AKG czy CAD?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Leff
AKG czy CAD?

Post autor: Leff » piątek 03 lis 2006, 22:55

Stoje przed dylematem. W podobnej cenie i o podobnych możliwościach można sobie zakupić AKG C 4000 lub CAD e300'2. I co tu wybrać? Czy któryś z nich ma przewagę? Oba mają bardzo dobre opinie. Może ktoś z Was miał okazję je porównać?
Pozdrawiam z nadzieją na odpowiedzi użytkowników :)
Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
oduck

Re: AKG czy CAD?

Post autor: oduck » piątek 03 lis 2006, 23:11

a do czego bys chcial wykorzystac zakupiony mikrofon?
fan dobrego brzmienia ;)

Leff

Post autor: Leff » piątek 03 lis 2006, 23:24

...a do czego bys chcial wykorzystac zakupiony mikrofon?...
Słuszne pytanie. Zadania będzie miał rozległe. Od pracy przy orkiestrze symfonicznej (np jako środek w AB + środek) poprzez wokale, instrumenty i wszelkie inne zastosowania jakie się mogą przytrafić. Ale ważne, by radził sobie dobrze ze zbieraniem dalszych planów.
Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » piątek 03 lis 2006, 23:27

Dodam jeszcze,(choć może nie jest to aż tak istotne) że będzie pracował na preampach z Presonusa Pirepod i najprawdopodobniej ART Digital MPA.
Leff - Szczecin

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 04 lis 2006, 02:03

a co to jest cad?bo jak narazie widze marna kopie oktawy 5k i jakiegos blubottle czy ak oni sie zwa......

odnosze porownanie phonica do co najmniej cbx.....

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 04 lis 2006, 02:37

niezbyt zrozumialem wypowiedz Zbyni(ego), chyba pomylil ostatnie produkty CADa z mikrofonem wymienionym przez Ciebie

co do wyboru to do wymienionych przez Ciebie zastosowan wybralbym wlasnie e300, jest bardziej uniwersalny przez swoje lepsze wyrownanie w pasmie, c4000 uwazam za dosyc ciemny i malo "okragly brzmieniowo" mikrofon, e300 jest bardzo klarowny i detaliczny- czasami wlasnie nieco za bardzo, ale usredniajac, bedzie mial szersze zastosowanie

ale lepiej by bylo jednak zebys posluchal jednego i drugiego oryginalny w takiej poradzie zbytnio nie bede ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Leff

Post autor: Leff » sobota 04 lis 2006, 10:19

co do wyboru to do wymienionych przez Ciebie zastosowan wybralbym wlasnie e300, jest bardziej uniwersalny przez swoje lepsze wyrownanie w pasmie, c4000 uwazam za dosyc ciemny i malo "okragly brzmieniowo" mikrofon, e300 jest bardzo klarowny i detaliczny- czasami wlasnie nieco za bardzo, ale usredniajac, bedzie mial szersze zastosowanie

ale lepiej by bylo jednak zebys posluchal jednego i drugiego oryginalny w takiej poradzie zbytnio nie bede ;)...
O ile C4000 mogę posłuchać, o tyle do e300 nie mam dostępu. Ale znalazłem w sieci kilka testów i wypowiedzi, w których powtarza się opinia podobna do Twojej, jeśli chodzi o C 4000. Ogólnie na jakiej półce postawił byś e300? Z jakimi mikrofonami jest porównywalny? Może warto zainteresować się jakimś innym mikrofonem w cenie do 2000zł?
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 04 lis 2006, 10:39

hm ciezko powiedziec..moze taki tlm103 z wiekszym dolem ? cos kolo tego

szczerze mowiac nie wiem jak jego wlasciwosci zmieniaja sie wraz z odlegloscia od zrodla, a bedziesz korzystal w dystansie (no ale biorac to pod uwage to juz w ogole c4000 odpada wg mnie)

do 2000tys to szczerze mowiac nie wiem co polecic - shure ksm44 bdobry, ale ok3000 kosztuje, o sE dobre opinie slyszalem ale w zyciu nie mialem ich w reku, Oktavy uwielbiam, ale do takiego zastosowania bym nie polecil.. a moze AudioTechnica jakas? 4047 na przyklad (ale nie wiem jaka cena polska dokladnie, na"zachodzie wlasnie cos kolo 2tys chodzi)
albo Rode NTcostam - niestety nie pamietam modelu, ale kiedyssluchalem i byl bardzo zacny
fan dobrego brzmienia ;)

Leff

Post autor: Leff » sobota 04 lis 2006, 11:00

...hm ciezko powiedziec..moze taki tlm103 z wiekszym dolem ? cos kolo tego

do 2000tys to szczerze mowiac nie wiem co polecic - shure ksm44 bdobry, ale ok3000 kosztuje, o sE dobre opinie slyszalem ale w zyciu nie mialem ich w reku, Oktavy uwielbiam, ale do takiego zastosowania bym nie polecil.. a moze AudioTechnica jakas? 4047 na przyklad (ale nie wiem jaka cena polska dokladnie, na"zachodzie wlasnie cos kolo 2tys chodzi)
albo Rode NTcostam - niestety nie pamietam modelu, ale kiedyssluchalem i byl bardzo zacny
No właśnie... wydaje mi się, że ten e300 to jeszcze najlepsza propozycja w tej cenie. Jeśli jest trochę podobny do tlm 103, to już nieźle. Korzystam czasem z tlm 103 i AT 4040, ale cena tlm 103 jest bez sensu, a AT4040 owszem działa,parametry dobre, cena ok, ale tylko nerka i brzmienie, mimo, że nie ma się co czepiać, jakoś mnie nie przekonuje. Co do Rode, to mówią, że mają tendencję do podkreślania sybilantów... A nie wiesz, jak w tej kwestii ma sie300?
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 07 lis 2006, 10:37

rowniez jasny dosyc.. ale szczerze mowiac nie wiem jak sie zachowa w takiej sytuacji bo nie sprawdzalem.. no ale myslalem ze chcesz kupic mikrofon do dalszych ujec?

albo rybka albo akwarium ;)

fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ