno synchronizuje się do niego.
Jacek
Jacek
...A w Juno ustawiłeś odbieranie MIDI Clock i zegar na zewnętrzny? Bo to, że PT wysyła to nie oznacza, że Juno synchronizuje się do niego.
Jacek...
Tak. Arpeggiator w ogóle nie gra, jeżeli nie ma sygnału z PT. Raczej mam wrażenie że gdzieś coś nie nadąża z przesyłaniem sygnału, bo poszczególne nuty są nierówne.
Jacek...
Tak. Arpeggiator w ogóle nie gra, jeżeli nie ma sygnału z PT. Raczej mam wrażenie że gdzieś coś nie nadąża z przesyłaniem sygnału, bo poszczególne nuty są nierówne.
......A w Juno ustawiłeś odbieranie MIDI Clock i zegar na zewnętrzny? Bo to, że PT wysyła to nie oznacza, że Juno synchronizuje się do niego.
Jacek...
...
Jeszcze jedno - jak się gra z wewnętrznym zegarem MIDI, ustawionym na to samo tempo, jest równo. A przynajmniej zdecydowanie równiej.
Jacek...
...
Jeszcze jedno - jak się gra z wewnętrznym zegarem MIDI, ustawionym na to samo tempo, jest równo. A przynajmniej zdecydowanie równiej.
Cóż, może być tak, że przy małej rozdzielczości (96) będzie się rozjeżdżać, bo zegar to nie jest wysłanie jednej wartości z tempem, a taki "tykacz", z którego dopiero kalkuluje się tempo - ile tykaczy na jednostkę czasu.
Rozumiem, że masz nagraną ścieżkę MIDI z akordami, które są równo wyzwalane z PT do Juno, a ten dopiero na podstawie tych akordów generuje przebieg.
Jeżeli arpeggiator wysyła nuty to może lepiej nagraj to do PT, skwantyzuj i odtwarzaj z PT jako nutki MIDI.
Jacek
Rozumiem, że masz nagraną ścieżkę MIDI z akordami, które są równo wyzwalane z PT do Juno, a ten dopiero na podstawie tych akordów generuje przebieg.
Jeżeli arpeggiator wysyła nuty to może lepiej nagraj to do PT, skwantyzuj i odtwarzaj z PT jako nutki MIDI.
Jacek