Fortepian w komputerze

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
johnnyc
Fortepian w komputerze

Post autor: johnnyc » sobota 30 wrz 2006, 16:31

Witam
Jestem poczatkujacy w temacie tworzenia muzyki przy uzyciu komputera. Kupiłem sobie klawiature midi na usb, do tego mam program fruityloops, i jest problem... Bo najbardziej zależało mi na barwie fortepianu, a w moim programie w ogole takiej nie ma.. jest coś w stylu "cosmic piano" co w ogole nie przypomina dzwieku klasycznego fortepianu. Czy możecie polecic jakies programy gdzie bedzie taki instrument? Grający jak w kawałku Eltona Johna "Song for a Guy"
Pozdrawiam
JC

Awatar użytkownika
Petey

Re: Fortepian w komputerze

Post autor: Petey » sobota 30 wrz 2006, 17:01

...Witam
Jestem poczatkujacy w temacie tworzenia muzyki przy uzyciu komputera. Kupiłem sobie klawiature midi na usb, do tego mam program fruityloops, i jest problem... Bo najbardziej zależało mi na barwie fortepianu, a w moim programie w ogole takiej nie ma.. jest coś w stylu "cosmic piano" co w ogole nie przypomina dzwieku klasycznego fortepianu. Czy możecie polecic jakies programy gdzie bedzie taki instrument? Grający jak w kawałku Eltona Johna "Song for a Guy"
Pozdrawiam
JC ...
- The Grand 2
- Realistic Virtual Piano

Awatar użytkownika
Gtancx

Post autor: Gtancx » sobota 30 wrz 2006, 17:57

jest coś w stylu "cosmic piano" co w ogole nie przypomina dzwieku klasycznego fortepianu. Czy możecie polecic jakies programy gdzie bedzie taki instrument?
Sciagnij sobie soft o nazwie Sample Tank 2 Free z tej strony..

Sample Tank 2 Free
Nie zapomnij zeby sciagnac tez barwy..
Fortepian z Sample Tanka to jak na moje ucho najlepiej brzmiaca freewerowa emulacja tegoz instrumentu..
Za inne jak The Grand albo Synthogy Ivory albo NI Akoustik Piano bedziesz musial slono zaplacic..

A jesli juz chcesz placic, to oprocz instrumentow wymienionych wyzej calkiem niezle a i bardziej budzetowe sa sample Bodendorfera z biblioteki East West Prosamples Platinium..

Koniec koncow zawsze jest tez General MIDI

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 30 wrz 2006, 18:50

Sciagnij sobie soft o nazwie Sample Tank 2 Free z tej strony..

Mi jakoś to brzmienie nie przypadło do gustu

Awatar użytkownika
Gtancx

Post autor: Gtancx » sobota 30 wrz 2006, 19:30

...
A znasz moze jakies lepsze z darmowych softow??

Soundchaser

Post autor: Soundchaser » sobota 30 wrz 2006, 20:32

...
No to sobie w takim razie kup Akustik Piano albo Ivory.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 30 wrz 2006, 21:56

A znasz moze jakies lepsze z darmowych softow??...
Nie znam. Ale mam demo Realistic Virtual Piano. Co 10 sek. Jest brzęczenie. Ustawiam nagrywanie z kompa i puszczam pętle które zrobiłem tak zeby brzęk był na samym końcu. Ewentualnie jak pętla jest dłuższa to robie z niej 2 mniejsze. W ten sposób mam lepsze jak dla mnie brzmienie. Troche więcej wysiłku ale efekt lepszy

Awatar użytkownika
RadziU

Post autor: RadziU » sobota 30 wrz 2006, 23:51

Nie znam. Ale mam demo Realistic Virtual Piano. Co 10 sek. Jest brzęczenie. Ustawiam nagrywanie z kompa i puszczam pętle które zrobiłem tak zeby brzęk był na samym końcu. Ewentualnie jak pętla jest dłuższa to robie z niej 2 mniejsze. W ten sposób mam lepsze jak dla mnie brzmienie. Troche więcej wysiłku ale efekt lepszy...

Zalozmy ze mamy demo komercyjnego instrumentu VST gdzie co 10 sek jest wspomniany "bżdęk"/"beep". Jesli uda nam sie wyrenderowac naszą melodie na ten instrument bez "beep", to czy mozemy LEGALNIE uczywac tej sciezki z brzmieniem demowego instrumentu? czerpac korzysci finansowe wykorzystujac demonstracyjną wersje programu?

JanChrzan

Post autor: JanChrzan » niedziela 01 paź 2006, 02:53

...Witam
Pozdrawiam
JC ...
kiedyś na forum KVR znalazłem link do pewnego soundfonta zwanego Splendid Grand,który ma fajne brzmienie i nie waży zbyt wiele.jedyne czego nie ma to drewnianych basów i blaszanych sopranów,no ale na szczęście, nie można mieć wszystkiego.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 01 paź 2006, 13:18

Zalozmy ze mamy demo komercyjnego instrumentu VST gdzie co 10 sek jest wspomniany "bżdęk"/"beep". Jesli uda nam sie wyrenderowac naszą melodie na ten instrument bez "beep", to czy mozemy LEGALNIE uczywac tej sciezki z brzmieniem demowego instrumentu? czerpac korzysci finansowe wykorzystujac demonstracyjną wersje programu?
...
hehe...Jeśli chodzi o mnie to moja muzyka nie wychodzi poza moje miasto więc używać tak owej opcji mogę. Jeśli chodzi o komercyjne zastosowanie to warto inwestować w pełną wersje (koszty powinny się zwrócić). No a czy ktoś użyje to komercyjnie czy nie to już producent musi się martwić. To tak samo jak z zabezpieczeniami PSP. przerywa efekt działania co 30 sec. A przeciez w 30s 60s itd można nałożyć dany efekt jeszcze raz. (nie mówiąc ze przy demie są małe szumy w tle).Jeśl chodzi o zabezbieczenia dem to moim zdaniem są one skąpe

P.S. Renderować się nie da bo tzw. beep jest zawsze przy renderze. Dlatego nagrywałem z kompa

pozdrawiam

ODPOWIEDZ